112

BRAŞOV. Angajaţi ai Ocolului Silvic, arestaţi pentru infracţiuni silvice. Pe sistemul, să pui lupul paznic la oi!

 

Doi anagajaţi ai Ocolului Silvic Braşov au fost arestaţi, supectaţi fiind că au permis tăierea ilegală a unor arbori din fondul forestier, pe care trebuiau să-l păzească de altfel. În aceeaşi situaţie se află şi cel care a tăiat arborii, în interesul unei societăţi comerciale.  Pe sistemul, să pui lupul paznic la oi… 

Cu puţin timp în urmă, procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov ne-au anunţat că au dispus, în 15 aprilie, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii Irimia Costică şi Chiţea Cristin Gheorghe, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional, complicitate la furt de arbori şi abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, precum şi faţă de inculpatul Galiş Florin, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional şi complicitate la furt de arbori.  

Potrivit anchetatorilor, în luna ianuarie 2016, Galiş Florin a tăiat şi sustras, cu complicitatea angajaţilor de la Ocolul Silvic Braşov – Irimia Costică şi Chiţea Cristin Gheorghe – 16 arbori de diferite specii, care nu erau marcaţi sau scoşi la vânzare.

În concret, inculpaţii Chiţea Cristin Gheorghe, angajat în cadrul Ocolului Silvic Braşov în calitate de responsabil fond forestier şi Irimia Costică, angajat al aceleiaşi unităţi, în calitate de pădurar, şi-au încălcat cu intenţie atribuţiile de serviciu, permiţând tăierea celor 16 arbori, fără ca aceştia să fie marcaţi sau scoşi la licitaţie sau vânzare directă. În acest sens, cei doi inculpaţi i-au permis inculpatului Galiş Florin să taie arborii nemarcaţi, urmând ca, după ştergerea urmelor, pentru a da o aparenţă de legalitate, la primul control de fond (întrucât dispozitivul de marcat are un regim special şi acesta nu poate să fie scos din ocol fără delegare şi fără un motiv anume) ce urma să se efectueze, cioatele să fie marcate ca tăieri ilegale de arbori de către autori necunoscuţi”, a explicat purtătorul de cuvânt al Parchetului local, procuror Alina Comăniţă.

Lemnele tăiate au avut ca destinaţie cabanele din incinta Complexului Tamina, iar prin acţiunile ilicite ale inculpaţilor a fost creată o pagubă în patrimoniul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva prin unitate sa Direcţia Silvică Braşov – Ocolul Silvic Braşov şi totodată un folos patrimonial necuvenit pentru S.C. Complexul Tamina S.R.L. reprezentat de contravaloarea arborilor, în cuantum de 9995,23 lei.

Cei trei inculpaţi au fost prezentaţi, joi, judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Braşov cu propunere de arestare preventivă, care a fost admisă, fiind emis mandatul de arestare preventivă pe numele celor doi inculpaţi pentru o perioadă de 30 zile.

Cercetările în cauză au fost efectuate cu sprijinul organelor de poliţie judiciară din cadrul Poliţiei staţiunii Predeal.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button