Brașov. Compania Apa dă liber la contorizarea individuală
Compania Apa Brașov a finalizat Regulamentul privind contorizarea individuală, urmând ca documentul să fie aprobat de Asociația Intercomunitară de Dezvoltare în Domeniul Ape a Județului Brașov. Această modalitate de evidențiere a consumului a devenit posibilă după ce în vară a fost modificată legislația serviciului public de alimentare cu apă și canalizare și a fost introdusă o prevedere în acest sens, vechea legislație interzicând acest lucru.
Regulamentul amintit, a precizat administratorul public al Brașovului, Miklos Gantz, a fost solicitat de primarul municipiului, George Scripcaru, iar reprezentanții companiei au anunțat că îl vor finaliza până în 15 octombrie.
Potrivit administratorului municipiului Brașov, Miklos Gantz, „săptămâna trecută, în calitate de membru al Adunării Generale a Acționarilor Companiei Apa am solicitat să mi se prezinte care sunt soluțiile pentru realizarea acestui sistem de contorizare. Sunt trei variante. Pentru blocuri va fi posibilă montarea în locul vechilor apometre a unor contoare cu transmisie prin unde radio (care pot fi citite de la distanță), separarea pe orizontală pe sistemul existent la gaz metan sau montarea aparatelor de măsură în subsol, această variantă fiind valabilă atât pentru casele unde sunt mai multe apartamente, cât și pentru blocurile cu patru etaje. În următoarea ședință a Asociației de Dezvoltare în domeniul Apei, care sper să fie convocată în această lună, vor fi supuse aprobării aceste prevederi, după care brașovenii pot depune solicitările la Compania Apa”.
Nu există variantă perfectă
Montarea contoarelor citite de la distanță este relativ simplă, mai ales în apartamentele unde sunt deja montate apometre, astfel că nu va fi nevoie de efectuarea unor lucrări de mare amploare. În schimb, pot apărea în continuare diferențe față de indexul înregistart de contorul de branșament, pentru că riscul furturilor nu va fi eliminat, iar rețeaua de alimentare a imobilului, nu va fi reabilitată, iar probabilitatea ca aceasta să cedeze este destul de mare.
„Separarea” după modelul aplicat în cazul sistemului de alimentare cu gaze naturale are ca principal avantaj faptul că blocul va avea o nouă rețea de apă, astfel că riscul producerii unor avarii, dar și a furtului de apă este minim, astfel că pierderile vor fi mai mici. „În cazul separării pe orizontală este recomandată izolarea coloanelor de pe scară pentru a fi evitat înghețul apei. Costurile sunt mai ridicate, fiindcă implică și lucrări destul de complexe în fiecare apartament”, a explicat Gantz.
În cazul caselor în care sunt mai multe unități locative, există posibilitatea montării noilor aparate de măsură în subsol sau în căminul unde există ceasul de branșament, urmând ca de acolo să pornească spre fiecare locuință câte o conductă. Acest sistem, cu distribuitor din subsol pentru fiecare apartament, poate fi aplicat și în cazul blocurilor cu patru etaje, urmând a fi dezafectate actualele conducte și montate unele noi prin ghena existent.
Factură pentru fiecare apartament
Montare de apometre ar urma să fie efectuată exclusiv de către firmele agreate de Compania Apa, după ce asociația de proprietari a depus la sediul operatorului de apă solicitarea în acest sens. „După executarea lucrării, executantul va înștiința Serviciul Contoare din cadrul Companiei Apa și va preda documentele metrologice ale contoarelor. Apoi, Serviciul Contoare va sigila apometrele și va întocmi procesul-verbal de montaj. După ce expiră verificarea metrologică, beneficiarul va trebui să efectueze o nouă verificare metrologică, pe cheltuiala sa, cum de altfel este și în prezent”, a mai spus Gantz.
Indiferent de tipul de contorizare ales, facturile vor fi emise pe numele fiecărui beneficiar, iar în caz de neplată, factura are titlu executoriu, operatorul de apă urmând să deschidă acțiune în instanță pentru recuperarea debitului. Deocamdată, nu au fost prezentate și costurile necesare pentru fiecare tip de separare la apă.
Pierderile nu dispar în totalitate
Contorizarea individuală nu este obligatorie, iar costurile aferente implementării acestui sistem sunt suportate de către beneficiari. De asemenea, această modalitate de evidențiere a consumului de apă poate fi implementată doar în situația în care torți proprietarii sunt de acord privind una dintre variantele „de separare”. Ba mai mult, în cazul apometrelor cu citire de la distanță, toți locatarii racordați la un contor de branșament trebuie să își monteze același tip de aparate de măsură a consumului individual.
„Nu va exista posibilitatea ca doar o parte dintre apartamente să fie contorizate individual și aibă contract cu operatorul de apă, iar celelalte să plătească după sistemul existent în prezent, la asociație. Dacă vor exista diferențe între suma consumurilor înregistrate de contoarele de apartament și cel de branșament, aceasta va fi împărțită în mod egal pentru toate apartamentele și pierderea va fi trecută pe factura fiecărui proprietar”, a explicat Gantz.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.