Sănătate

BRAŞOV. Acreditarea spitalelor, o formă fără fond

  • spitalulmarzescu28.jpg
 

Vă vine să credeţi sau nu, în ciuda a ceea toţi ştim că există în spitalele publice din România, cele braşovene nefăcând excepţie, toate sunt autorizate sanitar să funcţioneze şi, mai mult, au fost şi acreditate sau sunt în curs de a obţine acreditarea. Motivul acestei forme fără fond este simplu: fără autorizaţie, iar din iunie, fără acreditare, spitalele nu mai primesc bani de la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). 

Acreditarea certifică teoretic calitatea serviciilor medicale oferite în spital şi permite realizarea contractului cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CASJ). Dar dacă ne luăm după definiţie, de fapt este vorba de atestatea eforturilor depuse în această direcţie. „Acreditarea este modalitatea prin care se demonstrează că o unitate medicală face eforturi să acorde îngrijiri medicale care să satisfacă așteptările pacienților, atât din punct de vedere al rezultatelor, cât și din punct de vedere al condițiilor în care se acordă. Acreditarea confirmă că o unitate medicală dispune de resursele şi de competenţele profesionale necesare pentru a acorda îngrijiri medicale în specialităţile pe care le are în structură. Confirmă că o unitate medical poate face ceea ce spune că face”, se arată pe site-ul Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), care face evaluarea şi acordă acreditarea. Spitalele care au primit autorizaţie de funcţionare înainte de luna iunie 2011 trebuie să aibă acreditarea obţinută de la Autoritate pentru a putea furniza servicii decontate de CNAS de la 1 iulie 2016. „Spitalele care nu obţin acreditarea nu vor mai putea încheia contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Un spital care nu este acreditat poate funcţiona fără relaţie contractuală cu sistemul public de asigurări. Dacă pacienţii vor accepta să primească îngrijiri medicale într-o unitate medicală neacreditată şi vor accepta să plătească pentru aceste servicii, unitatea va continua să funcţioneze”, se mai arată pe site-ul ANMCS.

Chiar şi bomba de mizerie numită „Mârzescu”

Procesul a început, în toată ţara, încă din 2011 şi prima etapă a acreditării trebuie să se încheie în luna iunie 2016. Din judeţul Braşov au fost evaluate mare parte din spitalele de stat şi private. Astfel, conform informaţiilor afişate pe site-ul ANMCS, acreditat încă din 2013 este Sanatoriul de Nevroze Predeal (din subordinea Ministerului Sănătăţii). În 2015 au primit acreditarea şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov – chiar cu dacă acesta include şi Pavilionul „Mârzescu” (foto) despre care puteţi citi AICI – Spitalul „Dr. C.T. Spârchez” Zărneşti, „cu încredere medie”. Anul acesta au primit acreditarea Spitalul de Psihiatrie şi Neurologie Braşov, „cu încredere ridicată”, Spitalul de Boli Infecţioase şi Spitalul de Pneumoftiziologie. Vorbim doar despre spitalele de stat, căci au fost şi unităţi medicale private care au primit avizul pozitiv de la ANMCS. Între timp, echipe ale Autorităţii au mai vizitat, la începutul acestui an, Spitalul Clinic de Copii şi Spitalul CFR. În evaluare vor mai intra, în această perioadă, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Dr. Ioan Aurel Sbârcea” şi Hospice Casa Speranţei, precum şi alte unităţi private.

Fiecare spital a plătit zeci de mii de euro

„Pentru a fi acreditaţi, sunt mai multe etape. Există o comisie care vine în spital şi evaluează mai mulţi indicatori, stă de vorbă cu pacientul, pentru a vedea care este nivelul lui de satisfacţie, stă de vorbă cu personalul medical, sunt evaluate serviciile, dacă există spaţii adecvate de aşteptare, de exemplu. Comisia are în vedere şi gradul de complexitate a serviciilor oferite, rata de ocupare a paturilor, sunt mai multe aspecte. Pe scurt, sunt evaluaţi atât indicatori cantitativi, cât şi calitativi. Noi am primit vizita acestei comisii în perioada 25-28 mai 2015 şi în urmă cu câteva săptămâni am primit răspunsul”, a explicat dr. Dan Moraru, managerul Spital Pneumoftiziologie Braşov. Un proces de evaluare care însă se plăteşte. Spitalul TBC a plătit 54.000 de lei. „Există o formulă de calcul şi în funcţie de numărul de paturi este stabilită taxa. Noi am plătit aproximativ 50.000 de euro”, a precizat şi dr. Carmen Neculoiu, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov.

„Pacientul care se adresează unei unităţi sanitare acreditate va avea siguranţa că va fi corect informat asupra problemelor lui de sănătate, asupra posibilităţilor respectivei unităţi de a i le trata şi asupra asigurării continuităţii îngrijirii medicale până la rezolvare. Într-o unitate acreditată există condiţii pentru aplicarea cele mai bune practici în domeniu şi pentru luarea tuturor măsurilor pentru a evita riscurile ca pacientul să sufere prejudicii de orice fel pe durata tratamentului aplicat în respectivul spital”, susţin reprezentanţii ANMCS.
Acreditarea este valabilă timp de 5 ani, după care unităţile medicale cu paturi de stat şi private intră din nou în procesul de acreditare. „Faptul că acreditarea este valabilă, nu înseamnă că noi nu vom mai da socoteală nimănui. Vom mai fi monitorizaţi”, a mai spus dr. Dan Moraru. Pacientul poate afla care sunt unităţile medicale acreditate – de stat sau private – de pe site-ul ANMCS – http://anmcs.gov.ro/web/ro/.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button