Spitalul Militar de Urgență este cel mai vechi așezământ medical din BRAŞOV
La data de 21 august 1862, printr-un înalt decret domnesc, au fost înfiinţate Corpul ofiţerilor sanitari ai armatei şi Direcţia Generală a Serviciului Sanitar Român. Este actul de naştere al organismului specializat pentru asigurarea sănătăţii efectivelor armatei române și astfel a devenit de aproape 25 de ani Ziua Medicinei Militare.
„Începuturile medicinei militare au fost legate de generalul de divizie dr. Carol Davila, inspectorul general al serviciului sanitar al armatei, director al Şcolii de Medicină, actuala Universitate de Medicină şi Farmacie din Bucureşti care îi poartă numele, fiind considerat întemeietorul învăţământului medical superior din ţara noastră, în plus inspector al administraţiei centrale sanitare şi efor al spitalelor. Spitalul Militar din Braşov, care se poate lăuda cu venerabila, biseculara vârstă şi o istorie personală care îi face cinste, poartă numele Reginei Maria din 15 mai 1922, nume acordat prin decretul regelui Ferdinand şi se mândreşte cu faptul unicat de a purta acest nume încă din viaţa „Reginei-soldat”. Înfiinţat în anul 1791, spitalul a funcţionat neîntrerupt, chiar dacă și-a schimbat de trei ori sediul, devenind cel mai vechi aşezământ de sănătate dintre cele de care astăzi urbea noastră beneficiază”, a declarat col. Georgian Tudose, comandantul Spitalului Militar de Urgenţă „Regina Maria” din Brașov.
Comandantul a subliniat că, deși a fost o zi de sărbătoare, nu s-a petrecut nimic special: „Pacienții au fost consultați, tratați, s-au făcut operații, totul a decurs ca într-o zi normală de lucru, cu două mici excepții. Dimineață, la raport, au avut loc două avansări în grad înainte de termen: col. dr. Alexandru Keresztes, medic primar internist, și lt. col. dr. Daniel Derioiu, șeful Serviciului de Medicină Operațională. Iar la miezul zilei am avut o scurtă întâlnire informală”.
Deschis tuturor asiguraților
Col. Tudose a reamintit faptul că spitalul şi-a îndeplinit întotdeauna misiunea atât în timp de pace, cât mai ales în timp de război, îndeosebi în a doua conflagraţie mondială, când a fost nevoit să îşi tripleze capacitatea prin două secţii exterioare în Codlea şi Râşnov. „Mulți ani, Spitalul Militar s-a rezumat doar pentru a trata militarii și după 1998 asigurații CASAOPSNAJ. Am făcut un mare pas înainte și în prezent este o unitate spitalicească în plin proces de modernizare, cu un portofoliu de peste 20 de specialităţi medicale, unele dintre ele recunoscute ca adevărate centre de excelenţă. Alături de modernizarea prin dotarea tehnică la nivelul secolului al XXI-lea, proces aflat în plină desfăşurare, adevărata modernizare este percepută în cadrul colectivului care beneficiază de un fenomen de întinerire şi diversificare fără precedent. Colectivul, renumit pentru profesionalism şi umanism, oferă servicii de calitate nu numai asiguraţilor din sistemul de apărare, ordine publică, siguranţă naţională şi autoritate judecătorească (AOPSNAJ), ci și a CNAS și a transportatorilor, existând posibilitatea de decontare a serviciilor medicale între casele asigurărilor de sănătate”, a explicat comandantul, care spune că unitatea este deschisă tuturor pacienţilor, militari și civili, din patru judeţe: Braşov, Mureş, Covasna şi Harghita, dar sunt primiți și alți asigurați din țară.
Acreditat ca spital de urgență
Spitalul a fost acreditat în luna martie pentru următorii cinci ani, în urma evaluării făcute de anul trecut de către CoNAS (Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor), „o evaluare foarte grea, dar la care am primit punctaj de 95%”, spune cu mândrie comandantul, menționând că unitatea a devenit una veritabilă de urgență: „Avem opt linii de gardă: urgenţă, ATI, chirurgie generală, medicină internă, ortopedie, neurologie, laborator de analize medicale, radiologie şi imagistică medicală”. Tot în cadrul ATI există un sector de epurare extrarenală (hemodializă), destinat pacienţilor în stare gravă. De asemenea, Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) este inclusă în programul naţional special (acțiuni prioritare – AP) al Ministerului Sănătății, pentru cazurile foarte grave, care necesită resurse ample şi timp îndelungat de spitalizare, dar mai ales tehnici avansate. Unitatea are 185 de paturi, repartizate pentru peste 20 de specialităţi, unele foarte căutate de braşoveni și nu numai, precum ortopedie, neurochirurgie, oftalmologie, chirurgie toracică. „De exemplu, suntem printre puținele centre de excelență din țară în chirurgia artroscopică a umărului”, a explicat dr. Tudose. Sunt 50 de medici (militari și civili) angajați ai spitalului, iar pentru unele specialități se apelează la colaboratori.
Militarii NATO le-au acordat încredere deplină
Spitalul Militar „Regina Maria” din Braşov este singurul din România care a participat la aplicațiile militare ale NATO din țara noastră. „Principala noastră misiune, aceea de a fi alături luptătorilor din armata română şi a celor aliate, este astăzi mai bine îndeplinită prin Serviciul său de Medicină Operaţională, sector aflat într-o remarcabilă dinamică şi care a făcut ca numele spitalului să fie binecunoscut şi apreciat în timpul exerciţiilor multinaţionale desfăşurate anul acesta. Militarii NATO puteau alege orice spital, chiar și unul civil, dar după ce ne-au cunoscut, au făcut observare, au avut încredere, ne-au ales pe noi. Am tratat militari din SUA, Marea Britanie, Canada și Italia”, precizează col. Georgian Tudose.
Coordonatorul acestor acțiuni a fost doctorul Daniel Derioiu, șeful Serviciului de Medicină Operațională, proaspăt avansat la gradul de locotenent-colonel. El este medic specialist de medicină de familie, dar atestat în medicină de urgenţă și după doi ani de studiu în China, printre medicii militari de acolo, a obținut și atestatul de acupunctură şi medicină tradiţională chineză. Lt. col. dr. Daniel Derioiu a participat la două misiuni NATO în Afganistan. „M-am implicat mai mult în partea de medicină operaţională, sector care se ocupă acum de asigurarea asistenţei medicale pe timp de pace a operaţiunilor militare pentru Armata Română şi pentru partenerii din Alianţă. Ne-am demonstrat capacitatea, prin participarea în acest an la exerciţiile multinaţionale ale NATO. Am avut un rol activ în partea de evacuare medicală și preluare victime, ca activitate simulată, dar am avut și cazuri reale de tratat, ca la orice exercțiu. Am fost apreciaţi pentru profesionalismul şi rigoarea de care am dat dovadă şi am arătat că suntem în măsură de aplicare a celor mai bune practici medicale în cazul unor situaţii de tip militar sau de criză ori calamitate, pentru care ne instruim și ne perfecționăm continuu. Am conlucrat foarte bine cu militarii şi personalul medico-militar din armatele aliate şi ne-a demonstrat interoperabilitatea la standardele NATO”, ne-a declarat lt. col. dr. Daniel Derioiu.
Citiți și:
BRAŞOV. Premieră chirurgicală la Spitalul Militar de Urgenţă „Regina Maria”
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.