Cum stă Brașovul la capitolul apărare contra inundațiilor / Troscotul japonez pune probleme
Cum stă Brașovul la capitolul apărare contra inundațiilor / Troscotul japonez pune probleme
Răspunsul, sub forma unui raport, a fost oferit de directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Brașov, Mihai Uță, în ultima ședință din acest an a Colegiului Prefectural, care a avut loc marți, fiind prezidată de prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, alături de subprefectul Ambrus Izabella Agnes,
Pe ordinea de zi a fost doar prezentarea Raportului privind verificarea stării tehnice şi funcţionale a construcţiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor de pe râurile interioare din judeţul Brașov.
Conform documentului, construcţiile hidrotehnice verificate au fost următoarele:
- Diguri contur Acumulare Voila și Viștea, râu Olt, deținător S.P.E.E.H. Hidroelectrica S.A. – Sucursala Hidrocentrale Sebeș;
- Îndiguire pârâu Cincu, deţinător S.G.A.Braşov;
- Regularizare Berivoi-Racovița, deţinător S.G.A.Braşov;
- Regularizare – îndiguire pr. Cozd, sector Lovnic – Jibert – Rupea, deţinător S.G.A.Braşov;
- Regularizare – îndiguire pr. Homorodu Mare, sector Homorod-Rupea Gară, deţinător S.G.A.Braşov;
- Amenajare Racoș-Hoghiz, etapa I (sector Bogata-Dopca), deţinător S.G.A.Braşov;
- Regularizare – îndiguire râu Olt, sector Hoghiz-Ungra, deţinător S.G.A.Braşov;
- Îndiguire pr.Homorod-Ciucaș, sector Hălchiu – Feldioara, deţinător S.G.A.Braşov;
- Regularizare-îndiguire Bârsa la Hălchiu – Bod, deţinător S.G.A.Braşov;
- Combatere inundații r. Olt și afluenți sector Sânpetru-Racoș (com. Bod – Feldioara), deţinător S.G.A.Braşov;
- Regularizare și apărare inundații Tărlung la Teliu, deţinător S.G.A.Braşov.
- Regularizare Ghimbășel la Stupini, deţinător S.G.A.Braşov;
- Regularizare pr. Hamaradea și Popâlnica la Vlădeni, deținător A.N.I.F. – Brașov;
- Apărare mal Timiș Sec în Brașov, deţinător S.G.A.Braşov;
- Acumulare nepermanentă Valea Cetății, pr. Valea Cetății (Răcădău), deţinător S.G.A.Braşov.
- Acumulare Hamaradea-Holboșel, pr. Homorod (Ciucaș), deţinător S.G.A.Braşov.
De asemenea, pe parcursul deplasărilor în teren, s-au efectuat verificări, prin sondaj, la sediile unor unități administrativ-teritoriale (primării), fiind date ca exemplu U.A.T. Voila și Jibert.
În sectoarele verificate s-a constat faptul că liniile de apărare sunt continue, existând bariere care sunt înlocuite permanent din cauza sustragerii, cum ar fi pe pârâul Cincu, precum și panouri de atenționare pentru interzicerea circulație pe dig.
Echipamentele subtraversărilor prin dig sunt funcționale și bine întreținute pe toate sectoarele cursurilor de apă verificate.
Experiment: cilindri plutitori pe Olt
Pe râul Olt, în zona municipiului Făgăraș, în amonte de acumularea Voila, a fost implementat un program experimental de reținere a plutitorilor și deșeurilor prin montarea unor cilindri plutitori travers pe cursul de apă. Igienizarea acestei zone este realizată în urma convenției dintre S.G.A. Brașov și U.A.T. Făgăraș.
Există porțiuni cu vegetație lemnoasă abundentă (de exemplu pe unele sectoare ale pâraielor Cincu, Cozd, Tărlung, Teliu).
În unele zone, digurile de pe ambele maluri ale pârâului Cincu, în zona localității Cincșor (comuna Voila) prezintă tasări.
În zona de protecție a digului de pe pr. Homorod-Ciucaș și pe dig, în intravilanul localității Dumbrăvița există construcții – case de locuit și garduri cu fundație din beton.
Digurile de pe râul Olt și de pe cursurile de apă Homorod, Ghimbășel și Bârsa sunt bine întreținute, fără vegetație lemnoasă și cosite.
La digul de pe pârâul Ghimbășel din municipiul Brașov (cartier Stupini) au fost efectuate lucrări de punere în siguranță a digului, consolidări mal și tăieri vegetative, urmând a se demara lucrări de reabilitare și supraînălțare cu aducere la asigurarea de 0,2 % (investiție aflată în faza D.A.L.I., expertiză tehnică, proiect tehnic).
Au fost inspectate, de asemenea, digurile de contur ale acumulărilor Viștea și Voila din administrarea S.P.E.E.H. Hidroelectrica S.A. – Sucursala Hidrocentrale Sebeș, acestea fiind în bună stare.
Construcțiile hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundațiilor au funcționat corespunzător în perioadele de ape mari, asigurând tranzitul debitelor de viitură și protejând obiectivele și populația din zonele limitrofe.
Troscotul japonez pune probleme
Nu au fost identificate exploatări de material lemnos în apropierea digurilor. Comisia a verificat prin sondaj punctele critice de pe cursurile de apă. Au fost constatate vegetație abundentă și colmatări ale albiei pe unele porțiuni ale pârâului Cincu (zona sat Cincșor, comuna Voila), Cozd (sector Lovnic-Jibert, comuna Jibert), pr. Tărlung și Teliu, sector în aval de localitateaTeliu. În zona pâraielor Tărlung și Teliu a apărut o plantă invazivă – troscot japonez – a cărei îndepărtare necesită un proces deosebit și utilaje speciale. Comisia care a elaborat raportul a menționat că în timpul manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase din anul 2024 nu s-au înregistrat probleme la lucrările de regularizare din județ.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.