Medicii de familie, dar şi pacienţii braşoveni, sunt pe cale de a-şi pierde minţile din cauza cardului de sănătate
Medicii de familie din Brașov înnebunesc în cabinetele proprii din cauza cardului de sănătate proaspăt introdus de Ministrul Sănătății. Asta pentru că de mai bine de 48 de ore sistemul informatic care ar trebui să valideze cardurile de sănătate în momentul eliberării rețetelor către pacienți nu funcționează. „Este o bătaie de joc fără margini. Am pacienți la ușă cu probleme foarte grave, îi consult, știu ce rețetă trebuie să prescriu dar nu pot să o fac pentru că sistemul informatic nu recunoaște cardurile de sănătate ale pacienților. Îmi vine să urlu de nervi, tremur toată pentru că la televizor apare în fiecare zi ministrul Sănătății și spune că totul în regulă, iar aici oamenii pot muri în cabinet din cauza unui sistem prost despre care Casa de Sănătate spune că este foarte bun. Cum putem face noi un act medical de calitate? Ce le garantăm noi oamenilor? Sănătatea? Nu cred”, ne-a declarat cu ochii în lacrimi un medic de familie care are cabinet în cartierul Tractorul. La rândul său, o colegă ce deține un cabinet vecin ne-a confirmat faptul că „la ora actuală oamenilor nu le poate fi prescris cu rețetă compensată nici un medicament. Nu se poate lucra în acest fel! Este o ticăloșie fără margini în condițiile în care suntem obligați să lucrăm. O să fac un accident vascular la serviciu sau un infarct și gata, am rezolvat problema cardului de sănătate”.
„Ce să fac? Să mor?”
Imposibilitea utilizării sistemului informatic pentru validarea cardului de sănătate îi îngrijorează și pe pacienți. „Eu am nevoie urgentă de medicamente compensate pe care nu le pot plăti numai din buzunarul meu pentru că sunt foarte scumpe. Ce să fac? Să mor pentru că așa vor Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate către care virez luna contribuția cerută de lege? Este un dispreț total față de omul de rând și asta este o chestie premeditată. Sistemul e sabotat pentru ca oamenii să cheltuiască mai mulți bani pe medicamente sau să meargă la clinicile particulare să plătească mii de lei pe analize”, ne-a declarat un domn care așteaptă de ieri rețeta „vindecătoare”. De asemenea, o mamă cu un bebeluș în brațe care vrea să cumpere medicamente ieftine, așa cum are dreptul potrvit legii, ne-a spus că „la noi în țară aceste lucruri sunt normale. Nu degeaba au plâns afganii ăia când au aflat că au ajuns în România. Ce mai poți spune după ce vezi o asemenea scenă la televizor? Doar că eşti un idiot dacă mai stai în țara asta unde autoritățile își bat joc de tine”.
Din păcate, „falimentul” cardului de sănătate este un fenomen național. În această dimineață, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină de Familie, a precizat că „nu este pentru prima dată când se întâmplă așa ceva. Până la începutul lunii septembrie problema era cotidiană. De atunci nu am mai avut probleme până ieri. Din fericire, la urgența spitalelor nu este nevoie de cardul de sănătate”. Nici Valeria Herdea, medic de familie din București, nu este mulțumită de condițiile în care este nevoită să lucreze. „Ne confruntăm cu aceeași situație. Noi consultăm oamenii dar nu le putem prescrie medicamente. Sper ca situația să fie remediată cât mai repede cu putință”.
Din păcate, directorul Casei Județene a Asigurărilor de Sănătate Brașov nu a răspuns la telefon pentru a-și exprima punctul de vedere în legătură cu „falimentul” cardului de sănătate.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.