8 gusturi ale viitorului pe care le poți încerca și tu / De la alge şi greieri în ciocolată, la sucul de noni şi pulberea de baobab

8 gusturi ale viitorului pe care le poți încerca și tu.
Dacă faci parte dintre cei cărora le place să se răsfețe cu gusturi inedite și ingrediente sănătoase, știi cu siguranță că piața produselor alimentare noi e din ce în ce mai diversă în România. În magazinele autohtone fizice sau online au apărut, în ultimii ani, mai multe produse și ingrediente validate recent pentru consum de Uniunea Europeană.
Fiindcă trăiești în Europa, le poți încerca fără riscuri, deoarece sunt aprobate în urma unor evaluări riguroase realizate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA). Ceea ce poți încerca în momentul de față sunt ingrediente și suplimente alimentare menite să îmbunătățească dieta zilnică.
8 gusturi ale viitorului pe care le poți încerca și tu
- Algele. Ai auzit de chlorella și spirulină, pe care le găsești sub formă de praf (făină, pulbere). Dacă spirulina e o sursă bogată de proteine, chlorella excelează la capitolul detoxifiere. Ambele se pot folosi în smoothies, limonadă și multe altele. Gustul vegetal pronunțat, mai ales al chlorellei, le face un adaos interesant în alimente precum humusul. Spirulina poate fi un bun colorant natural – albastru sau verde – pentru diferite preparate dulci.
- Ciuperci tratate cu ultraviolete pentru creșterea aportului de vitamină D2. Dincolo de faptul că, în sine, ciupercile sunt un aliment sănătos, rolul benefic al vitaminei D2 pentru sistemul osos și creșterea absorbției de calciu și fosfor e bine-cunoscut.
- Chia. Semințele de chia (soiuri de salvie) sunt vedeta acestei categorii, datorită valorii nutritive ridicate, cu conținut mare de fibre, antioxidanți, minerale și acizi Omega 3, ultimii fiind benefici pentru sistemul cardiovascular. Pot fi consumate sub formă de budincă (porridge), dar și ca adaos în shake-uri, gemuri și alte preparate.
- Alte proteine vegetale. Unele dintre ele sunt clasificate ca alimente noi (lupinul, cele provenite din ciuperci sau bob), altele vin din mazăre și diferitelegume tradiționale. Sunt printre favoritele amatorilor de diete fiindcă pot înlocui proteinele de origine animală, sub formă de praf, în nenumărate rețete, de la clătite la sosuri.
- Insectele. În momentul de față, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a aprobat patru specii pentru consum. Curajoșii își pot procura gustări din greieri întregi, chiar și în România, inclusiv o variantă în ciocolată – 40 de lei borcanul din foto. Mai răspândită este însă făina de greieri, folosită ca adaos în diferite preparate de patiserie, alături de făina de cereale, datorită conținutului ridicat de proteine (70%), vitamine și alte substanțe benefice.
- Sucul de noni (dud indian/Morinda Citrifolia). Îl găsești sub formă de supliment alimentar și are calități antiinflamatoare, antialergice și anti-îmbătrânire. Fructul de noni include peste 150 de nutrienți.
- Uleiul de nuci peruane (Sacha Inchi/Plukenetia Volubilis). Are conținut ridicat de proteine și acizi Omega 3. În Europa se găsește ca supliment alimentar, la origini se consumă inclusiv ca fruct propriu-zis.
- Pulberea de baobab. Căutată pentru conținutul ridicat de fibre, antioxidanți și vitamina C, susține imunitatea și ajută la arderea grăsimilor. Face carieră inclusiv la sălile de fitness.
8 gusturi ale viitorului pe care le poți încerca și tu
Toate produsele de mai sus, la fel ca altele, sunt aprobate de Uniunea Europeană, deci nu riști nimic consumându-le. Totuși, nimeni nu te obligă s-o faci – dimpotrivă, aprobarea UE înseamnă că ele au fost supuse unor teste riguroase înainte de a fi permise. Și, oricum, dacă ți se pare ciudat că în viitor am putea mânca alge sau chiar insecte, gândește-te că acum 30 de ani, și kiwi, fructul pasiunii sau chia păreau la fel de neobișnuite.
Poți afla mai multe detalii despre hrana viitorului de pe pagina referitoare la această temă de pe site-ul EFSA.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

