Politic

Municipiul Brașov ar putea fi pus în situația de a plăti de la bugetul local 70.438.591 de lei, pentru a finaliza lucrările la trei proiecte cu finanțare europeană

 

În România sunt aproximativ 700 de proiecte cu finanțare europeană nerambursabilă implementate de unitățile teritorial-administrative, ce nu pot fi terminate înainte de 31 decembrie, iar în cazul acestora, beneficiarii ar putea fi puși în situația de a scoate din vistierie mai mulți bani.

Nici Brașovul nu a fost ocolit de aceste probleme, aici fiind trei proiecte, finanțate prin Programul Operațional Regional 2007-2013 care nu vor fi terminate în termenul stabilit. În aceste condiții, pentru finalizarea acestora, în total, de la bugetul local pe anul 2016 ar trebui achitată suma totală de 70.438.591 de lei.

* Lucrări începute cu opt luni de întârziere, la parcarea din Poiană  

Contractul de finanțare pentru parcarea din Poiana Mică a fost semnat în 17 decembrie 2012. În vederea implementării proiectului s-au încheiat cinci contracte, unul pentru servicii de publicare anunţuri în presă, unul pentru servicii de realizare materiale de informare şi publicitate, unul pentru serviciul de audit, unul pentru dirigenţie de şantier și unul pentru execuţia de lucrări de construcţii şi instalaţii. Reprezentanții municipalității susțin că în cazul lucrărilor de construcţii şi instalaţii, procedura de achiziţie s-a întins pe o perioadă mai lungă de timp decât a fost preconizată iniţial prin cererea de finanţare. Astfel, documentaţia de atribuire a fost pregătită şi publicată în SEAP în data de 15 decembrie 2013, iar din cauza numărului mare de clarificări procedura a fost anulată, fiind reluată în 29 aprilie 2013. Ofertele au fost deschise 26 iunie 2013 și au fost evaluate până în data de 7 octombrie a aceluiași an. Au urmat contestațiile, astfel că municipalitatea a putut semna contractul de execuție abia în 28 noiembrie. Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în 5 decembrie 2013, cu opt luni întârziere față de perioada preconizată. Chiar dacă șantierul a fost deschis mai târziu decât se estimase, reprezentanții municipalității susțin că puteau fi finalizate în timp util dacă constructorul se mobiliza şi respecta graficul de execuţie.

De asemenea, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea, lucrările au fost întârziate din cauza condițiilor meteo, mai precis din cauza celor două ierni care au trecut de la momentul semnării contractului, perioade în care șantierul a fost închis. Când s-au efectuat săpăturile, a mai spus el, au fost rescoperite rețele de utilități, respectiv conducte de transport a apei potabile și a unor cabluri de electricitate.

În prezent, stadiul fizic al realizării proiectului este de 69%, motiv pentru care a fost inclus în „Lista proiectelor cu risc de neimplementare în perioada de eligibilitate a POR 2007-2013”, astfel încât poate beneficia de prelungirea perioadei de finalizare, în scopul îndeplinirii integrale a obiectivelor şi indicatorilor în vederea asigurării funcţionalităţii din surse proprii ale beneficiarilor până la data de 30 iunie 2016.

Valoarea totală a investiției este de 18.064.540 de lei, din care s-au făcut plăți în valoare de 7.972.661 lei. Mai rămân de plătit 10.091.879 de lei, care, potrivit unei hotărâri de Consiliu Local recent aprobată, trebuie plătiți din bugetul local.

* Constructor intrat în insolvență

Un alt proiect întârziat este Centrul de Agrement din Poiana Brașov, gradul fizic de implementare a acestui proiect fiind acum de 45%. Inițial, s-a estimat că centrul trebuia deschis la finele anului trecut, însă lucrările au fost întârziate din cauza intrării în insolvență a constructorului inițial, motiv pentru care contractul a fost reziliat. În aceste condiții, a fost nevoie de o evaluare a lucrărilor efectuate până la momentul sistării lucrărilor, apoi de organizarea unei noi licitații. Acum, la acest centru se lucrează în interior, astfel că reprezentanții municipalității susțin că acesta va fi deschis până la finele lunii iunie 2016.

Pentru această investiție, contractul de finanțare a fost semnat în 2012. Plăţile estimate a fi efectuate până la sfârşitul acestui an sunt de 24.363.465 de lei și, potrivit reprezentanților municipalității, suma estimată necesară pentru finalizarea proiectului este de 6.653.057 lei, ce urmează a fi asigurată din surse proprii ale Municipiului Braşov

* CATTIA, greu de terminat

Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri (CATTIA) din cartierul Bartolomeu este, de asemenea, pe lista proiectelor care riscă să nu fie finalizate în termenul stabilit. Progresul fizic al acestui proiect este de aproximativ 45%, iar conform contractului de execuție, obiectivul ar trebui deschis în luna februarie a anului viitor, însă având în vedere că vor urma câteva luni de iarnă, există riscul ca acest lucru să nu se întâmple nici în 30 iunie 2016.

Pentru acest obiectiv de investiții, contractul de finanțare a fost semnat în 25 aprilie 2013 și, potrivit graficului de realizare a proiectului, perioada dedicată încheierii procedurilor de achiziţie publică a fost  cuprinsă între lunile 1 – 4 de implementare. În cazul achiziţiei lucrărilor de construcţii şi instalaţii, procedura de achiziţie s-a întins pe o perioadă mai lungă de timp decât a fost preconizată iniţial prin cererea de finanţare, întârzierea fiind cauzată de numeroasele contestații. Ordinul de începere a lucrărilor de execuţie a fost dat în data de 8 octombrie 2014, cu o durată de execuție de 16 luni,  termenul de finalizare fiind luna februarie a anului 2016.

Până la finele acestui an, reprezentanții municipalității estimează că vor fi efecuate plăți în valoare de 16.613.353 de lei. Suma estimată necesară pentru finalizarea proiectului este de 53.693.655 de lei, şi, se arată într-o hotărâre a Consiliului Local Brașov, votată în ședința de plen din această lună, va asigurată din surse proprii ale municipiului.

* Sprijin de la Guvern ?

Inițial, a fost stabilit ca în cazul proiectelor care nu sunt finalizate până la data de 31 decembrie 2015, beneficiarul, în cazul de față Primăria Brașov, să suporte valoarea lucrărilor efectuate după această dată, condiția fiind ca investițiile să fie închise până la data de 30 iunie 2016, iar dacă acest termen nu este respectat, cei care au obținut banii europeni ar putea fi puși în situația de a achita integral valoarea investiției. Recent, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sorin Toarcea, la nivelul Guvernului s-a discutat posibilitatea ca unitățile teritorial-administrative să beneficieze de sprijin financiar, constând în achitarea, de la bugetul de stat, valorii lucrărilor ce se efectuează în perioada 31 decembrie 2015 – 30 iunie 2016.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button