Nostra Silva: Proprietarii de păduri sunt discriminaţi
Reprezentanţii Nostra Silva (Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România) spun că nu s-a rezolvat problema proprietăţilor private forestiere aflate în arii naturale protejate sau în alte zone care impun interdicţia de exploatare a masei lemnoase. Amintim că recent s-a vehiculat în presă informaţia conform căreia statul ar urma să compenseze proprietarii de păduri cu 500 Euro/an/ha pentru terenurile situate în ariile protejate. „Nu am făcut o anchetă să vedem de unde a plecat dezinformarea: cine prezintă ca certitudini idei care nici nu se regăsesc în proiectele Guvernului?“, arată nostrasilva.ro, într-un comunicat.
„În realitate, iniţiativa legislativă: se referă numai la proprietarii persoane fizice şi la asociaţiile de proprietari; priveşte numai pădurile din grupa funcţională T1 şi T2 incluse în reţeaua NATURA 2000; cuantumul compensaţiei (a se vedea metodologia din anexa proiectului de HG) este echivalentul a 4,29 mc de masă lemnoasă (T1) sau 1,97 mc de masă lemnoasă (T2), raportându-se la preţul mediu al masei lemnoase, astfel cum a fost stabilit de minister ca medie a ultimilor 3 ani (respectiv în jur de 100-108 lei/mc). S-ar ajunge astfel la aproximativ 100 Euro pentru pădurile incluse în T1 şi aproximativ 50 Euro pentru pădurile incluse în T2“, se mai arată în comunicat.
Nostra Silva arată că soluţia Ministerului Mediului „este discriminatorie pentru proprietarii cu păduri incluse în T1-T2, dar ale căror proprietăţi nu sunt incluse în situri NATURA 2000 (însă fac parte din parcuri naturale sau arii protejate, ori sunt supuse unor restricţii de exploatare prin amenajamentul silvic – avem un total de 680.327 ha padure cuprinse în parcurile naţionale şi naturale, din care peste 220.000 ha sunt strict protejate)“. De asemenea, soluţia „ este discriminatorie pentru pădurile proprietate publică locală (pădurile unităţilor administrative-teritoriale) care sunt excluse de la plata compensaţiilor“, arată reprezentanţii federaţiei.
„Fără un minim sprijin din partea Statului multe proprietăţi forestiere private, afectate de restricţii (Natura 2000, parcuri naţionale, restricţii T1 şi T2, etc.), nu se vor mai putea susţine financiar, consecinţa fiind înstrăinarea proprietăţilor sau o nouă naţionalizare – din acest motiv proprietarii au acceptat contracte “avocăţeşti” împovărătoare: pentru a salva proprietatea sau pentru a nu fi nevoiţi să o înstrăineze fondurilor de investiţii.
În concluzie: avem nevoie de măsuri energice de intervenţie din partea legislativului şi de responsabilizarea Statului în temeiul prevederilor art. 35 şi 44 din Constituţia României, pentru a proteja pădurile României“, se mai spune în comunicat.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.