Politic

Brașov. Biserica Evanghelică poate solicita evacuarea Muzeului de Artă și a celui de Etnografie

 

Managerul Muzeului de Artă, Bartha Arpad, și cel al Muzeului de Etnografie, Ligia Fulga, au organizat astăzi o conferință de presă prin care s-au declarat nemulțumiți de faptul că administrația județeană nu face demersuri pentru cumpărarea clădirii de pe Bulevardul Eroilor, în care funcționează cele două unități, imobilul fiind retrocedat Bisericii Evanghelice.

Cei doi manageri au prezentat astăzi și o scrisoare deschisă, transmisă Consiliului Județean (CJ) Brașov, după ce, recent, aleșii județeni au aprobat o hotărâre prin care i-au desemnat pe cei doi directori să negocieze cu Biserica Evanghelică contractele de închiriere.

„În ultimii doi ani CJ  ne-a tot cerut date, cifre, situații, detalii privind suprafața sau estimări ale costurilor unor investiții, însă nu s-a luat nici o decizie în sensul rezolvării situației juridice a acestui imobil. Acum, Consiliul Județean a cerut ca noi să rezolvăm problema, printr-o negociere, în condițiile în care noi nu avem persoane cu expertiză tehnică sau avocați care să ne ajute în acest demers”, a declarat managerul Muzeului de Etnografie, Ligia Fulga.  

Acțiunea în instanță poate fi deschisă oricând 

Potrivit actului emis de Consiliul Județean Brașov, termenul limită pentru negocierea contractelor de închiriere era 27 noiembrie, iar reprezentanții celor două muzee au afirmat că acestea nu s-au mai desfășurat, astfel că Biserica Evanghelică poate începe acțiunea în instanță pentru evacuarea imobilului.

Biserica Evanghelică solicită plata unei chirii, care să asigure, din 2018, renovarea fațadei și repararea acoperișului imobilului, precum și plata asigurării și a impozitului pe clădire.

„Sper ca prin această scrisoare deschisă să se găsească cea mai bună soluție pentru rezolvarea problemei. Biserica Evanghelică pretinde o chirie de 5.726 de lei pe lună, pentru Muzeul de Etnografie, însă aceasta nu este calculată în baza prevederilor legale, pentru că dacă se întâmpla acest lucru, valoarea trebuia stabilită la 3.419 lei pe lună. Dacă s-ar mai adăuga și suma cerută Muzeului de Artă, cred că în loc să se plătească această chirie, mai bine s-ar cumpăra imobilul. Cred că și Biserica Evanghelică ar fi de acord cu acest demers, mai ales că reprezentanții acestei instituții nu au nimic să ne reproșeze din punct de vedere științific. Există un precedent în acest sens, respectiv cumpărarea corpului vechi al Maternității”, a explicat Fulga.  Ea a mai spus că din 1993, la muzeul pe care îl conduce s-au efectuat investiții în valoare totală de 370.199 de lei.

Pentru Muzeul de Artă, a mai spus Fulga, Biserica Evanghelică cere o chirie de aproximativ 5000 de euro pe lună. „Ceea ce solicităm noi este ca administrația județeană să ne comunice dacă are în plan achiziționarea clădirii, iar dacă nu dorește acest lucru să ne comunice motivul. De asemenea, vom face demersuri și la Ministerul Culturi, căruia îi vom cere constituirea unui fond din care să aloce bani pentru achiziționarea muzeelor retrocedate din țară, pentru că în situația noastră sunt alte aproximativ 150 de unități din România”, a continuat managerul Muzeului de Etnografie.

„Nu putem accesa bani europeni”

Pe de altă parte, managerul Muzeului de Artă, Bartha Arpad a precizat că semnarea unui contract de închiriere, pentru o anumită perioadă de timp ar bloca orice investiție: „Din 2007-2008 facem planuri și proiecte pentru modernizarea muzeului. Din 2009 nu am mai putut face nici o achiziție, pentru nu era rezolvată situația juridică a imobilului.  Dacă se va semna un contract de închiriere, vom putea depune cereri pentru obținerea finanțărilor europene. În schimb, în calitate dechiriași pierdem această oportunitate, și asta în condițiile în care Brașovul candidează pentru obținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii”, a declarat Bartha.

Cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean (CJ) Brașov, Claudiu Coman și Mihail Veștea nu au putut fi contactați telefonic în vederea obținerii unui punct de vedere privind acest subiect. 

Susținere din partea Rețelei Naționale a Muzeelor

În timpul conferinței de presă, managerul Muzeuli „Casa Mureșenilor”, Valer Rus, a afirmat că demersul celor doi manageri este susținut și de Rețeaua Națională a Muzeelor. „Ne-au transmis o scrisoare prin care se declară solidari cu demersul început de Muzeul de Artă și cel de Etnografie. Eu cred că ar trebui semnat un moratoriu, prin care, timp de unu sau doi ani să nu se mai cheltuie banii pe tot felul de festivaluri, iar fondurile să fie direcționate pentru achiziționarea acestei clădiri”, a afirmat Rus. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button