BRAŞOV. Dans istoric şi contemporan, în festival
Consiliul Judeţean Braşov, prin Muzeul „Casa Mureşenilor” Braşov şi Centrul Cultural Reduta, alături de partenerii lor, Opera Braşov, Asociaţia Ars Saltandi, Casa de Cultură a Municipiului Codlea, Asociaţia Cavalerii Cetăţilor Bârsei, vă invită în calitate de organizatori la Festivalul de dans „Romana”, ediţia a II-a, proiect finanţat de Consiliul Local Braşov.
Festivalul, care va avea loc vineri şi sâmbătă, se derulează sub egida candidaturii Braşovului la titlul de Capitală Europeană a Culturii – 2021.
Proiectul își propune diversificarea ofertei cultural-turistice din orașul Brașov prin permanentizarea unui eveniment de tip festival comunitar desfășurat pe parcursul a două zile, menit să valorifice zestrea culturală europeană de tip imaterial și anume dansurile istorice și cele contemporane.
În prima zi a festivalului, dedicată dansului istoric, alături de dansatorii profesioniști vor evolua și două grupe de amatori, instruiți gratuit în perioada 11 mai – 8 iulie 2015. Aceștia vor prezenta pe scenă dansuri de secol XVI-XVIII: branle, volta, chaconne, bourrée.
Noutatea acestei ediții o reprezintă spectacolele de dans contemporan programate în cea de-a doua zi a festivalului.
Prima ediție a Festivalului de dans Romana din anul 2013 s-a bucurat de un real succes datorită originalității, fiind primul festival de dans istoric din România.
În avanpremiera evenimentului din acest an, prin oraş au fost făcute demonstraţii de dans, despre care puteţi citi aici:
BRAŞOV. Dansuri de salon pe străzile oraşului – galerie foto
Primul dans de salon românesc
„Romana”, un dans de societate creat de Iacob Mureşianu în cadrul eforturilor sale de a pune în valoare tezaurul coregrafic naţional românesc, a apărut, la Braşov, în 1850. Iacob Mureşianu a selecţionat, dintre dansurile româneşti ardelene şi bănăţene, reprezentative pe atunci, cinci jocuri, pe care le-a constituit într-un dans naţional, de coloană, în 5 figuri (secţiuni). Dansul s-a răspândit foarte repede în întreaga Transilvanie, fiind dansat la toate seratele şi balurile protipendadei vremii. Dansul este alcătuit din cinci secţiuni denumite figuri: Rosa, Octavia, Mureşana, Augusta şi Nimfa/Amata, între ele apărând ca un leitmotiv coregrafic, un Rondo, care configurează mişcările de horă. Prima secţiune este inspirată din jocul „Ardeleana”, a doua prezintă „Haţegana”, a treia prelucrează jocul bănăţean „Pe picior”, în timp ce partea a patra preia temele „Învârtitei”, iar ultima prelucrează mişcările din „Braşoveanca”.
Programul festivalului
10 iulie 2015
Ora 15.00-16.00 – Parada costumelor pe traseul: Modarom, Primărie, Parcul Titulescu, Aro Palace, str. Mureșenilor, str. Michael Weiss, str. Republicii, Piața Sfatului (demonstrații dans istoric)
Ora 18.00 – Centrul Cultural Reduta – deschiderea festivalului
Ora 18.00 – Recital formația vocal instrumentală de Muzică Veche Anton Pann, București
Ora 18.20 – Prezentare festival (gazdă, oficialități, organizatori)
Ora 18.30 – Ansamblul Măgura Codlea – dansul de societate Romana
Ora 18.45 – Asociația Cavalerii Cetăților Bârsei – reprezentație dansuri istorice
Ora 19.00 – Demonstrații dansuri istorice cu trupe de amatori: branle, volta, chaconne, bourrée
Ora 19.20 – Pauză
Ora 19.30 – Ansamblul de dans Passeggio, Cluj-Napoca – spectacol de dans renascentist „Nevestele vesele din Windsor” de William Shakespeare
Ora 20.30 – Ateliere interactive de dans istoric – Sala de Muzică – Reduta
11 iulie 2015
Ora 10.00-1200 – Ateliere interactive de dans contemporan – Sala de balet – Reduta
Ora 18.00 – Trupa de dans contemporan „Contraption”, coregraf Bianca Oichea – spectacolul „Body Intimacy XENO”
Ora 19.10 – Pauză
Ora 20.00 – Dans contemporan compania „Green princess&Pantalon vert”, Franța – spectacolul „Layer upon layer”
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.