InfoCons Protecția Consumatorilor atenționează: Postul Crăciunului 2025 – Pastă vegetală tartinabilă cu până la 15 aditivi alimentari / E-uri

InfoCons…
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor de tip pastă vegetală tartinabilă și avertizează că unele dintre acestea sunt pline de aditivi alimentari și zaharuri.
Având în vedere interesul pe care românii îl vor manifesta față de acest tip de produs, în timpul Postului Crăciunului, InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat studiul menționat mai sus, cu următoarele rezultate.
„Din punctul de vedere al primului ingredient folosit în produsele de tip pasta vegetala tartinabila:
- 88.33% dintre produsele tip pasta vegetala tartinabila au prim ingredient apa;
- 6.67% dintre produsele tip pasta vegetala tartinabila au prim ingredient ulei de floarea-soarelui;
- 3.33% dintre produsele tip pasta vegetala tartinabila au prim ingredient ciuperci;
- 1.67% dintre produsele tip pasta vegetala tartinabila au prim ingredient broccoli”, a informat InfoCons Protecția Consumatorilor.
Numărul de E-uri / aditivi alimentari pentru produsele tip pastă vegetală tartinabilă variază între 0 și 15:
70 % din produsele tip pasta vegetala tartinabila au în compoziție cel puțin un E / aditiv alimentar , situatia fiind urmatoarea :
- 7.14 % din produsele tip pasta vegetala tartinabila au în compoziție 15 E-uri / aditivi alimentari ;
- 2.38 % din produsele tip pasta vegetala tartinabila au în compoziție 13 E-uri / aditivi alimentari ;
- 2.38 % din produsele tip pasta vegetala tartinabila au în compoziție 12 E-uri / aditivi alimentari ;
- 2.38 % din produsele tip pasta vegetala tartinabila au în compoziție 11 E-uri / aditivi alimentari ;
- 9.52 % din produsele tip pasta vegetala tartinabila au în compoziție 10 E-uri / aditivi alimentari ;
- 4.76 % din produsele tip pasta vegetala tartinabila au în compoziție 9 E-uri / aditivi alimentari ;
- 2.38 % din produsele tip pasta vegetala tartinabila au în compoziție 8 E-uri / aditivi alimentari ;
- 11.9 % din produsele tip pasta vegetala tartinabila au în compoziție 7 E-uri / aditivi alimentari ;
- 7.14 % din produsele tip pasta vegetala tartinabila au în compoziție 6 E-uri / aditivi alimentari ;
- 7.14 % din produsele tip pasta vegetala tartinabila au în compoziție 5 E-uri / aditivi alimentari ;
- 11.9 % din produsele tip pasta vegetala tartinabila au în compoziție 4 E-uri / aditivi alimentari ;
- 4.76 % din produsele tip pasta vegetala tartinabila au în compoziție 3 E-uri / aditivi alimentari
- 7.14 % din produsele tip pasta vegetala tartinabila au în compoziție 2 E-uri / aditivi alimentari ;
- 19.04 % din produsele tip pasta vegetala tartinabila au în compoziție 1 E / aditiv alimentar.
30 % din produsele tip pasta vegetala tartinabila nu au în compoziție E-uri / aditivi alimentar. Vezi aici denumirile produselor analizate și rezultatele.
Din punctul de vedere al ingredientului aromatizant folosit în produsele tip pasta vegetala tartinabilă:
- 28.34% dintre produsele tip pasta vegetala tartinabila nu contin ingrediente aromatizante (nu sunt specificate in denumirea produsului ingrediente cum ar fi: masline, ciuperci, linte etc.) ;
- 71.66% dintre produsele tip pasta vegetala tartinabila contin ingrediente aromatizante precum ardei, boabe soia, bob, broccoli, ceapa verde, cepsoara, ciuperci, seminte in, susan, verdeata, linte rosie, masline, mazare galbena, naut , proportiile fiind variate , intre 0.35 % si 46 % , situatia fiind urmatoarea :
23.25 % dintre produsele tip pasta vegetala tartinabila contin ciuperci in proportii variate cuprins intre 5 % și 8 %
20.93 % dintre produsele tip pasta vegetala tartinabila contin masline in proportii variate cuprins intre 2.9 % și 9.5 %
18.6 % dintre produsele tip pasta vegetala tartinabila contin ardei in proportii variate cuprins intre 0.7 % și 8.9 %
4.65 % dintre produsele tip pasta vegetala tartinabila contin naut in proportie de 10.5 % ;
4.65 % dintre produsele tip pasta vegetala tartinabila contin ceapa verde in proportie de 0.35 % , respectiv 2 % ;
2.33 % dintre produsele tip pasta vegetala tartinabila contin boabe soia in proportie de 32 % ;
2.33 % dintre produsele tip pasta vegetala tartinabila contin bob in proportie de 11 % ;
2.33 % dintre produsele tip pasta vegetala tartinabila contin broccoli in proportie de 20 % ;
2.33 % dintre produsele tip pasta vegetala tartinabila contin cepsoara in proportie de 3 % ;
2.33 % dintre produsele tip pasta vegetala tartinabila contin seminte de in in proportie de 2.5 % ;
2.33 % dintre produsele tip pasta vegetala tartinabila contin susan in proportie de 4.2 % ;
2.33 % dintre produsele tip pasta vegetala tartinabila contin verdeata in proportie nespecificata ;
2.33 % dintre produsele tip pasta vegetala tartinabila contin mazare galbena in proportie de 10.5 % .
Din punctul de vedere al originii geografice a materiei prime de natura vegetala (mazare, linte, bob, soia etc.) folosite în produsele tip pasta vegetala tartinabila:
61.67 % din produsele tip pasta vegetala tartinabila mentioneaza zona geografica de provenienta a materiei prime de natura vegetala (aceste zone fiind grupate: UE – Uniunea Europeana , UE si din afara UE si Romania) , situatia fiind urmatoarea:
- 64.86 % din produsele tip pasta vegetala tartinabila contin materie prima de natura vegetala ce provine din UE si din afara UE ;
- 32.43 % din produsele tip pasta vegetala tartinabila contin materie prima de natura vegetala ce provine din UE ;
- 2.7 % din produsele tip pasta vegetala tartinabila contin materie prima de natura vegetala ce provine din Romania .
38.33 % din produsele tip pasta vegetala tartinabila nu mentioneaza zona geografica de provenienta a materiei prime de natura vegetala. Mai multe date – aici.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.






