Delicte

BRAȘOV. Nici un „bolnav închipuit” nu a fost sancționat de Poliția concediilor medicale

 

După cinci ani de funcționare fără vreun efect, „Poliția concediilor medicale” se desființează.

Salariaţii nu vor mai fi verificaţi la domiciliu atunci când se află în concediu medical, potrivit unui act normativ publicat în Monitorul Oficial. Până acum, aceste controale erau făcute în cazurile în care există suspiciuni cu privire la acordarea concediilor de incapacitate temporară de muncă.
Legea nr. 183/2015, prin intermediul careia se elimină posibilitatea verificărilor la domiciliul salariaţilor aflaţi în concediu medical, a fost publicată în Monitorul Oficial,  şi a intrat în vigoare vineri.
Până acum, conform OUG 36/2010 care a modificat OUG 158/2005, angajaţii în medical puteau fi verificaţi la domiciliu, de autorităţi şi angajator, între anumite intervale orare ale zilei. Dacă nu erau găsiţi acasă sau pur şi simplu refuzau controlul, aceştia riscau să nu le mai fie plătită indemnizaţia de incapacitate temporară de muncă.
Deputaţii sunt cei care s-au pronunţat prin vot final asupra proiectului de lege care anulează aceste prevederi, aceştia motivând că prevederile referitoare la verificarea salariaţilor sunt excesive şi nu tocmai utile. „Reglementarea este excesivă şi, în practică, s-a constatat că absenţa de la domiciliu a persoanei beneficiare de concediu medical nu reprezintă un motiv de suspendare a drepturilor”, scrie în raportul prin care s-a propus abrogarea dispoziţiilor în discuţie.

Medicii erau amendați pentru concediul acordat nejustificat

Puternic contestată de Colegiul Medicilor și de asociațiile de pacienți, OUG 36/2010 a intrat în vigoare de la 1 mai 2010. Conform reglementărilor, care oricum au fost respectat doar o perioadă la început, pacientul care primea concediu medical trebuia să completeze o declarație pe proprie răspundere, cu datele sale și ale angajatorului. În declarație, pacientul se angaja să anunțe în termen de 24 de ore angajatorul cu privire la incapacitatea sa de muncă. În plus, acesta indica adresa de reședință la care era prezent pe toată perioada concediului medical, care nu trebuia neapărat să fie aceeași cu adresa de domiciliu din buletin. Prin aceeași declarație, pacientul se angaja să fie prezent la adresa indicată și lua la cunoștință faptul că poate fi vizitat de reprezentanții plătitorilor de indemnizație în intervalele orare 8-11, 12-17 și 18-20. Pacientul semna, de asemenea, că este de acord ca în cazul nerespectării condițiilor să i se sisteze plata indemnizației. În cazul în care pacienții verificați nu erau găsiți la domiciliu și nu li se plătea indemnizația, medicii care le acordau concediile respective erau amendați cu sume de până la 10.000 de lei.

Pentru cei aflați în concedii medicale, „programul de vizită” din partea angajatorului, a casei de asigurări și a Poliției era în intervalul orar 8-11, 12-17, 18-20, la adresa declarată în scris de către angajat. „Reprezentanții plătitorilor indemnizației – angajatorul sau CNAS – vor putea fi însoțiți de reprezentanți ai Poliției, dacă va fi cazul. Aceștia vor verifica la ușa domiciliului dacă persoana este acasă sau nu. Nu se va intra în locuință în nici un caz”, anunța ministrul de acum cinci ani al Sănătății, Attila Cseke. După control, încheia un proces-verbal în care se va constata prezența sau absența pacientului de la domiciliu. Ministrul Sănătății mai preciza că prezența reprezentanților Poliției la acțiunile de control urma să fie solicitată „în situații care implică existența atingerii ordinii sau liniștii publice”.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate a Județului (CASJ), jr. Ancuța Daisa, vizita la domiciliu a bolnavului putea fi făcută numai la sesizarea scrisă a angajatorului. „Nu a existat nici o astfel de sesizare, în consecință, CASJ Brașov nu a făcut nici un control pe această temă”, a declarat Daisa.

Conform ordonanței, angajatorii care refuzau nejustificat să plătească indemnizațiile de concediu medical sau le calculau eronat erau sancționați, dar mai blând decât medicii, cu amenzi între 2.500 și 5.000 de lei.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button