Expres

CASS pentru persoanele fără venituri ar putea deveni opţională

 

Dan Suciu (foto), purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat în urmă cu puţin timp, după încheierea primei şedinţe din 2016 a Executivului, că se ia în calcul eliminarea din Codul Fiscal a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru persoanele care nu realizează venituri.

Prevederea aberantă prin care acestea au asemenea obligaţie este prezentă de mai bine de zece ani, cel puţin de când este în vigoare Legea privind reforma în sănătate 95/2006. Rău este şi că suma pe care o datorează cei fără venituri nu e delco modică, fiind calculată la 5,5% din salariul minim – care acum a ajuns la 1.050 de lei, contribuţia ajungând la 58 de lei (57,75) din această lună.

Însă această povară pentru cei care nu au nici un venit a devenit mult mai vizibilă o dată cu preluarea ei în Codul Fiscal, din 2015, moment în care s-a decis şi instituirea altei obligativităţi: înscrierea la Fisc.

Noul Cod fiscal stabilește la art. 180 că persoanele fizice care nu realizează venituri trebuie să depună declarația de înregistrare în maxim 15 zile de data în care se încadrează în categoria plătitorilor de CASS care nu obțin venituri. Acest formular este necesar pentru stabilirea obligațiilor de plată.
Potrivit unui al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), care pune în aplicare prevederile noului Cod fiscal, persoanele fizice care nu obțin venituri sunt obligate să se înregistreze la Fisc și să achite contribuția la sistemul public de sănătate (CASS).

Pentru a plăti contribuția CASS obligatorie, persoanele ce se regăsesc în această situație trebuie să completeze și să depună la Fisc „Declarația de înregistrare în evidența persoanelor fizice care nu realizează venituri, precum și pentru stabilirea obligațiilor de plată”. Mai precis, este vorba despre formularul 604, care a fost introdus în circuitul fiscal prin intermediul Ordinului ANAF nr. 3743/2015. În formularul 604, contribuabilul trebuie își completeze inițial datele de identificare (numele, prenumele, adresa, codul numeric personal, banca și contul bancar IBAN, numărul de telefon, fax și adresa de e-mail). Persoana fizică trebuie să bifeze una dintre cele trei situații în care se regăsește, după cum urmează:

1. Nu realizez venituri din natura celor menționate la art. 155 din Codul fiscal

2. Nu mă încadrez în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate

3. Nu mă încadrez în categoriile de persoane pentru care plata contribuției de asigurări sociale de sănătate se suportă din alte surse.

Formularul „Declarație de înregistrare în evidența persoanelor fizice care nu realizează venituri, precum și pentru stabilirea obligațiilor de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate” se depune, exclusiv pe suport hârtie, fie direct la registratura organului fiscal, fie se trimite prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire. În acest ultim caz, data depunerii declarației este data depunerii la poștă.

Acum, Executivul anunţă că analizează posibilitatea eliminarea contribuției până în februarie, astfel plata CASS ar putea deveni opțională pentru persoanele defavorizate.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button