Sănătate

BRAŞOV. Vindecarea tuberculozei multidrogrezistente costă de 30-100 de ori mai mult

  • Spitalul TBC  (5)_208048.JPG
  • Spitalul TBC  (6)_208049.JPG
  • Spitalul TBC  (14)_208050.JPG
 

Ca în fiecare an, de Ziua Mondială de Luptă împotriva tuberculozei, 24 martie, Spitalul de Pneumoftizologie Braşov a organizat acțiuni de conștientizare, dar şi de prevenţie cu privire la tuberculoză, o afecțiune contagioasă care, cu toate că este vindecabilă, reprezintă în continuare un pericol permanent pentru populație și o problemă de sănătate publică majoră în multe țări de pe glob.

Potrivit datelor din evidenţa Spitalului de Pneumoftiziologie, în judeţul Braşov există zece localităţi în care incidenţa infecţiei este foarte mare comparativ cu media judeţeană. Este vorba despre comunele Apaţa, Ormeniş, Racoş, Feldioara, Hârseni, Mândra, Recea, Şercaia, Voila şi oraşul Victoria. Incidenţă mare se înregistrează şi în Budila, Caţa, Cincu, Sâmbăta de Sus, Sânpetru, Tărlungeni şi oraşele Predeal şi Zărneşti, în timp ce Buneşti, Comăna, Prejmer, Şinca, Ucea, Vama Buzăului, Vulcan şi Ghimbav sunt şi ele sub monitorizate, pentru că incidenţa este peste medie. Ca atare, conducerea spitalului, în colaborare cu Consiliul Judeţean Braşov, a iniţiat un acord de parteneriat cu primăriile din judeţ, în încercarea de a limita răspândirea infecţiei şi a bolii tuberculoase în Braşov. Drept care au fost invitaţi primarii din Apaţa, Budila, Buneşti, Comăna, Feldioara, Hârseni, Mândra, Racoş, Recea, Şercaia, Voila şi Victoria – localităţile braşovene în care, conform bazei de date a Spitalului de Pneumoftiziologie Braşov, incidenţa cazurilor de TB este mai mare decât media pe judeţ. Din păcate, dintre cei 13 primari invitaţi de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Adrian Gabor să semneze acordul de parteneriat a fost prezent la eveniment doar edilul din Ormeniş, Gergely Janos. „Mulţumesc pentru invitaţie şi pentru parteneriat, ne e de mare folos, fiindcă e mare distanţa de la noi la Braşov şi le e greu oamenilor să vină să vadă dacă au o problemă la plămâni”, a spus Gergelz Janos.

Vicepreşedintele Adrian Gabor a declarat că îi aşteaptă pe toţi primarii să se alăture acestei iniţiative, mai ales că reprezentanţii Dispensarului TBC de pe strada Sitei, care aparţine de Spitalul de Pneumoftiziologie, vor face deplasări în judeţ, pentru informarea şi consultarea cetăţenilor şi chiar îi vor aduce pe pacienţi în Braşov pe cheltuiala şi cu ambulanţa spitalului, pentru a le facilita accesul la depistare precoce şi la tratament adecvat, administrat din timp. „La nivel global, tuberculoza omoară cam trei oameni pe minut, rămânând pe primul loc în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de boli infecţioase. La intrarea în Uniunea Europeană, în 2007, România era pe primul loc între ţările membre ca incidenţă a tuberculozei, însă în ultimii ani s-au făcut progrese vizibile în controlul bolii. Braşovul a fost în 2015 unul dintre judeţele în care incidenţa s-a situat sub media ţării şi ne dorim să ţinem sub control acest tip de infecţie, printr-o prevenţie cât mai bună”, a declarat Adrian Gabor.

„Într-adevăr, Braşovul stă foarte bine la acest capitol faţă de media naţională, 34,9, cazuri la suta de mii de locuitori în anul 2015 (de la 52,5 cazuri la suta de mii de locuitori în anul 2010), față de 71,7 media naţională (de la 90 cazuri la suta de mii de locuitori în anul 2010) în România. Concret, au fost 192 de cazuri în 2015, în judeţul nostru, dintre care 170 sunt nou descoperite şi 22 recidive. Însă, sunt şi acele localităţi din judeţ cu incidenţă foarte mare şi pe acelea o să ne concentrăm”, a explicat managerul Spitalului de Pneumoftiziologie, dr. Dan Moraru, care a precizat că 75% dintre cazurile internate sunt afecţiuni pulmonare netuberculoase: pneumonie, bronşită, fibroză, cancer, astm.

Totuşi, tuberculoza rămâne o problemă majoră de sănătate. Cu toate eforturile depuse, în România, incidenţa globală (IG) a TB (cazuri noi și recidive) este de departe cea mai mare din UE şi una dintre cele mai mari din Regiunea Europa a OMS. În plus, dacă tuberculoza cu germeni sensibili are un trend net descendent la noi în țară, acest progres este ameninţat acum de răspândirea continuă a TB multidrog rezistentă (TB MDR) sa chimiorezistentă, cum i se spunea anterior.

 Dr. Moraru a explicat că la răspândirea bolii contribuie şi faptul că simptomele de TB activă (tuse, febră, transpiraţii nocturne, pierdere în greutate) pot fi moderate timp de mai multe luni, ceea ce are ca rezultat transmiterea bacteriei la alte persoane. Persoanele bolnave de TB pot infecta până la 10-15 alte persoane, prin contact apropiat pe parcursul unui an. Fără tratament adecvat, până la două treimi din persoanele bolnave de TB mor. „TB este o boală care se poate vindeca şi preveni, atunci când este diagnosticată la timp şi tratată adecvat. Tuberculoza sensibilă la medicamente necesită un tratament de şase luni, la cazurile de retratament se adaugă alte opt luni şi mai mult pentru pacienţii TB MDR (tuberculoza multidrog rezistentă). Pacienţii diagnosticaţi sunt trataţi la început într-un spital de pneumoftiziologie, pe o perioadă până la nouă săptămâni sau mai mult, în caz de TB MDR. Însă din păcate, costurile de tratament sunt şi de 30-100 de ori mai mari. După externare, dispensarele TB se ocupă de faza de continuare a tratamentului. Indiferent dacă pacientul este sensibil sau rezistent la medicamente, tratamentul este adesea de lungă durată şi dificil de urmat”, a explicat medicul pneumolog.

„Conştientizarea comunităţilor în ceea ce priveşte TB poate ajuta pacienţii expuşi riscului să recunoască simptomele de TB şi să solicite asistenţă în timp util. Pentru a opri răspândirea TB, un aspect critic este depistarea şi tratarea TB din cadrul grupurilor la risc mare (persoane fără adăpost, utilizatori de droguri injectabile şi persoane sărace cu acces limitat la servicii de sănătate). Asigurarea unor rezultate pozitive la tratament necesită implementarea unor strategii centrate pe pacient și presupune mai mult decât intervenţiile medicale. Ca urmare, propunem măsuri concrete de reducere a incidenței TB în județul nostru prin inițierea unui Acord de parteneriat cu primării din județul nostru privind susţinerea eforturilor de limitare a răspândirii infecţiei şi bolii tuberculoase în judeţul Brașov. Acest acord de parteneriat are ca obiectiv principal identificarea pacienților TB dintre suspecți si contacți ai pacienților cunoscuți cu tuberculoză, separarea și tratarea pe baza spectrului de rezistență”, a mai spus dr. Moraru. 

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button