Sănătate
CULMEA! Şi fericirea poate… frânge inima
Nu doar şocurile emoţionale negative, ci şi evenimentele fericite pot provoca aşa-zisul sindrom al „inimii frânte”, conform unui studiu publicat în The European Heart Journal.
Cercetătorii au analizat datele a 485 de pacienţi din mai multe ţări care fuseseră diagnosticaţi cu „inimă frântă” (cardiomiopatie de stres), cunoscut şi drept „takotsubo” (TTS) şi au constatat că unii îl dezvoltaseră după un eveniment fericit.
Ei au numit această variantă sindromul „inimii fericite”.
„Am arătat că elementele declanșatoare ale TTS pot fi mai variate decât credeam… Boala poate fi precedată și de emoții pozitive”, a explicat Jelena Ghadri, medic la Spitalul universitar din Zurich (Elveția), unul din semnatarii studiului.
„Medicii trebuie să știe că pacienții care sosesc la urgență cu semne de criză cardiacă, cum ar fi dureri toracice și o dispnee (dificultate respiratorie), după o emoție sau un eveniment fericit, pot suferi și ei de TTS, la fel ca un pacient care vine după un eveniment emoțional negativ”, a adăugat ea.
Sindromul „inimii frânte” a fost depistat în Japonia, în anii 1990 şi afectează mai ales femeile, după menopauză. De altfel, dintre cei 485 de pacienţi cu „inima frântă” și cu “inima fericită” din studiu, 95% sunt femei, cu vârsta medie între 65 de ani în primul caz și de 71 în al doilea, confirmând faptul că majoritatea TTS apar după menopauză.
Doctorul Christian Templin, cardiolog la Spitalul universitar din Zurich, principalul autor al studiului, a notat că sunt necesare și alte cercetări pentru a înțelege mecanismele exacte care duc la apariția celor două variante, de inimă „frântă” și „fericită”, ale TTS.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.