BRAŞOV. Profesorii care au girat lucrările deţinuţilor trebuie să dea note explicative
Deşi iniţial, asemenea ministrului Educaţiei, Adrian Curaj, rectorul Universităţii „Transilvania”, prof. univ. dr. ing. Ioan Vasile Abrudan (foto), considera că profesorii universitari şi cercetătorii care au dat avize/recomandări pentru scrierea unor lucrări ştiinţifice de către deţinuţi sunt implicaţi în nume personal în respectivele proiecte, nefiind vorba despre abordări instituţionale, a decis convocarea Consiliului de Administraţie al instituţiei de învăţământ superior pentru a analiza această situaţie. De altfel, şi ministrul Educaţiei a cerut Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR) să solicite universităţilor o analiză punctuală a cazurilor în care profesorilor din respectivele instituţii au dat recomandări pentru cărţi scrise de deţinuţi şi să întreprindă demersurile necesare pentru apărarea integrităţii academice.
O situaţie a măsurilor luate de fiecare universitate în parte va fi centralizată şi transmisă până în 11 februarie, potrivit Ministerului Educaţiei. „Îmi exprim încrederea că instituţiile de învăţământ superior şi cercetare vor analiza cu celeritate cazurile, la nivelul consiliilor de etică, pentru a decide şi a lua măsurile care se impun”, a declarat ministrul Adrian Curaj.
Consiliul ştiinţific al universităţii va da avizele
Rectorul Universităţii „Transilvania” ne-a declarat că printr-o hotărâre aprobată în şedinţa CA de astăzi s-a decis ca de acum înainte orice recomandare pentru lucrări ştiinţifice ale deţinuţilor se va face doar după aprobarea Consiliului ştiinţific al universităţii. „Orice cadru didactic titular care primeşte o solicitare de la penitenciar pentru a-şi da acordul pentru o cercetare ştiinţifică are obligaţia să transmită conducerii Universităţii această solicitare, mai precis prorectorului cu cercetarea ştiinţifică, în termen de trei zile. Consiliul ştiinţific al universităţii se întruneşte, analizează solicitarea şi dă un răspuns în cinci zile”, a spus profesorul Abrudan.
În ceea ce priveşte lucrările ştiinţifice ale căror teme au fost deja aprobate de cadrele didactice de la „Transilvania” şi au devenit cărţi publicate, având ca autori persoane private de libertate, rectorul Universităţii Transilvania a spus că a cerut tuturor profesorilor implicaţi, respectiv şase profesori titulari, să dea o notă explicativă. „Vom vedea în funcţie de fiecare situaţie în parte unde ne situăm, pentru că este lezată şi imaginea instituţiei noastre, nu doar a profesorului respectiv. În cazul în care se va stabili că au fost încălcate principiile de etică, vom înştiinţa comisia de etică şi se vor lua măsurile care se impun, în cazul în care au fost încălcate cele de disicplină, se poate face cercetarea disciplinară. Dumnealor au termen două zile, adică până în 15 ianuarie”, a mai spus Abrudan.
Din lista neagră fac parte opt profesori de la Universitatea Transilvania, dintre care doi nu sunt titulari (sunt pensionari, iar unul, prof. dr. ing. Florin Andreescu, chiar a decedat anul trecut), şi patru de la facultăţi private.
Universitatea Transilvania, pe locul al IV-lea
Potrivit clasamentului întocmit de portalul România Curată, Universitatea „Transilvania” se află pe locul al IV-lea în top, ca număr de lucrări avizate. Majoritatea universităților care au girat lucrările pușcăriașilor sunt instituții de stat (38 de stat și 24 private). Din cele 426 de titluri la care există numele universității sau a putut fi identificat, 293 de lucrări au fost girate de către universitățile de stat, iar 133 de cele private. Topul rușinii este condus de departe de Universitatea din Craiova, ai cărei profesori au girat 59 de lucrări, adică 13,85% din toate publicațiile recenzate. La distanță mare, cu 33 de lucrări coordonate (7,75%), se situează pAcademia de Studii Economice din București. Pe locul 3 se află foarte aproape, cu 31 de lucrări coordonate, Universitatea Hyperion din București, prima clasată într-un top al universităților private.
Următoarele trei locuri sunt ocupate de cinci universități de stat: Universitatea Transilvania din Brașov (20 lucrări), Universitatea Politehnică din București (17), Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București (17), Universitatea din Pitești (14) și Universitatea Ovidius din Constanța (14).
Top zece este completat de două universități private, care, cu câte 12 lucrări – Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir din București și Universitatea Spiru Haret din București, împart locul 7 cu Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași. Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca cu cele 10 lucrări girate ocupă un rușinos loc 8. Academia de Poliție Al. I. Cuza din București ocupă locul 9 cu 8 lucrări „științifice” semnate de pușcăriași. Pentru locul 10 se înghesuie Universitatea din Oradea, tot o instituție de stat, precum și două instituții private – Universitatea Ecologică din București și Universitatea Financiar-Bancară din București, cu câte şapte lucrări girate fiecare.
Cine sunt cei vizaţi
Profesorii de la universitatea braşoveană care şi-au dat avizul pentru lucrările unor deţinuţi sunt: prof. univ. dr Cristinel Ioan Murzea (decanul Facultăţii de Drept) – cinci lucrări, dintre care patru ale unui deţinut închis cinci ani şi şase luni pentru înşelăciune şi una a unui deţinut condamnat la cinci ani pentru trafic de influenţă, lucrarea celui din urmă fiind publicată la Editura Universităţii Transilvania Braşov; decanul (acum director de departament) al facultăţii de Medicină, Marius Alexandru Moga, care a avizat două lucrări ştiinţifice ale unui deţinut condamnat la doi ani şi opt luni complicitate la înşelăciune; prof. univ. dr. ing. Ioan Miloşan, cu o lucrare a unui deţinut închis 11 ani pentru trafic de droguri; prof. dr. ing. Florin Andreescu (pensionar, decedat) – o lucrare a unui deţinut închis trei ani şi şase luni pentru luare de mită; prof. dr. ing. Radu Iovănaş (pensionar) – două lucrări ale unui deţinut închis şase ani pentru corupţie; conf. dr. ing. Nicolae Alexe Ormenişan- două volume realizate de Dan Tartagă (patru ani şi opt luni, complicitate la abuz în serviciu în formă calificată); conf. dr. Gabriel Tiţa Nicolescu – o lucrare a unui deţinut condamnat la cinci ani şi şase luni, pentru înşelăciune şi conf. dr. ing. Msc. Walter Thierheimer – lucrarea unui deţinut condamnat la 2 ani pentru înşelăciune.
De la Universitatea „Spiru Haret” Braşov sunt incluşi pe listă conf. univ. dr. Cornel Lazăr de la Facultatea de Psihologie şi Pedagogie din Braşov, Universitatea „Spiru Haret” , aviz pentru lucrarea unui deţinut condamnat la 15 ani pentru omor calificat; conf. univ. dr. Ilie Măgureanu de la Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative din cadrul aceleiaşi universităţi, două lucrări ale unui deţinut condamnat la doi ani şi opt luni pentru complicitate la înşelăciune, şi prof. univ. dr. Alexandru Ionaş care a avizat trei lucrări ale unui deţinut închis cinci ani şi şase luni înşelăciune. De asemenea, conf. univ. dr. Adriana Elena Daniş de la Universitatea Dimitrie Cantemir Braşov, a coordonat două lucrări ale unui deţinut condamnat la 8 ani pentru omor calificat.
Citiţi şi:
Manolescu: Profesorii care au coordonat lucrări plagiate să fie excluşi din învăţământ!
BRAŞOV. „Profesorii avizează tema, nu coordonează lucrările deţinuţilor!”
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.