Expres

UPDATE BRAŞOV. Tetkron dă din nou „fiori” abonaţilor

 

Fără licenţă de funcţionare, fără buget aprobat şi cu datoriile istorice neachitate, Tetkron SRL, societatea care se ocupă de transportul, furnizarea şi distribuţia agentului termic în sistem centralizat, dă din noi „fiori” reci celor câteva zeci de mii de braşoveni abonaţii.

Anul trecut, timp de mai bine de două luni, până la finele lui octombrie, cea mai parte a celor racordaţi la Tetkron, cu excepţia a 4.000 de apartamente din cartierul Astra – unde societatea este şi producător de energie termică, nu au avut apă caldă şi niici căldură în locuinţe. De vină a fost un blocaj în triada ce ar trebui să le asigure confortul termic în sistem centralizat: GDF Suez (furnizorul de gaz) – Bepco SRL (producătorul de energie termică şi electrică în cogenerare) – Tetkron SRL (distribuitorul de agent termic, aflat în subordinea Consiliului Local Braşov). GDF a tăiat gazul, fiindcă Bepco nu şi-a plătit facturile, pentru că nu şi-a încasat banii de la Tetkron, circa 15 milioane de lei. De vină a fost atât faptul că nimeni de la Tetkron nu şi-a asumat răspunderea pentru efectuarea plăţilor, din cauza unui vid de putere, Consiliul de Administraţie nefiind funcţional din iulie, cât şi neaprobarea de către CL, ai cărui membri formează Adunarea Generală a Asociaţilor (AGA) Tetkron, a sumei de 7,6 milioane de lei, pentru acoperirea pierderilor pe reţelele de distribuţie.

Lucrurile au reintrat în normal după ce Primăria Braşov, reprezentanții Tetkron și Bepco au semnat acordul de reluare a producției a agentului termic (ce include și termenele de eșalonare a sumelor restante de plată de aproximativ 19,2 milioane de lei), între Tetkron și Bepco a fost semnat și contractul actualizat de furnizare a energiei termice şi s-a virat către Bepco suma de 7,6 milioane de lei.

Între timp, în 21 decembrie 2015, societăţii Tetkron i-a expirat licenţa de funcţionare acordată de către Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC). „Conform legii, licenţa se reînnoieşte după cinci ani. Noi am depus cu mult timp înainte de termenul-limită dosarul pentru licenţiere, ne-au solicitat cei de la ANRSC completări ân mai multe rânduri, apoi ne-au comunicat, recent, că nu primim licenţa fiindcă înregistrăm pierderi. În momentul în care nu mai avem pierderi, vom primi din nou licenţa de funcţionare”, ne-a declarat Liviu Mosora, directorul Tetkron. El spune  că situația este similară în cazul tuturor societăţilor de termoficare, din ţară, din acelaşi motiv, pierderile. Mosora a precizat că nu există deocamdată nici un pericol de suspendare a activităţii, întrucât Legea 325 din 2006 prevede asigurarea continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică. „Suntem obligaţi să furnizăm agent termic către populație pentru o perioadă de maxim 12 luni de la data expirării licenței, iar acest termen urmează a fi stabilit prin hotărâre de Consiliu Local”, a mai spus directorul Tetkron SRL.

Tetkron a luat fiinţă în anul 2010, asociaţi fiind Consiliul Local al Municipiului Braşov (98%) şi RIAL Braşov (2%). Obiectul principal de activitate al societăţii constă în producţia (doar în centralele termice de cvartal – CT ), transportul, distribuţia şi furnizarea de agent termic în sistem centralizat, a fost preluată cu data de 1 ianuarie 2011. Practic, Tetkron SRL a preluat activitatea CET Braşov – companie care a intrat în insolvenţă + ca structură creată de municipalitatea Braşov pentru protejarea braşovenilor rămaşi în sistemul centralizat de termoficare, însă a moştenit partea păguboasă, un sistem de transport şi distribuţie  îmbătrânit tehnologic şi fizic, proiectat pentru alimentarea prioritară a platformelor industriale ale Braşovului (CET a fost dat în folosinţă în 1989, deservea 80.000 de apartamente din municipiu şi toţi coloşii industriali).

Pierderi şi de 54% pe reţelele prea mari

Pericolul poate veni din altă parte. Acordul de eşalonare arieratelor Tetkron SRL către Bepco nu a putut fi respectat. „În ianuarie, s-a achitat un milion de lei, iar în februarie ar fi trebuit 2,8 milioane de lei. Încasările de la abonaţi au fost slabe şi, în plus, încă nu a fost aprobată, de către Consiliul Local, suma de 6,6 milioane de lei reprezentând pierderile”, ne-a declarat viceprimarul Ciprian Bucur. În bugetul municipalităţii, pentru subvenționarea societății Tetkron, a fost alocată suma de 13,63 milioane de lei, bani care nu vor ajunge efectiv la furnizor până când nu va fi definitivat bugetul. Iar bugetul nu a fost încă aprobat, fiindcă – spune viceprimarul – nu au fost clarificate toate aspectele care ţin de indicatori economici, dar şi  de stabilrea unor priorități în activitatea companiei.  În aceste condiţii, astăzi a avut loc o întâlnire între reprezentanţii Primăriei Braşov, ai Tetkron, Bepco şi Engie (GDF Suez), cu scopul de-a preveni o nouă criză a apei calde. „Le-am explicat celor de la GDF situaţia, au părut să înţeleagă că nu va dura mult până când va fi aprobată plata pierderilor şi urmează să întocmim un plan să închidem toate datoriile, conform acordului de eşalonare, iar din aprilie Tetkron să pună un aplicare un program de investiţii pentru reducerea pierderilor. Acesta din urmă a şi fost unul dintre motivele pentru care bugetul a fost «întors». Trebuie ca societatea să-şi stabilească priorităţi de investiţii şi acestea trebuie să fie legate de infrastructură, de interconectare, astfel încât să se reducă la minimum pierderile”, a explicat Bucur.

Potrivit viceprimarului, chiar şi pe reţelele de termoficare reabilitate pierderile sunt de 25%, în timp ce pe acelea rămase supradimensionate faţă de numărul abonaţilor, acestea ajung la 54%, media fiind de 38%.

Citiţi şi:

BRAȘOV. Tetkron nu mai are licenţă

Brașov. Tetkron nu are încă buget


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button