Expres

Scandalos. Bonus de pensionare de 290.000 lei, la Romsilva / „Sunt nişte prime neruşinate”

Bonus de pensionare de 290.000 lei, la Romsilva…

Angajați ai Romsilva au primit bonusuri de pensionare și de 290.000 de lei / net (în mână), situație care a declanșat un adevărat scandal.

Personalul silvic beneficiază de un bonus în momentul pensionării, „egal cu de minimum cinci ori salariul brut pe ultima lună de activitate, suportat de angajator”, conform Statutul Personalului Silvic, votat în Parlament, promulgat şi publicat în Monitorul Oficial, precizează Regia Naţională a Pădurilor(RNP) – Romsilva, ca reacţie la discuţiile din spaţiul public privind bonusurile acordate angajaţilor la pensionare.

Astfel, s-a ajuns și la bonusuri de 290.000 lei net de persoană. Romsilva susține că este un caz excepţional.

„Media bonusurilor acordate în ultimii 2 ani celor 1.267 de angajaţi care s-au pensionat este de 90.000 lei, sumă netă. Conform principiilor transparenţei instituţionale, sumele destinate plăţii bonusurilor la care s-a făcut referire în spaţiul public au fost menţionate în Bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 al Regiei Naţionale a Pădurilor-Romsilva, supus dezbaterii publice de către Autoritatea Publică Tutelară şi aprobat prin Hotărârea de Guvern 316/2024, din data de 4 aprilie 2024, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, Nr. 314, în data de 8 aprilie 2024. Totodată, conform aceloraşi principii de transparenţă, Romsilva este supusă periodic auditului Curţii de Conturi şi altor organisme de control abilitate, care nu au constatat încălcări ale legislaţiei în vigoare în ceea ce priveşte aceste plăţi”, notează Romsilva.

Datele publicate de Regie arată că, în anul 2024, suma plătită drept bonusuri a fost redusă cu 60%, iar începând cu 1 ianuarie 2025, în conformitate cu OUG 156/2024, aceste bonusuri au fost anulate.

„În prezent, managementul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva a demarat procesul pentru modificarea Contractului Colectiv de Muncă la nivelul instituţiei. Precizăm că Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva este o instituţie care se autofinanţează, inclusiv din servicii silvice asigurate proprietarilor privaţi de păduri, nefiind finanţată cu sume şi subvenţii de la bugetul de stat“, menţionează reprezentanţii instituţiei.

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a înregistrat, în perioada 2019 – 2023, un profit brut cumulat de 792,65 milioane lei, din care 716,71 milioane lei au mers către bugetul de stat.

Ministrul Mircea Fechet: Sunt nişte prime neruşinate”

Mircea Fechet a declarat joi că sunt sute de persoane de la Romsilva care au beneficiat de prime de pensionare de 500.000 de lei, adică 100.000 de euro. El a anunţat că i-a convocat pe reprezentanţii Regiei, săptămâna viitoare, la minister, şi că discută şi de reorganizarea Regiei, deoarece unele direcţii silvice au pierderi.

Sunt nişte prime neruşinate, le putem numi, pentru că cei de la Romsilva au prezentat anumite explicaţii, însă eu cred că românilor le e greu de explicat, oamenilor în general care nu trec prin cea mai simplă perioadă acum, că un angajat, la pensionare, ar putea primi 500.000 de lei, adică 100.000 de euro. Este ceva de neexplicat, în opinia mea, şi această anomalie se datorează unor prevederi pe care Sindicatul Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva le-a negociat cu conducerea executivă a companiei”, a spus Mircea Fechet, conform news.ro.

Ministrul Mediului a anunţat că săptămâna viitoare îi va convoca la minister.
„Va trebui să discutăm despre toate aceste bonusuri neruşinate, va trebui să discutăm în acest context şi de reorganizarea Romsilva, pentru că dincolo de aceste bonificaţii, prime, premii, trebuie să vă spun că în Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, peste jumătate dintre direcţiile silvice, produc pierderi în fiecare an.

Asta înseamnă că deşi statul român le-a pus la dispoziţie o bogăţie veritabilă, respectiv pădurile României, unii nu reuşesc nici măcar să iasă pe zero. Din acest motiv, voi propune desfiinţarea acelor structuri care nu reuşesc să genereze profit, la fel cum voi propune desfiinţarea acelor structuri care nu au suficientă suprafaţă de pădure”, a mai arătat Mircea Fechet.

„Avem astăzi la Regie aproape 100 de directori doar în direcţiile silvice judecene şi eu cred că de acolo ar trebui să începem reorganizarea regiei naţionale a pădurilor. Mă aştept la o rezistenţă foarte mare. În trecut am mai încercat astfel de reorganizări, însă de fiecare dată n-am ajuns prea departe, pentru că opoziţia sindicatelor, opoziţia directorilor, opoziţia altor persoane cu funcţie de decizie, prin influenţă, haideţi să spunem că a temporizat acest proces.

Însă astăzi, în al 12-lea ceas, pentru binele pădurii din România şi pentru binele Regiei până la urmă, mă gândesc la cei 13.500 de angajaţi care trebuie să pună o pâine pe masă în fiecare zi. Cred că suntem obligaţi să luăm nişte măsuri, poate dureroase pentru unii directori, dar nişte măsuri corecte care să nu facă altceva decât să eficientizeze activitatea”, a precizat ministrul.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button