Profesori BRAȘOVENI, la pichetarea Guvernului
Chiar dacă proiectul Legii salarizării unitare a bugetarilor a fost retras, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) protestează astăzi și mâine (18 şi 19 aprilie), între orele 15.00 și 17.00, în faţa Guvernului. La acțiune participă și o delegație a Sindicatului Învățământului Preuniversitar „Diaconul Coresi” Brașov, după cum a precizat prof. Ligia Mara, lidera organizației și vicepreședinte FSLI. Profesorii vor salarii mai mari, dar şi îndepărtarea inechităţilor salariale existente. FSLI a cerut, miercuri, demisia Guvernului Cioloş din cauza proiectului de ordonanţă privind legea salarizării şi a anunţat pichetarea Guvernului, luni și marți.
În opinia liderilor FSLI, OUG privind legea salarizării este o „glumă proastă”, în prinul rând pentru că profesorii care ar urma să vină în sistem ar avea salarii şi mai mici decât acum.
FSLI spune că din grilele de salarizare propuse de Guvernul Cioloş, se constată că pentru anumite categorii de cadre didactice şi pentru personalul didactic auxiliar, salariile propuse sunt mai mici decât cele actuale cu 7% pentru educatoarele şi învăţătorii debutanţi, categorii care vor fi salarizate la nivelul salariului minim brut pe economie; cu până la 29% pentru învăţătorii şi educatoarele cu studii medii şi cu 6% pentru profesorii debutanţi, informatician IA şi pentru administratorii financiari de gradul I.
„Cu o asemenea glumă proastă de proiect de ordonanţă, Guvernul ar trebui să plece. Mie nu-mi vine să cred că s-au gândit la o asemenea variantă, să propună salarii pentru învăţători cu 800 de lei mai mici. Un învăţător are maximum 2.700 de lei, dacă trece acest OUG, ar avea maximum 1.900 de lei. Deja e agitaţie maximă în sistem. Cei care vor veni în sistem ar urma să aibă salarii şi mai mici decât sunt acum. Chiar dacă vor retrage ordonanţa, problema de fond rămâne, nu şi-au onorat angajamentele pe care le-au luat, rămâne problema legii salarizării. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ nu poate fi de acord cu salariile propuse pentru învăţătorii şi educatoarele cu studii medii care riscă să rămână la acelaşi nivel pentru o perioadă nedefinit de mare, din cauza modului în care este concepută grila. De asemenea, salariile umilitoare propuse pentru debutanţi sunt «un îndemn» pentru tinerii performanţi să fugă de învăţământ”, a spus Hăncescu, miercurea trecută.
„Proiectul acesta nu va putea avea caracter de lege până peste doi-trei ani. Nu au bani să-l transforme în lege și să-l pună în aplicare. Anul trecut, au spus că va intra de la 1 ianuarie 2016, dar nu au avut bani. De ce? Pentru că nu s-au gospodărit bine. Ai bani pentru parlamentari, dar iei de la Sănătate și Educație?! Dacă nu ne duceam noi la Ministerul Muncii și nu se afla cum arată proiectul, se aproba așa. Măcar să nu ne ia, dacă nu ne dă. Și așa nu intră oameni noi în sistem. Trebuie să fie salarii care încurajeze tinerii și să arate modul în care suntem priviți și respectați. Chiar dacă proiectul a fost retras, mergem, totuși, la pichetare și vrem să vorbim și cu președintele Iohannis, doar e profesor de învățământ preuniversitar”, ne-a declarat Ligia Mara.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.