Educaţie

BRAȘOV. „Generala 30” şi-a depăşit de multă vreme condiţia de şcoală de cartier

  • IMG_2970_196383.JPG
  • IMG_3000_196387.JPG
  • IMG_0286_196382.JPG
  • IMG_3043_196384.JPG
  • IMG_3049_196388.JPG
  • IMG_3057_196389.JPG
  • IMG_3065_196390.JPG
  • Scoala 302_196391.jpg
  • IMG_3071_196392.JPG
  • IMG_0259_196385.JPG
 
Se întâmpla în toamna lui 1980. În cartierul muncitoresc Tractorul, pe Strada 1 Decembrie 1918, clopoţelul suna pentru prima oară în Şcoala Generală 30. Aproape 1.200 de elevi erau înscrişi, deşi şcoala era pregătită pentru a primi mai mulţi, dezvoltarea cartierului, dincolo de casele vechi, cu blocuri în care locuiau zeci de mii de muncitori din uzinele Tractorul şi Rumentul impunând înfiinţarea unei noi unităţi de învăţământ.

Cu toate acestea, dascălii – dintre care mai sunt acum în activitate în aceeaşi şcoală după mai bine de trei decenii învăţătoarele Rodica Robu (membru în Consiliul de Administraţie), Narcisa Chirhoc şi Lucica Mihai -, şi primii directori, profesorii Olimpia Filip și Valeriu Săcui, au avut de luptat cu prejudecăţile şi cu concurenţa reprezentată de şcolile din apropiere: Şcoala 13 şi Şcoala 24 (desfiinţată între timp).
Şi au reuşit în mai puţin de zece ani să se impună, luând „faţa” chiar şi colegiilor naţionale de prestigiu care au clase de gimnaziu. „În anii aceia mulţi treceau pe lângă Şcoala 30 şi îşi duceau copiii la 13 sau chiar mai departe, îi chinuiau cu navetă, pe motiv că şcoala asta e nouă şi nu au încredere în profesori, nu ştiu nimic despre ei. Noi ne-am dat copiii aici din prima şi am făcut cea mai bună alegere, au intrat apoi la Şaguna şi Meşotă şi acum fac masterate prin Anglia. Şi nu doar ei, că ar fi excepţii, toţi colegii lor de clasă au intrat la licee bune, cu examen de admitere, au făcut facultatea. Au ajuns medici, profesori, directori de multinaţionale sau chiar meşteri foarte buni în meseria lor”, ne-au spus doi dintre părinţii elevilor din primele generaţii, care acum se pregătesc să-şi ducă nepoţii la aceeaşi şcoală.
De altfel, datorită profesionalismului dascălilor de aici, la Şcoala 30 a luat ființă un centru metodic pentru clasele primare, desemnat de către Inspectoratul Şcolar Brașov, destinat a contribui la perfecţionarea învăţătorilor din mai multe şcoli.
De la an la an, elevii au obținut rezultate remarcabile la testările naționale, olimpiadele și concursurile școlare sau activitățile sportive și cultural-artistice. Un exemplu recent în acest sens este ultimul examen de Evaluare Națională, pe care toţi absolvenţii promoţiei 2015 l-au trecut. De asemenea, unitatea de învăţământ a obținut titlul de „școală eco” în urma dobândirii „steagului verde” sub coordonarea Fundației de Educație pentru Mediul Înconjurător. Iar elevii au şansa de a-şi arăta talentele artistice în revista anuală a școlii intitulată „Miracolul copilăriei”.

Un director „bătăios”

Toate acestea au fost evocate şi prezentate sâmbătă, când, în cadrul unei festivităţi, actuali şi foşti dascăli, părinţi, colaboratori, foşti elevi şi oficialităţi locale au luat parte la aniversarea a 35 de ani de la înfiinţarea şcolii. Sala de sport, inaugurată în 2014, s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru cei aproape 400 de participanţi, printre care reprezentanți ai Casei Corpului Didactic (cei ai Inspectoratului Școlar Județean nu au onorat invitaţia), ai Sindicatului „Diaconul Coresi”, ai Primăriei și Consiliului Local (viceprimarul Adina Durbacă şi consilierul local Mihai Tarbă, membru în Consiliul de Administraţie). În alocuţiunile lor, invitaţii au evidenţiat modul în care Ştefan Urs, care este director de mai bine de 16 ani şi s-a remarcat ca un foarte bun gospodar, se „bate” pentru a obţine ceea ce este necesar pentru unitatea de învăţământ, pentru ca elevii şi cadrele didactice să aibă cele mai bune condiţii la şcoală. În acest context, viceprimarul Adina Durbacă şi-a reînnoit promisiunea făcută părinţilor de a asigura un post de asistentă medicală în şcoală, măcar din anul bugetar 2016.

Momente emoționante

Cei prezenți au urmărit o scurtă proiecție, opt minute de momente de hotar din istoria instituției, pentru ca apoi să fie acordate distincții, plachete aniversare partenerilor şi colaboratorilor şi diplome de excelenţă profesorilor care de-a lungul timpului au obținut rezultate deosebite cu elevii lor. Pentru dascălii plecaţi între timp în eternitate – profesorul Anton Nicolai, părintele Aurel Suciu şi profesoara Camelia Mihălăchioaia, ca să-i amintim doar pe cei din ultimul an -, s-a ţinut un moment de reculegere.
De la festivitate nu puteau lipsi momentele artistice: talentaţi, dar şi plini de emoţii, elevi din clasele primare au dansat şi au cântat, spre deliciul publicului.
Aşa cum şi-au promis în momentele de emoţionantă revedere, de dinaintea festivităţii, toţi cei care şi-au legat pentru un timp destinele de Şcoala 30 au rămas să depene amintiri la un cocktail, să citească şi scrie în Cartea de onoare a instituţiei.
„A fost un eveniment deosebit. Am citit impresiile lăsate cu acest prilej în cartea de onoare a școlii și am fost foarte emoționat, am găsit acolo mesaje formidabile. De asemenea, am primit de la foştii elevi zeci de e-mailuri de felicitare, ca şi regretul că nu pot fi prezenţi, cariera lor înflorind prin alte mari oraşe din ţară sau din străinătate. Unii absolvenţi sunt profesori universitari, la Brașov, Sorbona sau Bruxelles, alţii chimiști în Anglia şi tocmai am aflat de două foste eleve care au intrat de curând în Baroul Brașov. Nu putem decât să fim mândri de ei”, a declarat directorul instituției de învățământ, care este profesor de educaţie fizică şi sport.

„Primii la învățătură, primii în sport”
 
De altfel, deviza şcolii este „Primii la învățătură, primii în sport”. Unitatea de învăţământ are acum 26 de săli de clasă, patru laboratoare, cinci cabinete de specialitate, un cabinet de asistenţă psihopedagogică, unul metodic pentru clasele I-IV, bibliotecă, terenuri pentru handbal, baschet şi fotbal, sala nouă de sport. Sălile de clasă sunt dotate cu table magnetice, pe care se scrie cu marker, şi cu echipamente IT şi multimedia, pe care sunt instalate şi softuri educaţionale. După aproape 30 de ani pictura murală realizată în holul central de profesoara Eugenia Lăcătuș își păstrează prospețimea.
„Peste 50 de ani, la semicentenar, actualii elevi, încă tineri în 2015, vor fi aici pentru că spiritul şcolii îi va chema la această «Mecca a învăţământului braşovean»”, a încheiat directorul Şcolii Gimnaziale 30.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button