Expres
Localurile din Braşov fără autorizaţie de securitate la incendiu au termen până la finalul anului să obţină documentul
Până atunci, dacă se întâmplă ceva, răspunderea revine beneficiarilor investiţiilor
Localurile, hotelurile, supermarket-urile şi clădirile/spaţiile culturale care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu au obligaţia să obţină acest document până pe 31 decembrie, potrivit Legii 33/2016, care a intrat în vigoare zilele trecute.
Braşovenii vor putea cere şi obţine în continuare autorizaţie de funcţionare de la Municipalitate, dar va fi valabilă doar până pe 31 decembrie, dacă nu o au şi pe cea de securitate şi vor fi nevoiţi să depună suplimentar o declaraţie notarială pe proprie răspundere, conform purtătorului de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea.
De altfel, în noua lege se menţionează, că „până la obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, răspunderea exclusivă în ceea ce priveşte funcţionarea construcţiilor şi amenajărilor din punctul de vedere al asigurării cerinţei de securitate la incendiu revine beneficiarilor investiţiilor”.
Cum s-a ajuns la Legea 33/2016
Amintim că, pe 5 noiembrie anul trecut, ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 52/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor a fost publicată în Monitorul Oficial, iar prevederile acesteia au intrat în vigoare de la momentul apariţiei.
Dar, pentru a-şi produce în continuare efectele juridice, ordonanţa trebuia aprobată prin lege de către Parlament, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis şi publicată în Monitorul Oficial. Ultimul pas a fost făcut pe 22 martie, prin apariţia în Monitorul Oficial, Partea I, a Legii nr. 33/2016.
Astfel, potrivit noii legi, construcţiile şi amenajările care funcţionează fără a deţine o autorizaţie de securitate la incendiu au obligaţia obţinerii acestui document până la 31 decembrie.
Obligaţia revine beneficiarului investiţiei sau persoane fizice sau juridicare care finanţează şi realizează investiţii noi sau intervenţii la construcţiile existente.
În cazuri grave, autorităţile pot opri funcţionarea unităţilor
Conform legii actuale, dacă este constatată încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu, autorităţile pot decide oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor/amenajărilor fără a aştepta termenul de 31 decembrie.
Mai mult, potrivit OUG nr. 52/2015, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) poate şi să sigileze construcţiile şi amenajările respective, nu doar să dispună oprirea funcţionării/folosirii lor, cum se întâmpla înainte de intrarea în vigoare a Ordonanţei.
Mai multe informaţii găsiţi în ediţia de mâine a cotidianului Transilvania Expres!
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.