Delicte
EXCLUSIV. BRAŞOV. Tribunalul a dispus scoaterea din arest a patru presupuşi cămătari săltaţi de DIICOT
Unul dintre ei este judecat şi într-un dosar de şantaj, tot în urma unui împrumut suspect
Tribunalul Braşov a dispus, luni, înlocuirea arestului preventiv cu măsura controlului judiciar în cazul celor patru suspecţi de cămătărie „săltaţi” de procurorii DIICOT Braşov la finalul lunii aprilie, după ce ar fi făcut în jur de 15 victime.
Horaţiu-Adrian Vulcan, Marius-Florin Hanghicel, Andrei Pîrţac şi Emil Urdea au fost arestaţi preventiv (primii trei la decizia Tribunalului Braşov, iar al patrulea la decizia Curţii de Apel Braşov), pentru că ar fi constituit un grup infracţional organizat, în scopul practicării cămătăriei, a informat şeful DIICOT Braşov, Cătălin Borcoman.
Mai exact, potrivit anchetatorilor, ei racolau diferite persoane care aveau nevoie de sume importante de bani, mai ales pentru deschiderea unei afaceri, le ofereau împrumuturile (zeci de mii de euro), apoi le percepeau ilegal dobânzi cuprinse între 8 şi 10%. În cauză, au fost efectuate mai multe percheziţii, în luna aprilie, găsindu-se mai multe mijloace de probă: înscrisuri în care erau trecute împrumuturile acordate, dobânzile percepute, precum şi bani (lei şi euro) ce ar fi fost obţinuţi din cămătărie. Până la momentul arestării, anchetatorii identificaseră aproximativ 15 persoane vătămate.
Suspectul Andrei Pîrţac, originar din Republica Moldova, este judecat şi într-un dosar de şantaj, tot în urma unui împrumut cu camătă acordat unor braşoveni. Victimele din acel dosar ar fi fost şantajate timp de patru luni de către inculpat. La Judecătoria Braşov, Pîrţac a primit doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare, în acest dosar de şantaj, dar a fost formulat apel, iar cauza a ajuns la Curtea de Apel Braşov, unde este în curs de judecare. În acest dosar, moldoveanul a stat în arest preventiv în perioada 15 decembrie 2014-11 februarie 2015.
Obligaţii pe durata controlului judiciar
Pe durata controlului judiciar, cei patru inculpaţi au următoarele obligaţii:
a) să se prezinte la instanţa de judecată de câte ori sunt chemaţi;
b) să informeze de îndată instanţa cu privire la schimbarea locuinţei;
c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau de câte ori sunt chemaţi;
d) să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a instanţei de judecată;
e) Inculpatul Urdea Emil să nu se apropie de persoana vătămată Ş. C.-D. sau de membrii familiei acesteia şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nici o cale;
f) toţi inculpaţii au obligaţia să nu se apropie de martori şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nici o cale;
g) să comunice periodic informaţii relevante despre mijloacele lor de existenţă.
Totodată, a fost stabilit organ de supraveghere al inculpaţilor Biroul de Supravegheri judiciare din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Braşov.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.