BRAȘOV. „A fost odată…” este până în 6 august
Primul festival destinat familiei, intitulat „A fost odată…”, are loc începând de astăzi la Braşov, pe lângă scopul recreativ și educativ, acesta având și unul caritabil, pentru dotarea Spitalului Clinic de Copii. Unitatea sanitară are nevoie urgentă de un nou motor de ortopedie cu care medicii unităţii să-i poată opera pe micuţii care suferă diverse traumatisme.
Managerul spitalului, dr. Liviu Munteanu, a precizat că aparatul existent are o vechime de 17 ani, iar orice spital dintr-o ţară civilizată are minimum trei astfel de aparate, astfel ca să nu se creeze liste de așteptare pentru realizarea operaţiilor. Spitalul a pus aparatul pe lista de echipamente necesare, dar în ultimii ani nu a reuşit să obţină finanţări de la Ministerul Sănătăţii în acest sens. „Aparatul se poate strica în orice moment. Am mai avut probleme cu el în timpul operaţiilor, chiar şi eu am păţit, să rămână fără baterie. Dacă se întâmplă acest lucru, am fi puşi în situaţia de improviza, ceea ce ar presupune folosirea de ciocan, burghiu sau bomfaier. Preţul unui aparat nou este de aproximativ 15.000 de euro, aceasta fiind o sumă standard, pentru că se poate merge şi în sus, în funcţie de dotări, şi în jos, în funcţie de provenienţă şi calitate”, a explicat managerul. Acesta a mai subliniat faptul că la Spitalul de Copii nu este niciodată pauză la secţia de ortopedie, atât în sezonul de iarnă, cât şi în cel de vară fiind înregistrate 2 – 3 sau chiar 5 intervenţii chirurgicale ortopedice, zilnic.
Ateliere, spectacole de teatru şi seri de lectură
Asociaţia Happy Moms, în parteneriat cu Agenţia Metropolitană Braşov, și-a propus să vină în sprijinul unităţii sanitare, iar în perioada 1 – 6 august derulează evenimentul caritabil „A fost odată… ”, prin care doreşte să-i sensibilizeze pe braşoveni, astfel încât aceştia să susţină financiar aparaturii necesare. Acesta este un festival interactiv pentru familie organizat sub egida „Braşov 2021 – Capitală Europeană a Culturii”, iar în cadrul său vor fi organizate spectacole de teatru, ateliere tradiţionale şi seri de lectură gratuită, în spaţii deschise din oraş. „Festivalul se va desfăşura pe perioada a şase zile, primele trei zile vor fi cu teatru pentru copii, iar următoarele trei vor fi destinate lecturii, cei mici urmând să afle astfel mai multe despre «Legendele Ţării Bârsei»”, a explicat Dana Lupşa, reprezentantul Happy Moms.
Spectacolele de teatru vor fi susţinute de Magicianul copilăriei – Marian Râlea, de Compania de teatru Passe-Partout Dan Puric, care va prezenta spectacolul „Fluturi şi oameni”, premiat la festivaluri internaţionale de teatru pentru copii, dar şi de Teatrul Puck, care va fi prezent la Braşov cu un spectacol de ventrilocie şi magie. Dimineţile sunt rezervate atelierelor cu temă tradiţională şi de poveste – pictură pe ceramică, potecuţa tradiţiilor (colaj de semne tradiţionale), dezvoltare personală prin poveste şi altele. Participarea la aceste activităţi din Festivalul „A fost odată…”, cu excepţia serilor de lectură, se face contra unei taxe de 10 sau 15 lei. Acestea vor avea loc zilnic, de la ora 11.00, la Centrul Cultural Reduta. „Astfel de proiecte vin şi în sprijinul candidaturii Braşovului la titlul de Capitală Europeană a Culturii, iar prin acest eveniment se face şi cultură, dar se strâng şi fonduri de care vor beneficia copiii, care vor fi beneficiarii actului de cultură şi vor dezvolta într-un mod normal comunitatea noastră. Este un eveniment destinat comunităţii”, a precizat Dragoş David, directorul AMB.
Banii adunaţi în cele şase zile se vor transforma într-o donaţie pentru Spitalul Clinic de Copii.
Programul festivalului îl găsiți în fotografiile alăturate.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.