Expres

BRAȘOV. Țara Ovăzului e în sărbătoare

 

Cea de-a treia ediție a Săptămânii Haferland, cel mai mare eveniment cultural dedicat promovării zonei săsești din Transilvania, este în desfășurare până în 10 august. Evenimentul are loc în aria geografică ce include localitățile Saschiz, Criț, Rupea, Viscri, Fișer, Meschendorf și Roadeș, cunoscută sub denumirea de Țara Ovăzului/Haferland. Regiunea săsească din Transilvania a fost denumită „Țara Ovăzului” sau Haferland, întrucât localnicii obișnuiau să cultive cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru.
Sunt asteptați câteva mii de saşi întorşi acasă şi turişti dornici să descopere un ţinut cu totul special. Fiecare localitate inclusă în programul evenimentului are o zi în care se vor desfășura activităti specifice regiunii. Festivalul include atât manifestări cultural – artistice, cât și activități de timp liber. Cea de-a treia ediție a Săptămânii Haferland va include localitățile Fișer, Saschiz, Viscri, Criț , Meșendorf și Roadeș, dar accentul cade pe Criț. Din programul evenimentului nu vor lipsi concertele de orgă, atelierele de olărit, balul tradițional săsesc, momentele culinare și o expoziție dedicată Anului Școlii. La manifestări participă și Exccelnța Sa Werner Hans Lauk, ambasadorul Germaniei la București.

Tocmai pentru a sărbători Anul Școlii, ediția din acest an a festivalului are ca tematică centrală educația, iar sloganul evenimentului este „Istoria ne învață!”
Festivalul își propune să îi învețe pe turiști lucruri noi și interesante legate de tradițiile din zona săsească, prin activități precum depănarea de povești săsești în șura casei parohiale din Viscri, dar și să contribuie la sprijinirea învățământului în limba germană din România.

La nivel național, potrivit statisticilor oficiale, în grădiniţele şi şcolile din România sunt înscrişi 23.156 copii care învaţă în limba germană, însă numărul profesorilor care pot preda discipline în această limbă este insuficient. Pentru a-i sprijini pe cei care vor să devină dascăli pentru clasele cu predare în limba germană, Fundatia Michael Schmidt a acordat burse de studiu, începând din 2013, unui număr de 17 studenţi, prin care a fost suportată taxa universitară a acestora.
Astfel, fondurile strânse, în timpul festivalului, prin sponsorizări și donații, vor fi redirecționate către noi burse de studiu si către alte proiecte dedicate învățământului în limba germană.

Investiții de milioane de euro

Inițiatorii evenimentului, Fundația Michael Schmidt, împreună cu Fundația Tabaluga, susținute de Fundația Adept și Fundația Mihai Eminescu Trust, își propun să sprijine activ conservarea și restaurarea moștenirii culturale a sașilor, inclusiv promovarea turistică a acestei zone. Investițiile realizate în acest scop până în prezent sunt de ordinul milioanelor de euro, fondurile fiind obținute din donațiile sașilor plecați din țară, dar și prin contribuția și efortul personal al unor membri ai comunității care au revenit în România și sunt deținătorii unor afaceri de succes.
Anul trecut, a avut loc în cadrul Săptămânii Haferland, a fost inaugurată „Casa Kraus”. Clădirea a fost reconstruită după planurile iniţiale, prin efortul Fundaţiei Michael Schmidt, un sas din Criţ, care a investit aproape un milion de euro în acest proiect. Este vorba de o fosta casă parohială, cumpărată în 2012 de fundaţie şi refăcută fidel după modelul original, fiind unul dintre cele mai complexe proiecte de reconstrucţie a unei clădiri vechi private din România, imobilul fiind denumit „Casa Kraus”, după numele preotului care a construit-o în secolul al XIX-lea. Şi mobilierul de interior este tradiţional şi original, fiind cumpărat din zona Rupea.

Programul festivalului

8 august – Criț

10.30 – 11.00   Cântă fanfara pe deal

11.00 – 12.00    Slujba Religioasă în Biserica Evanghelică Fortificată din Criţ

Oficiază Episcop Reinhart Guib

Orgă – Klaus Untch

12.00–18.00    Manifestări festival

– Fanfara Ţara Bârsei

– Grupul de dans tradiţional Korona

– Recitaluri de instrumente cu artişti transilvăneni

Activităţi:

– Proiecţii de film

– Expoziţii

– Activităţi pentru copii

– Mâncare tradiţională

– Magazin produse locale

13.30 – 14.00 Deschiderea expoziţiei „Istoria ne învaţă” în cadrul manifestărilor prilejuite de „Anul Educaţiei”

15.00 – 16.00 Concert de orgă sub regia dlui. Steffen Schlandt însoţit de grupul Quartetto Brassovia

16.15 – 17.00 Recital chitară în biserica fortificată Duo Kitharsis, Alexandra Petrişor & Dragoş Horghidan

19.00   Bal tradiţional săsesc cu muzică live

 9 august, ora 14.00 – Roadeș. Sărbătoarea verii. Vă invităm să descoperiți alături de echipa Fundației Tabaluga proiectele realizate în localitate.

10 august, ora 11.00 – Meșendorf. Un sat neatins. Vă invităm să participați la o vizită cu ghid organizată la ferma de bovine, la groapa diavolului și la biserica fortificată inaugurată în 2014.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button