Expres

BRAŞOV. De ce a fost demis prefectul Mihai Mohaci

 

Chemat în Parlament să explice de ce a înlocuit atâţia prefecţi în ultima perioadă, prim-ministrul Dacian Cioloș a declarat că prefecții și subprefecții care au fost demiși „fie nu au performat, fie nu au fost echidistanți politic”.

Dacian Cioloș a atras atenția, la începutul discursului său din Parlament, că numirea și demiterea prefecților este o prerogativă care aparține exclusiv Guvernului, motiv pentru care a ezitat să vină să dea socoteală în fața parlamentarilor. „Vă mărturisesc că, văzând titlul de dezbatere politică propusă, am ezitat să vin în fața dumneavoastră astăzi pentru a participa la dezbaterea propusă. În lectura pe care eu o dau articolului 206 din Regulamentul Camerei Deputaților nu văd în ce măsură criteriile în desemnarea prefecților intră în categoria problemelor de interes major pentru viața politică, economică sau socială, fiind o problemă administrativă a Guvernului, conform legislației actuale. Numirea și eliberarea din funcție a prefecților sunt de competența exclusivă a Guvernului, iar criteriile avute în vedere în numirea noilor prefecți sunt doar o componentă a unui proces de analiză realizat la nivelul Guvernului prin intermediul Ministerului de Interne. Nu înțeleg să detaliez de la caz la caz rezultatele analizei efectuate, care cade în sfera prerogativelor executive”, a spus premierul, care a avertizat că vor urma noi demiteri.
„Schimbările au vizat, exclusiv, prefecți sau subprefecți pe care guvernul precedent i-a numit temporar – subliniez: temporar! -, prin exceptare de la regulile prevăzute de lege. Mai doresc să subliniez că prefecții sau subprefecții ce au fost numiți de guvernele precedente, respectând procedura normală prevăzută de lege, sunt doar în număr de nouă prefecți și trei subprefecți. Toți ceilalți zeci de prefecți sau subprefecți, în total în jur de 90, au fost numiți, prin excepție de la procedura normală, evitându-se, astfel, concursul pentru definitivarea pe post, aceștia putând fi demiși și înlocuiți oricând. În primul rând, de ce au fost schimbaţi de guvern cei care au fost schimbaţi. Urmare a unei analize permanente, pe care Ministerul de Interne o face, am ajuns la concluzia că cei vizaţi până în prezent, ca şi cei care vor urma, fie nu au performat anterior, fie nu au reuşit să susţină corespunzător politica guvernului în teritoriu, fie nu au respectat echidistanţa politică”, a spus Dacian Cioloș.

În luna februarie au fost înlocuiţi nouă prefecţi, iar alţi şase la începutul acestei luni, ultimii doi fiind prefectul Braşovului, Mihai Mohaci, şi cel al Sibiului.

A doua zi după anunţarea deciziei, Mohaci ne-a declarat decepţionat că nu înţelege şi nici nu i s-a comunicat motivul: „S-au mai făcut schimbări, dar în cazul acelora a fost vorba despre implicare în politică, de dorinţa de a candida în alegerile din acest an. Eu am anunţat că nu candidez, nu mai sunt membru de partid de când am ajuns în această funcţie. Chiar nu înţeleg! Cred că vor să scape de noi, de toţi, pe rând”.

În plus, el ştia că a trecut cu bine de evaluarea făcută de MAI.

Acum, însă, punând cap la cap declaraţiile prim-ministrului şi pe cele ale fostului prefect, concluzia este că lui Mihai Mohaci i s-a imputat lipsa de performanţă în activitate, în ciuda faptului că acesta nu a avut în ultimele şase luni subprefect, astfel că volumul de muncă, mai ales pe un domeniu dificil, cum este problematica fondului funciar, a fost mai mare.

Citiţi şi:

Cioloș, despre prefecții demiși: „Vor urma și alții“

UPDATE BRAŞOV. Mohaci: „Chiar nu înţeleg decizia Guvernului”

BRAȘOV. Prioritatea noului prefect: spitalele


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Citeşte şi...
Close
Back to top button