Expres

BRAŞOV. Maternitatea este ultima din ţară care va fi modernizată

 

Modernizarea corpului vechi al Maternității Brașov va începe în această lună. Astăzi a avut loc predarea amplasamentului șantierului la obiectivul de investiții „Restructurarea secțiilor de obstetrică și neonatologie din Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie «Dr. I.A. Sbârcea» Brașov”, eveniment desfășurat în prezența directorului Unității de Management al Proiectelor Băncii Mondiale din cadrul Ministerului Sănătății, Cristian Grasu, a vicepreședintelui Consiliului Județean Claudiu Coman, a conducerii spitalului, a reprezentanților firmei de construcții și a consultanților.

23,3 milioane de lei pentru condiţii decente

Investițiile vor ajunge la suma de 23,3 milioane de lei, bani proveniți de la Guvernul României, printr-un împrumut de la o instituţie financiară internaţională.

După derularea lucrărilor a căror încheiere este programată cel mai târziu în februarie 2016, spitalul brașovean va oferi condiții de îngrijire la standarde occidentale, corpul vechi urmând să fie reabilitat, consolidat și modernizat din temelii. Concret, pacientele vor avea la dispoziție de saloane cu două și trei paturi, cu grupuri sanitare proprii și toate dotările necesare. Sălile de operație vor fi și ele modernizate și vor fi utilate cu echipamente moderne. Se va realiza o restructurare funcţională şi tehnologică a secţiilor de obstetrică şi neonatologie, care va consta în: corectarea fluxurilor și circuitelor funcționale necesare desfășurării activității secțiilor cu respectarea normelor de igienă spitalicească; aplicarea sistemului de spitalizare rooming-in (mamă-nou născut); reabilitarea instalațiilor de încălzire-ventilație pentru realizarea unui microclimat optim și a unei presurizări corespunzătoare în spațiile ATI;  introducerea la nivelul necesar actualmente a aerului aseptic și fluidelor medicale necesare; reabilitarea instalațiilor electrice și dimensionarea lor în raport cu consumul de energie electrică necesară echipamentelor medicale și de utilități; reabilitarea instalațiilor sanitare, inclusiv a celor aferente aducției de apă sterilă; reabilitarea șarpantei și a învelitorii clădirii; construcția unui ascensor.

Operaţiile ginecologice vor fi amânate

„De doi ani mă lupt să se realizeze acest proiect, care a fost de două ori tras pe linie moartă. Vom face tot posibilul să asigurăm front de lucru firmei constructoare. Planul de mutare este stabilit deja. Am hotărât că în trei săptămâni de la începerea lucrărilor în corpul C (corpul de lifturi și centrală termică), noi vom elibera corpurile A și B. Pentru noi, cadrele medicale, va fi extrem de dificilă această perioadă. Va trebui să renunțăm la operațiile ginecologice, evident la cele programabile, fiindcă urgenţele nu pot fi amânate și la alte lucruri, dar toate aceste eforturi sunt făcute în ideea că peste șase luni și jumătate vom ajunge să lucrăm acolo unde merităm să lucrăm, și nu în condițiile de astăzi, care, în ceea ce privește corpul vechi, sunt deplorabile”, a declarat dr. Mircea Preda, managerul Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Dr. I.A. Sbârcea”.

La rândul său, vicepreședintele CJ Claudiu Coman, a menționat faptul că Maternitatea Brașov merită să beneficieze din aceste ample investiții, deoarece are un statut special, deservind nu doar paciente din județul Brașov, ci și din Covasna și Harghita. „Sperăm ca acest contract să se deruleze cu bine. Am stat cu mari emoții în privința finalizării licitației, deoarece exista pericolul să pierdem această finanțare importantă, dacă n-am fi avut o firmă câștigătoare și n-am fi dat acum ordinul de începere a lucrărilor. S-au făcut mari eforturi pentru rezolvarea problemei proprietății. Pentru ca această licitație să se desfășoare, trebuia să fim proprietari pe întreaga clădire. Am avut un litigiu cu Biserica Evanghelică și ne-am angajat să plătim în zece ani suma de 3,4 milioane de euro, tocmai pentru ca din punct de vedere juridic toate lucrurile să fie în ordine”, a declarat Coman.

„Proiectul Ministerului Sănătății de modernizare a infrastructurii spitalicești a pornit în anul 2005. A fost un proiect mare, de 160 de milioane de euro, care a vizat mai multe sectoare din domeniul sanitar: modernizarea și utilarea cu echipamente a unităților de primiri urgențe, investiții în asistența medicală primară și modernizarea la nivel european a unui număr de 19 maternități din întreaga țară, aceasta fiind cea mai importantă componentă a proiectului. Ultima maternitate care va fi modernizată este cea din Brașov”, a declarat Cristian Grasu, directorul Unității de Management al Proiectelor Băncii Mondiale din cadrul Ministerului Sănătății.

Lucrările vor fi realizate de societatea Victor Construct din Botoșani, o firmă cu experiență în ceea ce privește modernizarea maternităților. Șantierul va începe imediat după eliberarea autorizației de construire, cel mai probabil pe 24 iulie. Până în prezent s-au obținut toate avizele necesare, mai puțin avizul Inspectoratului de Stat în Construcții, chestiune care se va realiza în următoarele zile, după care dosarul va fi înaintat la Primărie în vederea obținerii autorizației de construire.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button