Expres

Hanuka 2024 coincide cu Crăciunul

Hanuka 2024 coincide cu Crăciunul

Hanuka (Hanukah, Hanukkah, Chanuka ori Chanukah și chiar Hanuca), adică „Rededicarea”, „Inaugurarea”, reprezintă „Sărbătoarea inaugurării“ și mai este cunoscută ca Sărbătoarea luminilor (Hag haUrim).
Hanuka a început anul acesta pe 25 decembrie, coincizând cu Crăciunul. Timp de opt zile, evreii de pretutindeni celebrează minunea Menorei, care a ars miraculos timp de opt zile cu doar o singură cană de ulei.
Simbolizată de hanukiya, o menoră cu nouă braţe, Hanukkah înseamnă „dedicare” şi este un prilej de lumină, unitate şi tradiţii. Aprinderea candelelor în fiecare seară şi spiritul sărbătorii aduc împreună comunităţi din întreaga lume, promovând dialogul şi înţelegerea între culturi.
În acest an special, lumina Hanukkah şi cea a Crăciunului strălucesc împreună, inspirând pace şi speranţă.
Hanuka și Crăciunul vor mai coincide în 2035 și 2054, potrivit Hebcal.
Este, de asemenea, rar ca Hanuka să înceapă în Ajunul Crăciunului, un eveniment care s-a întâmplat de două ori în ultimii 50 de ani: în 1978 și 2016. Aceste coincidențe sunt momente deosebite care aduc împreună tradiții și culturi diferite, creând oportunități de dialog și unitate între comunități

Hanuka este o sărbătoare care durează opt zile, celebrând rededicarea Templului din Ierusalim în urma victoriei revoltei conduse de frații Macabei asupra monarhiei seleucide din Siria, care încerca să distrugă religia evreiască și să elenizeze popoarele de sub dominația sa. Principalele evenimente asociate cu Hanuka s-au desfășurat între 165-163 î.e.n., deși lupta armată a Macabeilor împotriva grecilor a continuat încă mulți ani, până când evreii din Ereț Israel și-au dobândit de facto independența.
Hanuka, cunoscută și sub numele de Sărbătoarea Luminilor (hag haurim în ebraică), se celebrează în fiecare an la date diferite. În 2023, Hanuka începe pe data de 7 decembrie și durează până pe 15 decembrie. Sărbătoarea începe întotdeauna în a 25-a zi a lunii kislev din calendarul ebraic și are loc de cele mai multe ori în decembrie. Aceasta se termină în ziua a doua sau a treia a lunii tevet, din calendarul ebraic.

„Minunea de Hanuka”

Sărbătoarea amintește de victoria evreilor împotriva grecilor, pentru independența de a-și practica liber religia. Macabeii au câștigat războiul după trei ani de luptă. Însă, templul evreiesc a fost distrus. Pentru a sărbători victoria rededicării templului, aceștia au aprins o lampă cu ulei în interiorul lui. Lampa avea suficient ulei pentru a arde pentru o zi, însă aceasta a ars timp de opt zile. Este ceea ce se numește „minunea de Hanuka”.
Astfel, se explică de ce Hanuka durează opt zile și este cunoscută ca Sărbătoarea Luminilor.

Cum se celebrează Hanuka?

Pe parcursul celor opt zile de Hanuka, întreaga familia se reunește pentru a sărbători împreună cu mâncare tradițională, într-o casă decorată tipic festivalului. Sfeșnicul Hanukia este cel mai cunoscut simbol al acestei sărbători și este o parte extrem de importantă a festivalului. Se spune că aprinderea acestor lumânări ajută oamenii să își aducă aminte de cele întâmplate și de victoria lor. Sfeșnicul obișnuit al evreilor (denumit menoră) are șapte brațe. Cel dedicat pentru Hanuka are însă nouă brațe și este numit Hanukia. În trecut, acesta era denumit simplu menoră de Hanuka, dar în secolul XIX i s-a dedicat un nume separat.
Hanukia are nouă suporturi pentru lumânări: în prima zi este aprinsă o lumânare, în a doua, două lumânări și așa mai departe, astfel încât, în ultima seară să fie aprinse toate cele opt lumânări. A noua lumânare, numită șameș/samaș, este cea folosită pentru aprinderea celorlalte.
Aprinderea lumânărilor este însoțită de rugăciuni de binecuvântare și cântări specifice.
Mâncărurile specifice de Hanuka sunt cele prăjite în ulei. Printre preparatele tradiționale se numără și gogoșile prăjite în ulei, tortul de cartofi, chifteluțele făcute din cartofi și aplatizate (latches) și tot felul de salate.
Cu prilejul sărbătorii, micuții celebrează cu jocuri și cântecele și primesc o sumă mică de bani. Dreidelul (foto 4), un titirez cu patru fețe numit și sevivon, este un joc tradițional practicat în timpul sărbătorii Hanuka. Acest obiect simbolizează modul ingenios în care evreii au reușit să-și continue studiul Torei în secret, sub ocupația elenă.
Hanuka a căpătat în ultima vreme o importanță mult mai mare, devenind un substitut al Crăciunului pentru copiii evrei crescuți într-un mediu creștin.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Barbu Gh.
1 zi în urmă

Așa nu ne interesează…
Ce ne interesează este când vor fi puși cu botul pe labă criminalii perciunați. Când vor fi condamnați criminalii care comit atrocități în Gaza?

Back to top button