Sănătate
TANOREXIA sau dependența de soare, o boală modernă
Tanorexia sau depedența de soare este o boală de care suferă tot mai mulți oameni, scăpând de sub control dorința de a fi bronzați. „Sunt persoane care nu se consideră niciodată suficient de bronzate, la fel cum anorexicele se văd întotdeauna grase”, a explicat Jose Carlos Moreno, expert la Academia spaniolă de dermatologie (Aedv), Potrivit acestuia, o persoană care suferă de tanorexie are în general sub 40 de ani, se bronzează de două ori pe săptămână (natural sau la saloanele de cosmetică), pentru ca pielea lor să devină excesiv de arămie sau ciocolatie. El a adăugat că nu există tratament specializat împotriva tanorexiei și a propus instalarea unor avertismente explicite la centrele de bronzare, similare celor existente pe pachetele de țigări.
Și cercetătorii americani s-au aplecat asupra acestei dependențe. Unul dintre ei, Joel Hillhouse (de la Universitatea East Tennessee), susține că nevoia de „doze” tot mai mari de raze UV, creșterea anxietății în caz de oprire, sentimentele de culpabilitate și de agasare la remarcile celor din jur sunt simptome similare dependenței de heroină. Unele persoane continuă să meargă la solar și dacă au cancer de piele și chiar sustrag bani de la apropiați, pentru a-și procura propria cabină de bronzare, după cum a explicat omul de știință. Și dr. Steve Feldman, dermatolog în California, este de părere că soarele este un drog, având efecte precum morfina.
Dorința oamenilor de a fi bronzați în orice moment al anului a devenit posibilă datorită aparatelor cu raze UV, pe care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) le-a clasificat drept cancerigene, în 2012.
Utilizarea lor ar crește riscul de melanom cu 20%, după cum a subliniat Vanessa Rock, membră a Comitetului australian de luptă împotriva cancerului, menționând mai multe studii. În cazul utilizării acestor aparate înainte de 35 de ani, riscul de melanom crește cu 75%, potrivit unui studiu din iunie 2010. Brazilia a interzis aceste aparate încă dîn 2009, iar Australia i-a urmat exemplul în 2014. În România, și adolescentele au acces la solar…
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.