Expres

Două unităţi din Braşov şi una din Târgu Secuiesc, singurele din România care ţintesc să devină „hoteluri aproape zero energie”

  • agentiapentrumanagementulenergiei28_208404.JPG
  • agentiapentrumanagementulenergiei33_208405.JPG
  • agentiapentrumanagementulenergiei30_208406.JPG
 
Două hoteluri din municipiul Braşov şi unul din Târgu Secuiesc (judeţul Covasna) sunt singurele unităţi de cazare din România care şi-au luat angajamentul, în cadrul unui proiect european, să devină „hoteluri aproape zero energie”, adoptând astfel conceptele promovate de Uniune.
La nivel european, pe lângă cele trei hoteluri din România, alte 13 provenind din şase ţări (Croaţia, Franţa, Grecia, Italia, Spania şi Suedia) au fost selectate ca unităţi-pilot în cadrul proiectului european Nearly Zero Energy Hotel (neZEH), încă din 2014, după cum au explicat reprezentanţii Asociaţiei „Agenţia pentru managementul energiei şi protecţiei mediului Braşov”, care este parte din echipa neZEH.
 
Măsuri luate deja de managerii hotelurilor
Hotelurile din Braşov (unul de 4 stele, cu 57 de camere, situat pe Bulevardul Saturn, la ieşire din Braşov spre Bucureşti şi celălalt de 3 stele, cu 43 de camere, situat pe strada Petofi Sandor) au implementat deja o serie de măsuri, pentru a economisi energie termică şi electrică, dar au încă multe alte planuri.
Spre exemplu, au înlocuit o parte din sursele de iluminat cu incandescenţă cu tehnologie LED, folosesc sisteme de decuplare de la alimentarea cu energie electrică în perioada de neocupare a camerelor, iar managerii unuia dintre hoteluri au decis să renunţe la minibarurile din camere în favoarea opţiunii de room-service şi au pus senzori la geamuri, pentru ca atunci când clienţii deschid fereastra, să se oprească agentul termic, în timp ce reprezentanţii celeilalte unităţi folosesc serviciile unei spălătorii profesionale ecologice, le pun clienţilor la dispoziţie cosmetice hoteliere ecologice, reciclează hârtie, ulei ars, produse electronice etc..
Pe viitor, la ambele hoteluri se doreşte, printre altele, înlocuirea anvelopei clădirii (întrucât în cadrul proiectului neZEH s-au descoperit pierderi foarte mari de căldură, deşi clădirea de pe Bulevardul Saturn este nouă) şi instalarea de panouri solare.  
 
„Ne-am produs să scădem cu aproximativ 80% consumul” 
„În calitate de proprietar, am fost interesat de costurile cu utilităţile, întrucât acestea sunt foarte mari. Raportat la nivel european, în România avem unele dintre cele mai mari costuri. Înainte de proiect, aveam deja câteva măsuri implementate (mici automatizări în camere şi pe holuri), dar cu ocazia auditului energetic al hotelului, din cadrul proiectului, am descoperit că avem probleme la învelitoare şi că avem pierderi de până la 35%”, a explicat Dan Chivu, unul dintre proprietarii hotelului de pe Bulevardul Saturn. „În următorii ani, intenţionăm să investim foarte mult în această zonă a economisirii energiei (…) Ne-am propus să scădem cu aproximativ 80% consumul, măcar cu 60% în următorii doi ani”, a explicat sursa citată.
Până la implementarea proiectului, costul anual al utilităţilor ajungea la 38.000 de euro şi se doreşte scăderea lui la 8.000 de euro pe an. Dar, pentru a reuşi să ajungă hoteluri „zero energie”, reprezentanţii celor două unităţi de cazare din Braşov speră să poată accesa fonduri europene, recunoscând că investiţiile necesare sunt costisitoare şi greu de suportat numai din buzunarul propriu. 
 
Din 2020, doar clădiri în sistem „aproape zero energie”
În cadrul proiectului neZEH a fost acordată consultanţă tehnică proprietarilor de hoteluri, au fost organizate activităţi de instruire şi formare şi s-a făcut promovare, pentru a spori vizibilitatea pe piaţă. De altfel, neZEH vine ca răspuns la Directiva Europeană privind Performanţa Energetică a Clădirilor, contribuind la obiectivele UE de a creşte numărul de clădiri cu consum minim de energie. În fapt, din 31 decembrie 2018, autorităţile locale nu vor mai putea construi decât în sistem „aproape zero energie”, iar de la sfârşitul anului 2020 toate clădirile nou ridicate vor fi nevoite să respecte acest concept (altfel, nu se va elibera autorizaţie de construcţie).
 
„Este o investiţie privată, dar impactul este şi asupra braşovenilor”
„Este o investiţie privată, dar impactul este şi asupra braşovenilor, prin imaginea pe pozitivă pe care ne-o creează. (…) În viitoarele investiţii, Primăria Braşov şi Consiliul Local Braşov vor ţine cont foarte atent de acest aspect al eficienţei energetice. Vom ţine cont odată cu această investiţie pe care o fac patronii hotelurilor de ce este bun, mai puţin bun, de cât costă, de cum putem îmbunătăţi unele aspecte. Avem impact asupra mediului pe de-o parte, dar şi impact financiar pe de altă parte, care interesează atât investitorii privaţi, cât şi pe noi ca municipalitate. Nu este ieftin , dar pe de-o parte ne aliniem normelor europene, iar pe de altă parte trăim într-un mediu mai sănătos”, a declarat administratorul public Miklos Gantz.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button