Centrul de Permanență de la Victoria și-a suspendat activitatea
Centrul de Permanență de la Victoria și-a suspendat activitatea pentru o jumătate de an
Motivul este deficitul de personal de specialitate. Pentru 4 lei pe oră, cu cât sunt plătiți, medicii nu mai vor să facă gărzile la centrul de permanență și rămân cu serviciile de la cabinetele proprii sau din clinici.
În această situație a ajuns Centrul de Permanență din orașul Victoria, care, pe fondul renunțării medicilor, a cerut Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brașov să îi suspende activitatea pentru o jumătate de an, timp în care se vor mai căuta medici. Instituția a emis, așadar, o dispoziție pentru suspendarea activității între 1 ianuarie 2025 și 30 iunie 2025, relatează Salut Făgăraș.
„În cursul lunii octombrie am fost anunțat de retragerea a trei medici, începând cu 1 ianuarie 2025 (…). Au invocat motive de sănătate, familiale, unii sunt și pensionari, precum și motive personale. Ca urmare, medicii rămași, 5, se află în imposibilitatea legală de a continua și de a acoperi toate orele de gardă prin personalul existent și respectarea timpilor de odihnă de după gardă. Aproape întreg personalul activează și în altă parte încadrat cu contract de muncă cu normă întreagă. Am căutat medici doritori în zonă să ne ajute, dar nu am găsit pe nimeni disponibil la activitate suplimentară”, a scris șeful Centrului, medicul Sorin Prică, în adresa transmisă la DSP Brașov.
Pentru funcționarea centrului sunt necesari opt medici, care să asigure, prin rotație, programul de la ora 15 la 8, de luni până vineri, și 24 din 24, în zilele de weekend și sărbători legale. Aceștia sunt plătiți cu aproximativ 4 lei/oră.
„Primăria Orașului Victoria, prin Primar Bertea Camelia Elena, a făcut demersuri pentru a evita suspendarea activității. Au fost contactați peste 20 de medici din comunele învecinate, precum Ucea, Drăguș, Viștea, Lisa, Breaza, Porumbacu, Cârțișoara și din orașele Făgăraș, Agnita și Avrig. Până în prezent, nu s-au găsit medici dispuși să colaboreze, din cauza distanței, a retribuției foarte mici și a programului supraîncărcat. A fost susținută suspendarea temporară a activității, pentru a permite redeschiderea centrului imediat ce se vor găsi medicii necesari. Salarizarea medicilor nu este stabilită de Primăria Orașului Victoria, ci este reglementată prin lege de Ministerul Sănătății”, au explicat reprezentanții Primăriei Victoria, conform sursei citate.
În județul Brașov, există un deficit semnificativ de medici de familie, atât pentru cabinete, cât și pentru centrele de permanență, iar în prezent nu mai funcționează decât 7 centre din 10, dintre care trei sunt în municipiul Brașov.
În luna noiembrie 2024, activitatea centrelor de permanență din Feldioara și Râșnov a fost suspendată temporar.
„Primăria Orașului Victoria își menține angajamentul de a redeschide centrul de permanență imediat ce se vor găsi medicii necesari și va aloca fondurile necesare din bugetul local pentru funcționare”, a mai comunicat Primăria Victoria.
Cu trei ani în urmă, Centrul de Permanență de la Victoria chiar fusese renovat, după peste 30 de ani când nu se făcuseră nici măcar lucrări de igienizare.
Foto: Salut Făgăraș
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.
Când citesc despre meliția locală că va fi suspendată? Definitiv!