BRAŞOV. Poliţiştii au semnalat zeci de treceri de pietoni „iluminate necorespunzător”. Administratorul oraşului spune că „nu s-au constatat probleme la sistemele de semnalizare”
În urma recentelor tragedii petrecute în Braşov, când două persoane şi-au pierdut viaţa (una pe Calea Bucureşti, alta pe strada Independenţei), pentru că şoferii nu au acordat prioritate la trecere, săptămâna trecută au fost organizate acţiuni comune ale Poliţiei Rutiere cu Primăria Braşov, pentru a verifica situaţia în teren, în ideea preîntâmpinării altor evenimente nedorite.
„Poliţiştii de la Biroul Rutier au semnalat că 30 de treceri de pietoni de pe raza municipiului Braşov nu sunt iluminate corespunzător, dar şi mai multe aspecte cu privire la indicatoarele şi semnalizările din zonele trecerilor de pietoni. Considerăm ca, prin astfel de acţiuni comune cu Primăria, să putem contribui la reducerea numărului de accidente în oraş”, a specificat comisarul şef Liviu Naghi, purtătorul de cuvânt al IJP Braşov.
Declaraţia am obţinut-o azi, cu ocazia unor alte acţiuni ale Poliţiei Rutiere pe această temă, despre care am scris aici: Care este principala cauză a accidentelor rutiere în BRAŞOV?!
Amintim că, doar în prima parte a zilei, au fost depistaţi opt conducători auto şi şapte pietoni care nu au respectat legea circulaţiei, fiind sancţionaţi cu această ocazie. Primii pentru că nu au acordat prioritate, iar din a doua categorie pentru că au trecut strada prin locuri nepermise. Săptămâna trecută, 58 de şoferi au rămas fără pemis, tot din aceeaşi cauză.
* Prea multe treceri de pietoni?!
Zilele trecute, însă, administratorul oraşului, Miklos Gantz declara că „nu s-au constatat probleme la sistemele de semnalizare”, sugerând că ar trebui redus numărul trecerilor de pietoni din oraş.
„În zonele în care comisia a considerat necesar, s-a dat dispoziţie de reamplasare a limitatoarelor de viteză, deşi măsura nu este recomandată pe timp de iarnă, din cauză că limitatoarele pot fi distruse de lamele utilajelor de deszăpezire”, a mai declarat Gantz.
Comisia a ajuns şi la trecerea de pe strada Independenţei: „…vom propune comisiei de circulaţie desfiinţarea acesteia”, a anunţat Gantz. Rămâne întrebarea pe unde vor mai traversa pietonii, zona fiind în apropierea pieţei, deci intens circulată.
Reprezentantul municipalităţii a reamintit „că încercăm să actualizăm amenajările pentru siguranţa circulaţiei în contextul permanentei schimbări a condiţiilor de trafic. Pe de altă parte, avem şi un plan pe termen lung referitor la traficul rutier şi siguranţa participanţilor la trafic, cu măsuri care se implementează în timp”.
Mai precis, a declarat Gantz, de anul acesta, vor fi reconfigurate mai multe sensuri giratorii şi va fi redus numărul trecerilor de pietoni.
„Fac însă apel încă o dată la toţi participanţii la trafic pentru a conştientiza că responsabilitatea finală pentru circulaţia pe drumurile publice le aparţine şi că oricâte sisteme de siguranţă în trafic ar asigura administratorul drumurilor, acestea nu sunt eficiente sută la sută dacă nu sunt respectate şi regulile de circulaţie”, a mai spus Gantz.
* Cine decide?…
Din Comisia pe Circulaţie, adică cei care decid ce şi cum trebuie făcut ca traficul să fie fluent în oraş, iar cetăţeanul să circule în siguranţă, pe jos, sau la volan, fac parte reprezentanţi din: Biroul Rutier din cadrul IJP Braşov, Direcţia Tehnică a Primăriei Braşov, Poliţia Locală, Jandarmerie, RAT Braşov, consilieri locali din trei comisii, „reţeliştii” – apă, gaz, telefonie etc., Direcţia Contencios Adminsitrativ, Arhitect Şef.
citeşte şi
Mai puține treceri de pietoni în Brașov?
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.