Expres

A murit pictorul Sorin Dumitrescu

A murit pictorul Sorin Dumitrescu

Pictorul Sorin Dumitrescu – fondator al Fundaţiei Anastasia – a decedat la vârsta de 78 de ani, potrivit agerpres.ro.
O veste tristă în ajunul Crăciunului: azi dimineaţă ne-a părăsit un artist unic, un intelectual neconvenţional şi un personaj spectaculos şi copleşitor – Sorin Dumitrescu. Autorul unei opere vaste, pictate, scrise şi instituţionale, el lasă, prin plecarea abruptă, un gol imens, dar şi o urmă adâncă şi inconfundabilă în cultura şi în viaţa noastră publică. Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace!“, a anunţat, într-un mesaj pe Facebook, criticul de artă Pavel Şuşară.
Răzvan Bucuroiu, gazetar în domeniul cultelor, a amintit câteva momente marcante din activitatea artistică a lui Sorin Dumitrescu.

Om adevărat, bărbat de nobilă viţă intelectuală, creştin fără rest, conştiinţă a vremurilor sale – Sorin Dumitrescu a fost aşezat de Dumnezeu, pentru o vreme, la timona afirmării şi conştiinţei laicatului ortodox român, după 1989. Ca artist a fost inegalabil, începând cu expoziţia de la Dalles din 1980 – Hipersemne – apoi cu minunata ilustraţie a volumelor lui Nichita Stănescu (Epică Magna); iar ca iconar a “reinventat” maniera bizantină de cercetare coloristică şi harică a icoanelor. Curator de primă mână, a pus în simeză expoziţii memorabile la galeria Catacomba – un adevărat program-manifest al generaţiei (sale) de artişti îmbisericiţi. Editorului Sorin Dumitrescu îi datorăm cele mai importante cărţi şi autori lansaţi pe circuitul public, după 1989, la editura Anastasia (…) La fel, manifestări la intersecţia dintre cult şi cultură (Serile Darvari), una dintre temele recurente ale lucrării sale de o viaţă”, a scris Răzvan Bucuroiu pe Facebook.

Sorin Dumitrescu a fost membru corespondent al Academiei Române din 2006.Conform Academiei, Dumitrescu s-a născut în Bucureşti la 18 martie 1946. În perioada 1959-1963 a urmat cursurile Liceului de Arte Plastice “Nicolae Tonitza” din Bucureşti. Între anii 1964-1970 a fost student al Institutului de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu”, secţia Pictură, la clasa maestrului Corneliu Baba.

A avut expoziţii personale în ţară, în străinătate, dar şi producţii video. Este autor al mai multor volume. Este laureat cu Premiul pentru pictură al Uniunii Artiştilor Plastici din România – 1980.

A primit Premiul Fundaţiei şi Forumului ”Peter Ludwig”, Aachen, Germania, în 1989, Marele Premiul al Uniunii Artiştilor Plastici din România, în 1990, şi Premiul Primăriei Municipiului Bucureşti pentru prezenţa în viaţa culturală a cetăţii – 1998.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button