UPDATE BRAȘOV. Al doilea turn de biserică fortificată prăbușit într-o săptămână
În mai puțin de o săptămână, două turnuri de biserici fortificate din județul Brașov s-au prăbușit. Înainte de cel din Rotbav prăbușit vineri, s-a surpat în mare parte turla bisericii evanghelice din Roadeș, sat aparținând comunei Bunești, din apropiere de Rupea.
Turnul vechi de aproape de 500 de ani al bisericii fortificate din sat s-a surpat în mare parte în urmă cu câteva zile, existând riscul prăbuşirii complete a acestuia. De anul trecut, pe turnul bisericii apăruse o crăpătură de sus până jos, care s-a mărit de la o lună la alta, iar acum câteva zile clopotniţa bisericii fortificate s-a prăbuşit la pământ, lăsând în urmă un morman de bolovani. Reprezentanţii Consistoriului Evanghelic, însoțiți de un grup de experţi – ingineri, arhitecţi şi conducerea Direcţiei de Cultură Braşov – au mers în sat ca să facă primele constatări. „Am constatat o prăbuşire şi pentru a intra în legalitatea restaurării trebuie obţinut un aviz de urgenţă de la Direcţia pentru Cultură, pe care îl vom da”, a declarat, pentru Digi24 Brașov, Ruxandra Ştefan, directorul executiv interimar al Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Braşov.
Bodor Csaba, inginerul în construcții care a analizat situația la fața locului, spune că sunt necesare lucrări în regim de urgenţă. Ar vrea să păstreze cât mai mult din structura actuală a turnului, dar pagubele sunt enorme, iar costurile ăentru lucrările care se impun, pe măsură. „Întotdeauna am avut o mare încredere în structurile istorice, dar acum simt aşa, o nesiguranţă. Ar fi bine deja astăzi să avem un constructor cu care să discutăm degajarea zonei, nişte lucrări de sprijinire interioară, exterioară”, a declarat acesta, pentru aceeași sursă.
Biserica din Roadeș a fost inclusă încă din noiembrie 2014 într-un amplu proiect de reabilitare a fortificaţiilor evanghelice din Transilvania, cu bani de la Uniunea Europeană. Dat fiind incidentul, pentru acest monument se caută alte surse de finanţare, de la asociaţiile saşilor plecaţi din România. „Nu mai putem aştepta dacă fondurile o să vină peste un an sau doi, noi aici luăm măsuri urgente de a conserva şi de a reface turnul. Se aşteaptă un raport din partea noastră la o asociaţie din Germania care chiar zilele acestea are o întâlnire, pentru ca, eventual, să se facă o colectă în regim de urgenţă”, mai spun reprezentanții Consistoriului Superior Evanghelic.
Acuzații grave: pretinse lucrări de restaurare
Biserica fortificată, protejată de un zid dublu prevăzut cu cinci turnuri de apărare, a fost construită de sași în secolele XV-XVI în stil gotic, purtând hramul Sf. Ioan. Turnul bisericii era cu o galerie continuă, aflată într-o stare bunǎ de conservare. Construcția a fost terminată în 1526. În anul 2013 fundația cantautorului rock Peter Maffay, originar din Roadeș și care a copilărit în Brașov, a restaurat zidul de incintă al bisericii fortificate, prăbușit în februarie 2012. În fosta casă parohială din imediata vecinătate funcţionează un centru de copii al Fundaţiei Tabaluga, a lui Maffay. Potrivit celor de la blogul Neuer Weg, când a cumpărat casa parohială, fundaţia s-a angajat să execute ample lucrări de restaurare a bisericii fortificate de care ţine şi turnul care tocmai a căzut. „În 2011 s-au realizat într-adevăr lucrări de reparare a acoperişului respectivului turn – se pare însă că s-a ignorat complet problema structurii şubrede a construcţiei, cu toate că această era cunoscută încă din 2009, când un grup de studenţi din Dresda făcuse o cartare completă a bisericii, cu metode ultrasofisticate…”, se arată pe blogul amintit, într-o postare în care se afirmă că „s-au investit sute de mii de euro dacă nu chiar milioane în câteva proiecte de pretinse restaurări şi construcţii care au alterat profund aspectul rustic şi autentic al peisajului respectivelor sate cândva săseşti (…), iar prăbuşirea turnului de la Roadeș simbolizează eşecul drastic al acestui tip de implicare pseudo-filantropică al actualelor elite ecleziastice, politice şi economice săseşti”.
Monument istoric de categorie A
În cadrul aceluiaşi proiect al Bisericii Evanghelice au fost restaurate până acum 20 de fortificaţii din Transilvania. Alte 18 monumente aşteaptă să fie incluse în circuitul turistic dintre care 12, doar în judeţul Braşov. Printre ele se numără bisericile din Codlea, Hărman, Prejmer, Sânpetru, Rupea şi Homorod. De aproape 10 milioane de euro ar fi nevoie pentru restaurarea lăcaşurilor de cult.
Citiți și:
BRAȘOV. Turnul Bisericii Evanghelice din Rotbav s-a prăbușit
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.