Sănătate

BRAŞOV. Direcţia de Sănătate Publică a comandat 38.600 de doze de vaccin antigripal

 

Campania de vaccinare antigripală în rândul braşovenilor de pe listele medicilor de familie din judeţ va începe în cel mult două săptămâni. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Braşov a solicitat Ministerului Sănătăţii 38.600 de doze.

Potrivit dr. Lavinia Buvnariu, directorul executiv al DSP Braşov, vaccinul ar putea ajunge în depozitul instituţiei în mai multe tranşe. Prima va fi distribuită în principal către instituţiile în care sunt îngrijiţi bătrâni, copii şi bolnavi cu afecţiuni cronice grave, dar şi la medicii de familie.

Cine se poate vacina gratuit

Vaccinul este gratuit unor categorii de risc în care intră copiii de la şase luni la cinci ani, gravidele şi persoanele vârstnice, la care se adaugă personalul medical, cel de îngrijire şi de asistenţă socială din unităţile în care sunt instituţionalizaţi copii şi bătrâni, expus prin natura profesiei.  În ultima vreme, s-a constatat o scădere dramatică a interesului populaţiei faţă de vaccinarea antigripală. Tot mai mulţi părinţi refuză vaccinarea antigripală a copiilor, iar problema este la nivel global. Ca atare, MS a înjumătăţit din 2014 numărul de doze, dar spune că poate suplimenta oricând stocul la cerere şi face apel la medicii de familie şi la cei din spitale să susţină campania de imunizare antigripală gratuită. „Ministerul Sănătăţii a încheiat un acord-cadru pe doi ani pentru trei milioane de doze de vaccin, astfel încât, în funcţie de receptivitatea populaţiei şi a cadrelor medicale, ne-am asigurat că vom putea suplimenta cantităţile de vaccin şi peste cele 500.000 de doze. Facem apel la medicii de familie, dar şi la cadrele medicale din unităţile sanitare să susţină campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii pentru scăderea riscului de îmbolnăvire a populaţiei”, a transmis MS printr-un comunicat.

Mai eficient decât cel de sezonul trecut

Specialiştii susţin că vaccinul antigripal de anul acesta oferă o protecţie mai bună decât cel de anul trecut. Vaccinul antigripal din sezonul 2015-2016 asigură o rată de protecţie de 50%, faţă de numai 13% a vaccinului antigripal de iarna trecută, potrivit autorităţilor americane. Anul trecut, vaccinul antigripal a oferit o protecţie scăzută persoanelor imunizate, deoarece principala tulpină inclusă în vaccin a suferit o mutaţie de ultimă oră.
Până acum, toate tulpinile virale aflate în circulaţie în acest an şi responsabile de primele cazuri de gripă din acest sezon „corespund cu precizie la ceea ce este în acest vaccin şi care ar trebui să ofere o bună protecţie”, au anunţat specialiştii americani. Cu toate acestea, rata de protecţie a vaccinului antigripal în general rămâne inferioară celei asigurate de majoritatea celorlalte vaccinuri. Specialiştii susţin totuşi că gradul de protecţie este suficient de mare astfel încât să se evite o epidemie de gripă. Anul trecut, vaccinul antigripal a dat o protecţie scăzută persoanelor vaccinate, deoarece principala tulpină din compoziţia serului a înregistrat o mutaţie de ultimă oră. Vaccinul antigripal pentru emisfera nordică este elaborat în martie, iar în dată la care autorităţile şi-au data seama că tulpina A (H3N2) începe să se modifice. De-abia după şase luni, această tulpină a devenit predominantă, făcând ca vaccinul iniţial să devină foarte puţin eficient.

Pentru a determina ce tulpini virale ar trebui introduse în noul vaccin, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recoltat, în perioada septembrie 2014 şi ianuarie 2015, probe de sânge de la persoane contaminate. Ca atare, vaccinul de anul acesta conţine o tulpină de virus gripal B şi două A: H1N1 şi tulpina mutantă a gripei A (H3N2).

Citiţi şi:

Vaccinul antigripal va fi adus din import


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button