Poziţia în care dormim ar influenţa sănătatea creierului
Poziţia în care dormim ar putea influenţa sănătatea creierului, după cum au observat cercetătorii, efectuând studii asupra rozătoarelor. În fapt, potrivit studiului publicat în Journal of Neuroscience, atunci când dormim pe o parte, se deschide un pasaj în creier, denumit calea glimfatică, prin care sunt eliminate substanţele chimice nefolositoare din creier. Este vorba despre proteine care, dacă se depozitează în creier, provoacă maladii grave.
„Este interesant faptul că poziția de somn pe o parte, în lateral, este cea mai răspândită poziție de somn atât în rândul oamenilor cât și la majoritatea animalelor și se apare că am adoptat această poziție pentru a ne curăța cât mai eficient creierul de produsele reziduale metabolice care se acumulează în timpul stării de veghe”, a explicat dr. Maiken Nedergaard, de la universitatea din Rochester.
În cadrul cercetării, oamenii de ştiinţă au anesteziat rozătoarele şi le-au pus să doarmă fie pe o parte, fie pe spate sau pe burtă. Astfel, cu ajutorul tehnicilor de microscopie fluorescentă, au observat că eliminarea substanțelor nocive pentru creier se face mai bine atunci când rozătoarele dorm pe o parte.
Dar, cercetătorii trebuie să efectueze şi alte cercetări, pentru a stabili dacă descoperirea se aplică şi în cazul oamenilor.
„Foarte multe tipuri de demență sunt legate de tulburări ale somnului, inclusiv dificultate de a adormi”, a susținut dr. Maiken Nedergaard. Potrivit acesteia, tulburările de somn ar împiedica eliminarea substanţelor nocive din creier.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.