95% dintre cei expuşi sindromului alcoolic fetal au probleme grave de sănătate
INTRO: Cei ai căror mame au băut alcool în timpul în care îi purtau în pântece au risc major de a suferi întârziere mintală, vor deveni şi ei consumatori de alcool şi droguri şi vor avea tulburări de comportament şi didicutăţi de adaptare.
Din aceste motive, Ministerul Sănătăţii, prin Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Braşov, în parteneriat cu medicii de familie, organizează în această lună campania de informare-educare-comunicare cu titlul „Luna naţională a informării despre efectele consumului de alcool” având sloganul „Spune NU alcoolului în timpul sarcinii! Protejează viaţa din tine!”.
Scopul campaniei este de a responsabiliza viitoarele mămici asupra riscurilor pe care le are consumul de alcool în timpul sarcinii asupra sănătăţii fizice şi psihice a copilului. „Expunerea prenatală la alcool poate produce efecte iremediabile asupra sănătăţii şi dezvoltării fizice şi psihice a copilului. Nu există tratament care să poată preveni efectele nocive ale alcoolului asupra fătului, cea mai bună măsură în această privinţă este evitarea totală a consumului de alcool pe perioada sarcinii”, a declarat Magdalena Coman, director executiv al DSP Braşov.
Campania este finanţată de către Ministerul Sănătăţii, iar suportul metodologic al campaniei este asigurat de către Institutul Naţional de Sănătate Publică. La nivelul judeţului Braşov vor avea loc activităţi precum informarea grupului-ţintă, tipărirea a 2.000 de pliante pentru informarea gravidelor şi femeilor ce intenţionează să aibă copii, în scopul prevenirii consumului de alcool în timpul sarcinii, pliante ce vor fi distribuite medicilor de familie.
Sindromul alcoolic fetal este o tulburare gravă
Sindromul alcoolic fetal (SAF) este o tulburare gravă de dezvoltare cauzată de expunerea fătului la alcool în perioada prenatală, având ca şi caracteristici clinice: malformaţii cranio-faciale caracteristice, retard de creştere (întârziere în creşterea intrauterină şi eşecul de a prospera postnatal), disfuncţia SNC (tulburări cognitive, dificultăţi de învăţare sau comportament hiperactiv). În ceea ce priveşte expunerea prenatală la alcool și sănătatea publică, nu se cunoaşte cantitatea de alcool care determină apariţia sindromului alcoolic fetal (consumul ocazional până la consumul cronic de alcool), dar este clar că provoacă retard mental, anomalii fizice şi de neurodezvoltare. Alte efecte ale consumului de alcool în perioada sarcinii: avort spontan, desprindere de placentă, amniotită, naştere prematură, naştere de feţi morţi, sindromul morţii subite al sugarului.
La vârstă școlară, majoritatea pacienților vor deveni consumatori nocivi de alcool și/sau alte droguri de abuz, vor înregistra eşec şcolar, tulburări de comportament cu delincvenţă (60%), comportament sexual inadecvat (52%); la vârsta adultă, majoritatea pacienților vor fi incapabili de a trăi independent (82%).
Tratamentul sindromului alcoolic fetal constă în corectarea defectelor congenitale asociate, tratamentul deficienţelor cognitive şi comportamentale cu medicamente psihoactive şi educaţie specială. Dar cum prognosticul sindromului alcoolic fetal este rezervat, majoritatea pacienţilor având probleme de sănătate mintală (95%), cea mai importantă este prevenţia, cu evitarea expunerii materne la alcool, pe perioada sarcinii.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.