Politic

CODRUȚA KOVESI. „Avem nevoie de resurse suplimentare la DNA!”

 

SRI nu are atribuții de cercetare penală, a spus procurorul șef al DNA Laura Codruța Kovesi într-un interviu acordat digi24.ro. Aceasta a menționat că singurele instituții abilitate să facă interceptări sunt DNA și DIICOT, întrucât au tehnica necesară. 

Referindu-se la decizia CCR privind interceptările, că orice sprijin tehnic trebuie să fie acordat doar de procurori, polițiști sau companiile de telecomunicații și că, pentru a face față acestei situații, este nevoie de resurse umane și tehnice suplimentare. Până în prezent, s-a apelat la resursele altor instituții.  

„Avem nevoie de o suplimentare a numărului de polițiști care vor lucra în DNA, dar și o suplimentare a echipamentelor tehnice pe care le folosim, a softurilor, a procedurilor pentru a pregăti din punct de vedere profesional polițiștii care vor lucra în DNA – ceea ce implică o sumă de aproximativ 10 milioane de euro. În această sumă se include și necesitatea de a avea un spațiul suplimentar. (…) În principal, decizia Curții Constituționale obligă procurorii și polițiștii din Poliția judiciară să procedeze personal la punerea în executare a autorizațiilor de supraveghere tehnică”, a explicat Kovesi.

Principalele declarații: 

„Niciodată nu ne bazăm pe interceptări în lucrarea dosarelor”.

„Noi avem un serviciu tehnic constituit din 24 de persoane – 23 de polițiști și un procuror. Nu am avut în anii anteriori suficiente resurse să lucrăm doar cu serviciul nostru tehnic astfel încât apelăm la alte servicii.

„Decizia CCR are mai multe efecte care vizează activitatea noastră, spre exemplu metoda în care vom pune în aplicare mandatele de supraveghere tehnică”

„Decizia CCR are mai multe efecte care vizează activitatea noastră, spre exemplu metoda în care vom pune în aplicare mandatele de de supraveghere tehnică”

„Conform legii, pentru punerea în aplicare a mandatelor, procurorii puteau apela la organe de Poliție sau alte organe specializate, spre exemplu SRI”.

 „Lupta anticorupție va continua, însă va exista o încetinire cauzată de lipsa de resurse”

„Fiind atât de multe activități diversificate, 24 de oameni nu puteau asigura toate aceste activități în mai multe dosare”.

„Odată cu intrarea în vigoare a deciziei CCR, nu vom mai putea folosi aceste alte servicii. Însă CCR nu exclude utilizarea infrstructurii”

„Noi am făcut și o estimare: aproximativ 130 de polițiști și 10 milioane de euro. Este o evaluare temporară care se bazează pe folosirea acestei infrastructuri existente”.

„(în legătură cu dosarele aflate pe rol) Nu ar trebui să aibă efecte asupra probelor legal administrate”.

„Anumite persoane care sunt implicate în dosare DNA au invocat această excepție. Orice aș spune în aceasta seara ar insemna să comentez o cauză în curs”.

„Este bine ca DNA să obțină în fiecare an mai multe condamnări? Este bine pentru țară să avem mai mulți corupți? De aceea este bine ca această activitate a DNA să fie derulată în paralel cu o strategie de descurajare a corupției”.

„Din păcate, sumele care ar trebui luate ca urmare a unei decizii judecătorești definitive de condamnare nu sunt recuperate”.

„Ar trebui să știm câte hotărâri judecătorești s-au dat, câte s-au executat, câte nu s-au executat”.

„Doar intervenția cetățenilor, a societății civile, au impiedicat uneori să ne fie modificate, limitate, anumite competente”.

 „Sunt oameni care nu își doresc să ne continuăm activitatea, însă cred că ceilalți sunt mult mai mulți. Din păcate, unii dintre cei care nu își doresc să ne continuăm activitatea se află în poziții de putere. Spre exemplu, votul parlamentarilor de astăzi. (n.red. – cazul Rizea: Deputații au încuviințat reținerea deputatului PSD Cristian Rizea, însă au respins cererea de arestare preventivă formulată de DNA). 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button