BRAȘOVEANCA Roxana Mînzatu nu mai face parte din Guvern
Roxana Mînzatu a fost înlocuită la șefia Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP), instituție pe care o conducea de aproape cinci luni, cu Bogdan Pușcaș, fost director în Ministerul Educației și proaspăt consilier al premierului Dacian Cioloș. Decizia de înlocuire semnată de Cioloș arată că Mînzatu s-ar fi retras singură de la ANAP, dar aceasta ne-a declarat că, de fapt, a fost demisă, motiv pentru care a cerut corectarea documentului.
„Începând cu 26 ianuarie, doamna Roxana Mînzatu se eliberează, la cerere, din funcție”, scrie în decizia redactată la nivelul Secretariatului General al Guvernului, semnată de premierul Dacian Cioloș și publicată, marți seara, în Monitorul Oficial.
Roxana Mînzatu contestă sintagma „se eliberează la cerere”, declarând că nu a demisionat și a cerut ca documentul din Monitorul Oficiale să fie modificat corespunzător.
„Oricum ar fi, nu mi-am dat demisia, dar am fost informată că voi fi schimbată în urma unei analize, că s-a decis o schimbare la ANAP şi am acceptat. Ce puteam să zic? Înţeleg că e alt guvern şi nu pot lucra cu ei dacă ei nu mă vor. Reforma în Achiziţii e esenţială pentru România şi ea presupune comunicare, colaborare, încredere, între toți membrii Guvernului, sunt măsuri ce depind de numeroase ministere. Deci era nevoie să fiu credibilă, să lucrăm împreună. Dar asta e una, să accept că se vrea o schimbare, şi alta e să se spună în decizie că eu am renunţat, că mi-am dat eu demisia. Eu nu am cerut aşa ceva. Nu îmi permiteam să renunţ la ce misiune aveam și mi-am asumat. Asta m-a nemulţumit şi dezamăgit. Aşa că am transmis marți verbal şi scris şi Ministerului de Finanţe şi Secretariatului General al Guvernului la Monitorul Oficial. Şi ieri mi-au confirmat că va fi o erată… Încă nimic… Pentru mine contează imens această erată. Să vedem”, ne-a declarat Roxana Mînzatu.
Ea a fost instalată la conducerea ANAP în septembrie anul trecut de către fostul prim-ministru Victor Ponta, Agenţia fiind înfiinţată în iunie printr-o ordonanţă de urgenţă. Noua instituţie a preluat atribuţiile şi personalul de la Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), de la Unitatea pentru coordonarea şi verificarea achiziţiilor publice din cadrul Ministerului Finanţelor Publice (UCVAP) şi de la compartimentele de verificare a achiziţiilor publice din cadrul direcţiilor regionale ale finanţelor publice și se află în subordinea Ministerului Finanţelor. „Pentru mine e o şansă să îmi văd de sănătate”, a mai spus Roxana Mînzatu, care în iulie 2015, pe când era secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, a suferit un accident de circulație în timpul unei vizite oficiale în judeţul Hunedoara, având nevoie de recuperare după intervenţia pentru fixarea coloanei vertebrale.
De la Ministerul Educației la ANAP
Noul președinte al ANAP, Bogdan Pușcaș, a fost director în Ministerul Educației, iar recent, în decembrie, a fost instalat în postul de consilier al premierului Dacian Cioloș pe probleme de achiziții publice. Anterior, a fost managing partner la firma de consultanță în achiziții publice Auctions World SRL, în intervalul decembrie 2012 – decembrie 2015.
El are experiență în elaborarea, evaluarea și încheierea contractelor de achiziții publice, atât pentru autoritățile locale, cât și pentru mediul privat, contribuind la elaborarea Programului Anual al Achizițiilor Publice în Ministerul Educației.
Ultimele date oficiale relevă că piața achizițiilor publice contractate prin sistemul electronic a depășit în 2014 17 miliarde euro (11,5% din PIB), la care se adaugă însă alte achiziții efectuate în afara acestui sistem și care sunt evaluate între 5-10 miliarde euro.
Roxana Mînzatu a postat pe pagina de Facebook a Agenției pe care a condus-o până marți un mesaj adresat celor cu care a făcut echipă, subliniind faptul că ceea ce a început ea trebuie dus mai departe:
„Mulţumesc! E final de etapă, să punctăm deci cele bune:
Cinci luni, o instituţie nouă pusă în funcţiune, un control ex-ante mai eficient şi unitar, o strategie de reformă foarte clară finalizată şi asumată, patru legi ale achiziţiilor promovate, în premieră un proiect de norme în consultare înainte chiar de adoptarea legilor.
Am încredere că va avea prioritate aplicarea Strategiei de reforma în achiziţii, mandat pe care mi-am desfăşurat activitatea.
Aşa încât gândul meu către ANAP este: cu determinare faţă de reforma asumată, transparenţă, spirit de echipa şi responsabilitatea misiunii, înainte!
Acest mesaj e în parte şi pentru noi toţi, pentru drumul profesional pe care mergem, oricare ar fi acesta!”
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.