Expres

Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită în Piața Unirii

Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită în Piața Unirii

Ziua Unirii Principatelor Române a fost sărbătorită la Brașov printr-o ceremonie militară și religioasă organizată de Instituția Prefectului Județul Brașov și Garnizoana Brașov.
Au participat: prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Ioan Veștea, primarul municipiului Brașov, George Scripcaru, comandantul Garnizoanei Brașov, general de flotilă aeriană Marius Șerbeszki, comandanți de mari unități și unități din Garnizoana Brașov, reprezentanți ai altor instituții publice din județ, veterani, cadre militare în rezervă și în retragere, public.
În alocuțiunea susținută cu acest prilej, prefectul Mihai Cătălin Văsii a evidențiat rolul Brașovului în lupta pentru unitate națională:
Onorăm astăzi o pagină ilustră din istoria noastră și suntem împreună la o sărbătoare a statalității românești. Unirea Principatelor, realizată în 1859, a reprezentat un prim pas în direcția conturării statului național unitar român, continuat prin proclamarea independenței, la 1877, și prin Marea Unire de la 1918.
Actul istoric de acum 166 de ani a fost un moment de cotitură în istoria noastră, în care elitele vremii s-au unit pentru îndeplinirea unui ideal. Marii oameni de stat de atunci au trecut – cu viziune, abilitate, voință neabătută și patriotism – de toate obstacolele și, beneficiind de susținere populară, au reușit.

Se cuvine să subliniem și cu această ocazie rolul Brașovului în lupta românilor pentru emancipare și unitate națională. Aici, Alexandru Ioan Cuza, Vasile Alecsandri şi alţi revoluţionari paşoptişti elaborau, în 1848, primele acte care aveau să ducă la Unirea Principatelor. Tot la Brașov publicațiile vremii aveau accente de puternică trăire unionistă, datorate unor intelectuali de frunte precum George Barițiu, membri ai familiei Mureșenilor, Eliade Rădulescu, Cezar Bolliac și alții. De asemenea, «Hora Unirii» își are rădăcinile în «Hora Ardealului», scrisă de Vasile Alecsandri pe când era la Brașov și pusă pe muzică de un brașovean, Alexandru Flechtenmacher.
Și, nu în ultimul rând, nu este deloc întâmplător faptul că locul în care organizăm această ceremonie se numește Piața Unirii, în amintirea unor momente de grație ale națiunii române.
Doamnelor și domnilor!

Unirea Principatelor a însemnat încununarea luptei generației pașoptiste și a tuturor românilor care au crezut în idealul unui stat unitar, suveran și respectat în Europa și în lume. Se cuvine să onorăm memoria înaintașilor care au făcut posibilă îndeplinirea acestui ideal și să întreprindem tot ceea ce ne stă în putință pentru edificarea unei Românii puternice și prospere.
La mulți ani, România! La mulți ani, români! La mulți ani, dragi brașoveni!”

Citiți și:

„În 24 Ianuarie 1859 nu a fost «Mica Unire»!” / Legătura Brașovului cu Hora Unirii (video)


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
3 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Român
13 ore în urmă

Iar au murdărit cu prezenta lor, politicienii hoți!

Român
12 ore în urmă

Marș, panarame de politicieni,ați venit la pozat.

Român
4 ore în urmă

Scripcarule,bolovanule,ce tii mâinile ca boul,ca vaca, măcar simulează respectul,needucatule!
Huo,penalule!!!

Back to top button