Sănătate

UPDATE BRAŞOV. Peste 100 de medici de familie continuă protestul

  • IMG_8155_208733.JPG
 

Circa 100 de medici de familie din judeţ au refuzat să acorde astăzi servicii medicale pe care să le deconteze Casa de Asigurări de Sănătate a Judeţului (CASJ) Braşov, chiar dacă unii dintre ei şi-au reînnoit contractele cu instituţia. Protestul lor va continua şi luni.

Dr Andrea Elena Neculau, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie Braşov (AFMBV), afiliată la Societatea Naţională de Medicină Familiei (SNMF), spune că nu este important numărul, ci mesajul pe care vor să-l transmită prin acest protest, faptul că sunt profund nemulţumiţi de subfinanţare, birocraţie şi de disfuncţionalităţile din sistem: „Atragem atenţia că nu mai dorim să fim victimele unui sistem de sănătate disfuncţional. Este momentul unui dialog real pentru nevoile sănătăţii şi în special ale asistenţei medicale primare. Faptul că s-a prorogat termenul de intrare în vigoare a noului Contract-cadru pe 2016/2017 este un semnal că decidenții iau act de nemulțumiri, dar nu este de ajuns. Medicii de familie își doresc ca organizațiile lor profesionale să poată negocia cadrul de reglementare al profesiei lor, lucru care în prezent nu este posibil. Nici măcar dreptul de a negocia nu-l mai avem, noi cei direct implicaţi, iar prin Colegiul Medicilor, care este o organizaţie prea mare, nu pot fi discutate şi rezolvate problemele specifice fiecărei specialităţi”.

„Peste 50% din venituri se duc pe taxe şi impozite”

Dr. Neculau a subliniat că, deşi medicii de familie acordă 70% dintre serviciile de sănătate asiguraţilor, cel mai mic procentaj este alocat pentru asistenţă medicală primară din 2006 (4,29%) şi până acum – 5,75% (2016). Medicina de familie şi ambulatoriul (policlinica) sunt singurele segmente de asistenţă medicală care nu au primit mărirea necesară în toamnă, mai exact bugetarea. „S-au mărit salariile personalului din spitale, ceea ce foarte bine, noi suntem PFA, nu luăm salarii, dar asistentele noastre da. Trebuie să le dăm lor mai mulţi bani, fiindcă altfel pleacă. Deşi sunt instituţii de utilitate publică prin serviciile acordate de prevenţie şi de interes pentru sănătatea publică, cabinetele medicale nu primesc nici o scutire la taxe şi impozite, pentru că spaţiile sunt particulare. Suntem împovăraţi cu o fiscalitate excesivă. De la 1 ianuarie plătim mai mult de jumătate din veniturile noastre la taxe şi impozite la stat”, a explicat preşedinta AMFBV.

„Cardul e doar ca medicul să nu fure”

Despre cardul de sănătate, dr. Neculau spune că este doar un instrument de control, lipsit de sistem de mentenanţă, care nu a fost bine gândit. „Cardul de sănătate nu aduce nici un beneficiu pacientului şi nici informatizării reale a sistemului, nu ajut nici măcar la eficientizarea activităţii noastre. Nu vorbim de un card care poartă informaţii medicale utile pentru pacienţi, acesta este o componentă a sistemului de sănătate, un sistem de control, care mă păzeşte pe mine ca să nu fur. S-au terminat literele alfabetului pentru a înşira în lege obligaţiile noastre. În aceste condiţii nu ai cum să nu greşeşti. Se dau sancţiuni pentru că le dăm pacienţilor medicamente pentru care suntem consideraţi «incompetenţi», deşi nu facem decât să asigurăm continuitatea în tratament, după indicaţia specialistului, şi astfel ajungem să le salvăm viaţa!”, a adăugat dr. Neculau, precizând că nu doreşte eliminarea cardului, care arată cât de mult muncesc medicii, ci doar ca acesta să fie funcţional.

„Grevă” şi luni

Cel mai probabil, şi medicii de familie care vor fi în grevă inclusiv luni vor semna de marţi actele adiţionale cu Casa de Sănătate, recunoaşte chiar dr. Neculau, însă au vrut să tragă un semnal de alarmă asupra situaţiei în care se află asistenţa medicală primară. „Este necesară această acţiune pentru a arăta cât suntem de nemulțumiți cu toții, atât pacienții, cât şi personalul medical. Pacienţii noştri nu pot beneficia de serviciile la care au dreptul, sunt plimbaţi din uşă în uşă pentru că nu sunt fonduri. Cardurile nu merg, iar medicul de familie este cel care este în prima linie a nemulţumirilor. Majoritatea pacienţilor sunt solidari cu medicii lor pentru că îşi doresc să beneficieze de asistenţă medicală de calitate!”, a mai spus preşedinta AFMBV.

Pacienţii care s-au prezentat astăzi la cabinetele medicilor de familie care au aderat la protest să ia reţete compensate sau trimiteri către specialişti au fost doar consultaţi şi informaţi că abia de marţi va fi posibil, iar dacă a fost vreo urgenţă au primit prescripţii medicale simple, pe care a trebuit să le plătească din buzunar. Nu s-au supărat şi au confirmat că îi sprijină pe medicii de familie aflaţi în „grevă”.

 

Citiţi şi:

UPDATE BRAŞOV. 258 de medici de familie au semnat actele adiţionale

BRAŞOV. CASJ îi aşteaptă pe medici să semneze actele adiţionale

BRAŞOV. Medicii de familie: Pe 1 şi 4 aprilie, fără reţete compensate şi gratuite

BRAŞOV. Medicii de familie se pot considera „liberi de contract”

Fără reţete compensate şi trimiteri, de mâine! Medicii de familie protestează!


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button