BRAȘOV. Apel la solidaritate și respect
Peste 100 de brașoveni au participat sâmbătă, 2 aprilie – Ziua Internațională de Conștientizare asupra Autismului, la un marș de susținere a persoanelor cu autism, pe traseul Republicii – Piața Sfatului, unde au eliberat baloane albastre (culoarea reprezentativă a celor cu TSA – tulburări din spectrul autist). Mai multe clădiri reprezentative din oraș au fost iluminate pe 1 și 2 aprilie în albastru, ca o manifestare a solidarității față de cei care sunt afectați de TSA și față de familiile lor.
La marșul cu titlul „Am un prieten cu autism” au luat parte membri ai Asociației „Copiii de Cristal”, ai Fundației Poplars România, Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Brașov, ai rețelei CAN, copii și tineri au autism și familiile lor. Prin acest eveniment, a declarat președintaAsociației „Copiii de Cristal”, Gabriela Plopeanu, „încercăm să tragem un semnal de alarmă privind problemele acestor persoane, asupra discriminării cu care încă se confruntă persoanele cu autism şi familiile lor. Sprijinul comunității, precum și cel al instituțiilor și organizațiilor neguvernamentale care își desfășoară activitatea în domeniile educație, sănătate, servicii sociale, drepturile omului este foarte important în acest context pentru a transmite un mesaj de unitate. Dincolo de acțiunea din 2 aprilie, apelul nostru la solidaritate și la respect se îndreaptă către toți cei care vor să fie alături de persoanele cu TSA, prieteni, susținători, terapeuți, asistenți sociali, studenți, pensionari, psihologi, medici, cadre didactice, reprezentanți mass-media. Împreună, putem deveni vocea care reprezintă interesele și drepturile copiilor noștri speciali în societate, nu doar o zi pe an”.
Potrivit evidențelor Asociației, în județul Brașov sunt aproximativ 300 de copii cu autism.
Tot în semn de solidaritate și de respect, Casa Sfatului, Biserica Neagră, Primăria Municipiului Braşov, Opera Braşov şi Cetatea Braşovului au fost iluminate în albastru vineri și sâmbătă.
Evenimentele de pe 1 şi 2 aprilie de la Brașov au fost realizate cu sprijinul Primăriei Municipiului Braşov, al Universităţii Transilvania Brașov, al Inspectoratului Școlar Județean Brașov, al Asociației Studenților Mediciniști din UTBv şi al F.E.D.R.A. (Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist) , al cărei membru fondator este „Asociaţia Copiii de Cristal” .
Discriminați cu legea în mână
2 aprilie a fost stabilită Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului de către Organizația Națiunilor Unite, în urmă cu șapte ani. În toată lumea, în jurul acestei date, organizațiile care promovează cauza persoanelor cu autism desfășoara acțiuni menite să atragă atenția asupra problematicii autismului. În România, organizează pe toată perioada lunii aprilie, în mai multe orașe din România, printre care și Brașov, FEDRA organizează o serie de manifestări și evenimente, atât în București, cât și în țară, cu scopul de a crește gradul de conștientizare a publicului asupra autismului, dar și de a atrage atenția autorităților asupra nevoilor comunității persoanelor cu autism din România.
„În România, încă nu avem o legislație clară, unitară, care să reglementeze drepturile persoanelor cu autism, încă nu există o infrastructură solidă de servicii și intervenții specializate care să le ajute să-și crească abilitățile pentru a fi autonome și nu există nici disponibilitatea alocării fondurilor necesare dezvoltării acestor servicii. Nu în cele din urmă, paradoxal, deși avem o lege a învățământului incluzivă, care promovează accesul neîngrădit la educație al tuturor persoanelor, copiii și tinerii cu autism încă au acces limitat la învățământul de masă. În calitate de membru al Autism Europe, FEDRA se aliniază spriritului campaniei de anul acesta şi pledează pentru acceptare, pentru transmiterea unui mesaj pozitiv şi optimist despre autism. Prin campania pe care o desfăşoară în acest an, organizaţiile membre FEDRA aduc în discuţie principiile Conventiei ONU a Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi pentru a declanșa condițiile pentru o societate incluzivă”, a mai spus Gabriela Plopeanu.
Asociaţia „Copiii de Cristal” a fost înființată în anul 2006, la Brașov, de către un grup de părinţi de copii cu autism şi alte tulburări asociate, din dorinţa şi necesitatea, totodată, de a le oferi acestor copii şansa de a beneficia de servicii de asistenţă şi terapie specializată, servicii care, din păcate, lipsesc din asistenţa publică garantată de statul român.
Obiectivul asociației este crearea și dezvoltarea serviciilor de asistenţă pentru familiile beneficiarilor cu diverse tulburări din spectrul autismului. Astfel, se oferă materiale gratuite despre afecţiunile copiilor, consiliere pentru familie – părinți, frați și surori – prin grupuri de sprijin și întâlniri tematice, ședințe de terapie specializată, acces la informație de ultimă oră prin intermediul parteneriatelor strategice pe care le-a încheiat de-a lungul timpului și orice fel de sprijin.
Citiți și:
BRAŞOVUL va fi iluminat în albastru
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.