BRAȘOV. O altă „casă a groazei”, recuperată de o familie după zeci de ani de demersuri și procese
Situația revoltătoare prezentată recent de mytex.ro despre imobilul de pe strada 13 Decembrie nr.5, care a ajuns ca o „casă a groazei”, mizerabilă și plină de șobolani, până să intervină locuitorii din zonă pentru evacuarea clădirii în care se instalaseră zeci de oameni ai străzii, a trezit patimi printre brașoveni.
Astfel, am primit la redacție relatări despre cazuri la fel de impresionante, în care moștenitorii au reușit să-și recupereze, cu chiu, cu vai, casele „furate” de statul român înainte de ’89, dar în care nu pot intra, din cauza legilor ambigue ce par să țină mai degrabă cu „intrușii”, decât să protejeze proprietatea privată. Vorbim de legi invocate de autorități atunci când le ceri să intervină chiar și în caz de pericol social, așa cum s-a întâmplat în cazul „casei groazei”.
Statul recunoaște că a furat o casă
În rândurile care urmează vă prezentăm situația revoltătoare pe care ne-a relatat-o doamna Maria Popescu, o brașoveancă ce a reușit, după 21 de ani de acțiuni și procese, să-și recupereze casa lăsată ca moștenire de bunici, dar în care nu a putu locui multă vreme din cauze… procedurale.
„Referitor la cele relatate despre casa din strada 13 Decembrie nr. 5, aș dori să vă comunic cum se văd lucrurile din perspectiva unui proprietar aflat într-o situație destul de asemănătoare. Să analizăm, deci, pe scurt o situație similară: statul îți fură casa bunicilor tăi din București, în 1950, prin Decret. Statul închiriază casa și încasează chiria. După 40 de ani și o revoluție, statul recunoaste c-a furat casa, dar încasează în continuare chiria, nestingherit. După nenumărate demersuri, cheltuieli, acte depuse, cereri, expertize, audiențe, plângeri, sesizări etc, care durează din 1991 până în 2012, statul, în sfârșit, îți dă înapoi casa furată”, și-a început relatarea Maria Popescu.
Amenințată cu bătaia
Povestea nu se termină aici. Abia în acest moment se poate spune că asistăm la „războiul nervilor întinși”. Maria Popescu a continuat: „În ce priveste chiria pe care statul a luat-o timp de 62 de ani, citez din Dispoziția de punere în posesie emisă de Primarul General al Capitalei: chiria rămâne bine încasată de stat ca «posesor de bună credință». Între timp, jumătate din moștenitorii casei s-au dus într-o lume mai bună, fără a-și vedea bunul recuperat, iar tu te-ai pensionat. Ce bine, ai timp să te ocupi pe mai departe de casa ta, nu-i așa?. În casa ta stau fără acordul tău niste indivizi oacheși, care te amenință cu bătaia, pun câinii pe tine și amenință că dau foc la casă dacă mai vii pe acolo să le spui că asta-i casa ta și că vrei să locuiești în ea. Faci plângere la Poliție și ceri ajutorul. Afli că Poliția, plătită din impozitele date de tine, nu poate să dea afară indivizii care ți-au năvălit în casă. Trebuie să-i dai în judecată. Dar, ca să-i dai în judecată, trebuie să afli cine sunt. Cum nu poți să te duci și să-i legitimezi, desi stau fără permisiune în casa ta, te duci la Evidența Populației și le soliciți să-ți spună cine are buletin cu adresa în casa ta, pe care plătești impozit. Răspunsul este că nu ți se poate oferi această informație, pentru că Legea Pentru Protectia Datelor Personale îi impiedică pe funcționari. Trebuie să-ți angajezi avocat care să facă demersurile necesare la Tribunal”.
Bani grei plătiți aproape degeaba
Ca urmare, brașoveanca s-a adresat unui avocat care a reușit să obțină informațiile prețioase despre identitatea câtorva dintre chiriașii nepoftiți, după cum ne-a mai spus: „Așadar, dai indivizii cu buletin în judecată și, după o mulțime de cheltuieli și trei ani de procese, intri în posesia unei hotărâri de evacuare, asta după ce le plătești contravaloarea îmbunătățirilor aduse casei tale, făcute fără acordul tău și împotriva voinței tale expres exprimate. Îmbunătățirile constau în gresie și faianță puse «cu furca», în culori care-ți strepezesc dinții (roz cu portocaliu), zugrăveală de te doare capul când te uiti la ea (mov) și altele asemenea. Însumează un total cu care ți-ai fi putut cumpăra liniștit o garsonieră. Între timp, trebuie să achiți la stat impozitul pe locuință, cam 1.800 de lei pe an. Ce dacă statul te impiedică să-ți poți folosi casa ta? Tu trebuie să achiți dările, chiar dacă într-un an îl platești pe tot (în ianuarie) și apoi taxele sunt majorate în martie, fără să te anunțe că ești obligat să plătești retroactiv. Tu trebuie să achiți majorarea și penalitățile de întârziere”.
Alte legi aberante
Femeia a recunoscut că a încercat să scape de chiriașii nedoriți prin metode de constrângere, respectiv la „tăierea” de la utilități a chiriașilor ce nu se dădeau plecați. Dar tot n-a mers: „Încerci să închizi lumina, gazul și apa din casa ta, dar furnizorii respectivi îți spun că degeaba ești tu proprietarul, că trebuie să ai hotărâre judecătorească de evacuare ca să poți închide utilitățile, dar că nu vei plăti ce au consumat alții, deoarece contractele sunt nominale. După trei ani de procese, cheltuieli și nervi, fiind fericita posesoare a hotărârii de executare silită, am aflat că trebuie să achit onorariul Executorului Judecătoresc, în valoare de 6.000 lei plus TVA, adică aproape 7.500 de lei”.
Legea spune că cei care care ocupă abuziv o locuință și nu vor să plece, trebuie restituie proprietarului banii. Dar acest lucru se obține tot prin instanță în cazul unui refuz.
„Îi dai în judecată dacă nu vor și, după câțiva ani de alte procese și cheltuieli, li
se va face poprire pe salariul inexistent”, și-a continuat brașoveanca epopeea.
Executare silită cu blesteme
„Are loc executarea silită, cu scandal, blesteme și urlete care te bagă în boală la
propriu… În sfârșit, ai seria și citirile de la contoarele de apă, gaz, lumină și te duci
să reglementezi situația cu furnizorii de utilități. Dar, surpriză! Nu mai au nevoie de procesul verbal de evacuare, l-ai adus degeaba, și-ți spun că trebuie să achiți facturile restante, făcute de cei care au stat în casa ta, împotriva voinței tale, deși ei au încheiat contracte cu respectivii fără acordul proprietarului”, este încă un episod prin care a trecut femeia. Între timp, pentru a mai trage de timp, „chiriașii” au deschis acțiune în instanță.
Concluzii amare
Cu un umor absolut tulburător, brașoveanca a conchis: „Acesta e finalul fericit. Dar dacă ai ghinionul ca în casa ta să se fi aciuat niște boschetari fără buletin, după cum se pare că e cazul în cele relatate despre imobilul din Brașov, de pe strada 13 Decembrie, e de rău! Nu poți solicita Poliției să-i dea afară, pentru că nu intră în competențele ei. Nu poti să afli cine sunt, pentru că legea nu-ți dă voie. Nu-i poți da în judecată pentru că nu știi pe cine să dai în judecată. Nu poți angaja o firmă de pază să-i dea afară pentru ca e ilegal. Nu poți locui în ea și nu poți s-o vinzi pentru ca n-o s-o ia nimeni în situația asta. Dacă nu e întabulată, nici un cadastrist nu se va încumeta să vină s-o măsoare. Nici măcar s-o donezi nu poți dacă nu e întabulată. Vecinii nu au voie, în mod legal, să scape de un focar de infecție și de scandaluri. Mai mult, nu au voie nici măcar să-i deranjeze pe cei instalați ilegal acolo, tot pentru că e ilegal. Dar tu, ca proprietar, vei plăti impozit, vei fi amendat pentru mizeria făcută de cei care-ți fac praf casa și pentru prejudiciile aduse vecinilor”.
Totuși, se spune că Legea românească protejează proprietatea, după cum își încheie scrisoarea și doamna Popescu:
- Art 44(1) din Constituția României: Dreptul de proprietate, precum creanțele asupra statului, sunt garantate
- Legea 155/2000 a Poliției Locale: Art 1 (1): Poliția locală se înființează în scopul exercitării atribuțiilor privind apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei, a proprietății private și publice, prevenirea și descoperirea infracțiunilor.
citește și
BRAȘOV. Cum a fost curățat de vecini locul unei crime
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.