Expres

BRAŞOV. Cele mai multe unităţi de învăţământ nu au autorizaţie PSI

 

În urma tragediei din Clubul Colectiv, incendiul care a făcut peste 200 de victime, din care 56 au decedat, autorităţile din toată ţara au intrat în alertă. Au început controalele, au înăsprit condiţiile de avizare a unor activităţi cu caracter public şi suflă şi în iaurt.

Aşa cum a primit solicitarea din partea Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Inspectoratul Școlar al Județului (IŞJ) Brașov a reuşit să centralizeze datele în ceea ce priveşte autorizarea PSI (de prevenire şi stingere a incendiilor) a clădirilor în care funcţionează unităţi de învăţământ în judeţ. Baza de date, care se întinde pe aproape 100 de pagini, urmează a fi analizată în detaliu şi stabilite măsurile care pot fi luate de către directori, de către autorităţile locale, dar şi cele care necesită investiţii de la bugetul de stat.

Lipsa autorizaţiei nu este o ilegalitate

„Această bază de date este o oglindă a situaţiei actuale, generate de legislaţia care este în vigoare. Mă refer la ceea ce ni s-a spus în videoconferinţă şi ceea ce au confirmat şi pompierii, în scris, la solicitarea directorilor de şcoli: clădirile care datează de dinainte de 1998 nu au nevoie de aviz sau autorizaţie PSI, iar cei care au obţinut-o deja nu trebuie s-o reînnoiască decât dacă fac modificări la imobil”, ne-a spus şefa IŞJ, Ariana Bucur (foto).

Potrivit legii, imobilele, inclusiv cele în care funcționează unitățile de învățământ, nu au nevoie de autorizație de la ISU decât în două situații: cele nou date în funcțiune și cele cărora li s-au adus modificări la structură. Practic, clădirile mai vechi de 1997, când s-a schimbat legislația, nu dețin avize PSI pentru că la momentul construcției nu exista nici o reglementare care să le oblige să-l solicite. Totodată, trebuie spus că avizul se solicită pe baza planurilor de construcție sau reabilitare, înainte de începerea lucrărilor, iar autorizația este obținută după o verificare la fața locului de către un reprezentant al ISU. „Acest lucru nu înseamnă însă că în acele unități de învățământ nu se respectă normele de reglementare PSI. Clădirile vechi au ajuns să obțină întâi aviz, pe care îl cere constructorul, apoi autorizaţie, doar dacă, la un moment dat, au fost efectuate lucrări de reabilitare sau li s-au adus modificări. În aceste cazuri au avut nevoie de autorizații de construcție sau de amenajare spațiu de la primărie, care, pentru a fi acordate, au avut nevoie de avizul PSI și, la finalul lucrărilor, se solicită autorizația PSI. Acestea, odată obținute, nu mai trebuie reînnoite în fiecare an, decât dacă se mai aduc modificări clădirii sau își schimbă destinația. Asta am reţinut şi noi din răspunsurile la solicitările de puncte de vedere şi la procesele-verbale întocmite de cei de la ISU, în urma controalelor din şcoli”, ne-a explicat Bucur. Totuşi, după cum rezultă din situaţia trimisă de şcoli, unii directori nu sunt convinşi că nu le trebuie aviz ISU şi au cerut explicaţii suplimentare, iar alţii au recunoscut că mai au chestiuni de remediat.

12 unităţi din municipiu vor cere autorizarea

Aşa se face că doar 12 unităţi din municipiu vor avea nevoie de autorizare ISU în următoarea perioadă. Municipalitatea brașoveană va depune documentația necesară obținerii autorizației pentru protecție în caz de incendiu în cazul a 12 unități de învățământ din oraș. Sunt cele la care s-au făcut reparaţii capitale şi reabilitări: Școala Gimnazială nr. 7 (Corpul de pe Strada Venus), Liceul Silvic, Colegiul Nicolae Titulescu, Școala Gimnazială nr. 12 (Corpul de pe Strada Școlii), Grădinița Martinică (de pe Strada Jepilor), Grădinița Boboceii (de pe Strada Barbu Lăutaru), Școala Gimnazială nr. 25 (B-dul Valea Cetății), Școala Gimnazială nr. 4 (Strada Jepilor), Liceul de Arte Plastice (B-dul Valea Cetății), Liceul cu Program Sportiv (corpul de pe Strada Cocorului), Grădinița nr. 34 (Str. Turnului) și Colegiul Naţional de Informatică „Grigore Moisil”. În momentul de față, au declarat reprezentanții municipalității brașovene, este în curs procedura lansată în 29 septembrie pentru achiziția serviciului de realizare a expertizelor tehnice privind securitatea la incendiu și a scenariilor de siguranță la incendiu, iar aceste documente trebuie finalizate până la jumătatea lunii decembrie. Ulterior, Primăria Brașov va depune solicitarea de obținere a autorizației de la ISU.

Costuri prohibitive pentru sistemele de protecţie

Cu prilejul controalelor, s-au discutat şi planurile pe termen lung pentru a asigura o mai bună protecţie, de fapt, pentru a preveni dezastrele în cazul unui incendiu sau chiar al unui cutremur. Se pare că ar fi fost chiar intenţia, cel puţin de la Primăria Braşov, de a-i obliga pe directori să facă deja demersurile necesare. Însă, după o perioadă de agitaţie, planurile au fost abandonate rapid, când s-a aflat care sunt costurile proiectării şi verificării unor sisteme de avertizare seisimică şi de detecţie a incendiilor. Acestea se ridică la circa 2 euro plus TVA pe metru pătrat din fiecare unitate de învăţământ, iar un abonament lunar pentru alertă de seism prin SMS costă 60 de lei plus TVA. Costurile ar trebui suportate de către şcoli şi grădiniţe, din banii pe care îi primesc de la autorităţile locale, alocări bugetare care depind de numărul elevi sau preşcolari care frecventează, ceea ce face acest lucru imposibil.  „La aceste controale tematice în unitățile de învățământ, pentru a verifica în teren situația privind avizele și autorizațiile necesare funcționării acestora nu au participat reprezentanți ai municipalității brașovene, întrucât este vorba despre o campanie coordonată de Ministerul Educației”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea, negând astfel „circulara” care i-a pus pe jar pe directorii de şcoli.

Şi Prefectura Braşov face o bază de date

Ariana Bucur a spus, la rândul său, că directorilor de şcoli li s-au impus măsuri pe care aceştia le pot aduce la îndeplinire, cum ar fi golirea podurilor sau a mansardelor de teancurile de hârtii adunate sau cele care pot fi realizate cu sprijinul autorităţilor locale: ignifugarea structurilor din lemn, montarea de paratrăsnete, reînnoirea stingătoarelor etc. „Am verificat şi noi dacă s-au conformat la ceea ce le-au recomandat cei de la ISU: existența a suficiente căi de evacuare, a unui plan de evacuare, a unui număr suficient de extinctoare funcționale, a unui hidrant, dar și dacă s-a efectuat instructajul celor care lucrează în clădirea respectivă și dacă s-au făcut exerciții de alarmare. În cazurile în care este nevoie de modificări constructive, cum ar fi montarea uşilor pentru a se deschide în exterior, va fi nevoie de investiţii, dar de la bugetul de stat, iar directorii de şcoli, împreună cu primăriile, trebuie să facă solicitările”, a explicat şefa IŞJ.

Baza de date a fost trimisă şi la Prefectura Braşov, care, la rândul său, a cerut o situaţie privind toate clădirile din judeţ în care funcţionează instituţii publice, care sunt de utilitate publică, în care sunt la un moment dat colectivităţi etc. Dacă situaţia elaborată de IŞJ a avut termen-limită data de 18 noiembrie şi a fost trmiisă la ministerul de resort, la Prefectură încă se aşteaptă informaţiile de la cei care au în grijă alte instituţii publice. „Durează elaborarea unei asemenea baze de date. Noi le-am cerut deja de două săptămâni, dar Consiliul Judeţean, de exemplu, care are în grijă spitalele din municipiu, nu ne-a trimis nimic”, ne-a declarat prefectul Mihai Mohaci.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button