Economic

Cum sunt jupuiţi de bani în România peste 2 milioane de oameni şi 700.000 de companii / Unii sunt mai presus de reguli, potrivit economistului Radu Georgescu

Cum sunt jupuiţi de bani în România peste 2 milioane de oameni şi 700.000 de companii.

Potrivit economistului Radu Georgescu, fost director de bancă, statul român le ia oamenilor aproape 50% din câștigurile salariale, sub forma diverselor taxe și impozite, apoi încă 20%. În schimb, mari companii nu plătesc aproape nimic, făcând şi un lobby agresiv – a se vedea, de exemplu, criticata taxă pe stâlp.

Este foarte interesant cum au apărut taxele pe planeta Pământ. Până în anul 1850 nu există nicio taxă sau impozit pe muncă sau veniturile oamenilor. Singura taxă se plătea către rege – dacă aveai un teren pe care îl cultivai. Real estate (imobiliare) vine de la royal estate adică teren regalPrima invenție a statului: impozitul pe venit. În 1850 Marea Britanie avea nevoie de bani pentru a-și finanța războaiele de cucerire. Ministrul de Finanțe a inventat o taxa pe veniturile oamenilor. A numit-o impozit pe venit. În mod logic, oamenii s-au revoltat. Au urmat 10 ani de revolte populare. În România, taxele salariale reprezintă 42% din venituri. A doua invenție a statului: TVA. În 1950, Franța avea un deficit bugetar foarte mare. Ministrul de Finanțe din Franța a inventat o taxă care se ia după ce venitul a fost deja impozitat. A numit-o TVA. Wow. Stai un pic. Statul îți ia impozit pe venit. Iar din venitul net începi să plătești o altă taxă? Când au văzut această taxă, americanii au spus că TVA-ul este o stupizenie. Americanii nu au TVA. În România taxele pe consum (TVA, accize) sunt în jur de 25%, a relatat Radu Georgescu, conform Adevărul.

Economistul a continuat: „A treia invenție a statului: taxele pe clădire, terenuri și mașini. Dacă îți cumperi o casă, teren, mașină, statul vine și îți ia alte taxe. Wow. Stai un pic. Statul îți ia impozit pe venit. Din venitul net plătești o altă taxă, TVA, atunci când cumperi bunuri. Și statul vine și îți ia alte taxe după ce ai cumpărat bunurile?”.

Cum sunt jupuiţi de bani în România peste 2 milioane de oameni şi 700.000 de companii

Așa cum se întâmplă de obicei, regulile nu sunt făcute pentru toată lumea, Radu Georgescu explicând: „Pe mine mă amuză foarte tare discuțiile despre taxa pe stâlp. Acum 3 zile s-au crescut taxele pentru peste 2 milioane de oameni și pentru peste 700.000 de companii. Dar cel mai mult se vorbește despte taxa pe stâlp. Acest lucru se întâmplă, deoarece această taxă impactează cel mai mult marile firme din energie și telecomunicații. Iar aceste firme au puterea financiară pentru a face lobby fiscal. O putere financiară infinit mai mare decât cei 2 milioane de oameni și 700.000 de companiiPe scurt: taxa pe stâlp este o taxă pe activele firmelor din energie și telecom (schele petroliere, stâlpi cu antene de telecomunicații etc). Este exact aceeași taxă pe care o plătim toți oamenii și toate firmele pentru apartamente, clădiri, terenuri și mașini. Partea și mai haioasă este că aceste firme mari nu fac lobby fiscal și pentru reducerea taxelor pentru cei 2 milioane de oameni și 700.000 de companii. Nu sunt interesate de acest subiect. Motivul este simplu. Aceste firme nu plătesc taxele mărite pentru angajați. Și nu plătesc nici impozit pe dividende în România, deoarece Codul Fiscal spune că firmele străine nu plătesc impozit pe dividende în România. Pam Pam. Acum ați înțeles cum funcționează sistemul fiscal?

„Este moral că statul să ia 70% din veniturile lunare ale celor care nu au puterea financiară să facă lobby fiscal?”, a încheiat Radu Georgescu.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Român
6 ore în urmă

Hai,ăștia care i pupați in dos pe psd pnl udmr, ce ziceți?!

Back to top button