Noi acuzații la adresa ISU, în cazul planorului dispărut: „Sunt total nepregătiți și nici dotați nu sunt. Nu înțeleg de ce nu au fost contactați vânătorii de munte”
Joi, 13 august, se fac șapte zile de la dispariția celui mai titrat planorist din România, Mircea Crăciun. În ciuda sutelor de mii de euro cheltuiți și a eforturilor logistice făcute sub comanda IGSU, până în acest moment, autoritățile nu au nici un indiciu referitor la locul unde s-ar putea afla planorul.
Conform șefului Salvamont Sinaia, Nae Cojanu, pompierii ISU sunt total nepregătiți pentru a parcurge traseele montane, itinerare de altfel dificile pentru ce condiţe fizică au respectivii angajaţi.
„Îmi pare rău pentru cei de la ISU, dar sunt total nepregătiți pentru a căuta în aceste zone. Este foarte dificil ca acești oameni să meargă prin aceste zone. Probabil că au mers grupați pe un singur traseu. Au fost și doi băieți de la Salvamont care i-au condus, dar nici ei nu pot alege decât o singură trasă. Este foarte dificil pentru ei (n.r. – angajații ISU). Vreau să spun că un salvamontist, ca să ajungă salvamontist, trebuie să aibă cel puțin 400 de ore de pregătire în cadrul formației respective, după care trebuie să participe la patru școli de salvare montană, două de vară, două de iarnă”, a declarat șeful Salvamont Sinaia, Nae Cojanu.
Din punctul de vedere al omului care și-a petrecut mai bine de jumătate din viață pe munte, IGSU nu este dotat corespunzător, dar nici nu a apelat la oamenii pregătiți pentru astfel de acțiuni, cum ar fi vânătorii de munte.
„Săracii, îmi pare chiar rău de cei de la ISU, nici pregătiți nu sunt și nici dotați nu sunt pentru a participa la astfel de acțiuni. Pentru aceste zone nu înțeleg de ce nu au fost contactați vânătorii de munte, pentru că ei chiar au oameni pregătiți pentru așa ceva”, a încheiat Nae Cojanu, șeful Salvamont Sinaia.
În cea de-a șaptea zi, căutările, cu un efectiv de aproximativ 1.000 de oameni, continuă în opt județe: Covasna, Harghita, Prahova, Argeș, Brașov, Vrancea, Buzău și Bacău.
Zonele acoperite din județul Brașov sunt următoarele: Săcele, Muchia Sântului, Valea Adâncă, Rentea, Valea Tigăilor, Predeal, Clăbucet, Piciorul Ursului, Culmea Mănăstirii, Zărnești, Valea Tălmaș, Colții Chiliei, Prăpăstiile Zărneștiului, Cabana Gura Râului, Măgura Codlei.
Echipele de căutare de la sol au la dispoziție și un elicopter al MAI, pentru intervenții punctuale în caz de nevoie sau pentru verficarea unor informații.
CITIȚI ȘI:
UPDATE. BRAȘOV. Ce tip de planor pilota Mircea Crăciun la ultimul său zbor
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.