Expres

Conducerea CNAS insistă: card de sănătate şi pentru copii

 

În timp ce sistemul cardului electronic de asigurări de sănătate (CEAS) mai mult stă decât funcţionează, spre exasperarea medicilor, a farmaciştilor şi în dauna pacienţilor, conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) reia tema extinderii documentului, în mod obligatoriu, şi în cazul copiilor.

Afirmaţia a fost făcut de preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, ieri, după ce aproape 24 de ore întreaga Platformă Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) nu a fost funcţională. 

După ce a susţinut că nu a fost o mare problemă, Ciurchea a amintit că CNAS studiază posibilitatea folosirii cardului de sănătate și în cazul copiilor. „Pentru copii ne gândim să existe card sau obligativitatea părintelui de a prezenta cardul atunci când se duce cu copilul la consultație, acest lucru până la 14 ani. De la 14 ani, când are buletin, ne gândim să publicăm carduri pentru grupa de vârstă între 14-18 ani. În momentul de față, suntem în studiu și în analiză să vedem ce înseamnă benefic. Vom anunța la momentul în care vom lua o decizie”, a arătat Ciurchea.

Frauda s-ar fi mutat în zona serviciilor medicale fără card

Pentru a avea un mai bun control asupra serviciilor de sănătate decontate, oficialii din sistemul sanitar au anunţat în octombrie că au luat în calcul posibilitatea de a extinde cardul de sănătate şi pentru copiii şi adolescenţii de până la 18 ani.

Concret, începând cu luna aprilie 2016, minorii ar putea fi nevoiţi să aibă, ca şi părinţii lor, documentul electronic asupra lor atunci când ajung în cabinetul medicului, la specialist sau la farmacie. Chiar dacă agreează ideea, reprezentanţii medicilor afirmă că responsabilitatea va cădea tot în sarcina părinţilor. O condiţie, arată doctorii, este ca sistemul informatic care gestionează cardul de sănătate să meargă ca uns şi să nu mai dea erori, aşa cum s-a întâmplat în ultimele săptămâni, când sute de mii de pacienţi, exceptând copiii, au fost privaţi de consultaţii şi reprogramaţi.

Ministerul Sănătăţii (MS) şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu au definit modul în care vor implementa măsura. Cert este că, la ora actuală, indiferent dacă părinţii lor sunt sau nu asiguraţi, copiii primesc asistenţă medicală gratuită, prin lege. „Este o discuţie mai veche, asta pentru că minorii au o pondere importantă în rândul asiguraţilor. Unii au găsit soluţii de fraudare şi în zona aceasta, motiv pentru care se ia în calcul implementarea cardului la copii. În principiu suntem de acord. Problema e că sistemul s-a dovedit a fi unul defectuos, care pune bariere atât pentru pacienţi cât şi pentru medici”, a explicat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor. Potrivit acestuia, ar fi nevoie de un sistem gândit doar pentru copii. „O folie de plastic pe care să existe doar numele şi prenumele şi un cod de bare 2 D care să prezinte siguranţă ar fi suficient, fără PIN”, a spus Barbu.

Ppreşedintele CNAS, Vasile Ciurcheam declara că în luna iunie 2015 două milioane de servicii au fost acordate pacienţilor cu vârsta între 0–18 ani. „Vom face controale să vedem dacă au fost reale”, a spus atunci şeful instituţiei, adăugând că ia în calcul varianta de a emite card şi micuţilor, pentru o mai bună monitorizare. Serviciile medicale sunt acordate, începând din 1 septembrie 2015, doar cu cardul de sănătate.

Citiţi şi:

UPDATE. Medicii pot lucra din nou online. Teoretic

UPDATE. Medicii protestează în faţa CNAS

SNMF: Cardul de sănătate este oficial în moarte clinică, pe termen nedefinit…

BRAŞOV. Cardul de sănătate, sistemul perfect. De testare a nervilor!


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button