BRAȘOV. Plimbare pe la troiţele din Șchei
Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Table Normal”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:”Times New Roman”,”serif”;}
Prof. Eugen Moga și ing. Florin Filipescu îi invită pe cei pasionați de tradiție, istorie și mișcare la o scurtă plimbare în jurul Șcheiului, astăzi, începând cu ora 10.00, pentru a vizita câteva din troițele Junilor. Ghid va fi chiar Eugen Moga – autorul cărţii „Troiţele, simbol la Învierii”. Traseul Troiţelor (ajuns la a V-a edi\\ie) pornește din Piaţa Prundului (din faţa Bisericii Sf. Nicolae) și are o durată de circa două ore, urmând ca la fiecare să se facă o mică oprire pentru câteva informații referitoare la ele. Traseul se va termina la ing. Filipescu acasă, cu vizitarea expoziţiei de obiecte și documente vechi din Șchei aparţinând colecţiei personale numite „Muzeul din Pod” (foto 2).
„Deoarece la Crucea din Cutun, cea mai veche troiță din Brașov (1292), s-a găsit un document pe care era scris cu litere chirilice un text impresionant, pornim la drum cu acest îndemn: «Cel ce va răzbi cu osârdie, cu trup primenit și suflet curat să purceadă la sfintele cruci din preajma Brașovului, păzitoare a sfintei credinte și cu evlavie să aducă rugă Domnului, fi-va de foc, de sabie, de boală, de pierzanie și de duhul cel rău ferit. Proslăvit fie Domnul Dumnezeul nostru!»”, spune Eugen Constantin Moga, iniţiatorul vizitării troițelor din jurul Șcheiului. Prima ediție a avut loc în anul 2011.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.