Expres

Brașovul se sufocă / În maximum trei luni trebuie să avem PUG integrat cu localitățile din jur

Brașovul se sufocă / În maximum trei luni trebuie să avem PUG integrat cu localitățile din jur

Primarul George Scripcaru a convocat astăzi o întâlnire cu elaboratorii Planului Urbanistic Genera (PUG), reprezentații asocierii Asocierea Synergetics S.A. și Quattro Design S.R.L., la care a invitat și primarii din localitățile învecinate, reprezentanții Consiliului Județean și ai deținătorilor de rețele, pentru a discuta despre modul în care proiectul de actualizare PUG poate fi îmbunătățit și corelat cu strategiile de dezvoltare ale localităților învecinate, astfel încât dezvoltarea zonei metropolitane să fie una coerentă, integrată și sustenabilă.

Din păcate aceasta este prima întâlnire în acest format, deși dezvoltarea Brașovului este legată și de modul în care se dezvoltă localitățile din jur. Degeaba ne facem noi o strategie în domeniul mobilității, de exemplu, dacă UAT-urile învecinate avizează doar proiecte rezidențiale, fără facilități educaționale, de sănătate sau sportive. Oamenii care se mută în aceste localități vor veni tot în oraș pentru a beneficia de aceste servicii publice. Trebuie să conștientizăm cu toții că Brașovul este într-o situație delicată, iar dezvoltarea fiecăruia fără să țină cont de cei din jur va duce la un blocaj total. Trebuie să ne armonizăm cu toții planurile urbanistice generale, mai ales că majoritatea localităților le au în curs de actualizare, iar aceste planuri ale comunelor și orașelor învecinate să includă și creșe, grădinițe și școli, să includă cabinete medicale, dar și facilități de petrecere a timpului liber, astfel încât cetățenii să nu mai fie nevoiți să acceseze serviciile de acest fel din Brașov. Am stabilit, împreună cu domnii primari și cu vicepreședintele Consiliului Județean, Șerban Todorică, ca fiecare entitate să își nominalizeze un reprezentant în echipa care va lucra cu elaboratorii PUG-ului, la care se vor adăuga și rețeliștii. Totodată, am stabilit și o echipă nouă a primăriei, care va trebui să se implice în actualizarea acestui document atât de important pentru dezvoltarea orașului, care va fi coordonată de consilierul meu, profesorul arhitect Tiberiu Florescu, unul dintre cei mai experimentați specialiști în urbanism ai României. Cred că maxim 3 luni sunt îndeajuns ca această echipă multidisciplinară să reușească să actualizeze datele necesare în PUG, astfel încât să putem avea un document integrat și care să asigure o dezvoltare sustenabilă a orașului”, a explicat primarul George Scripcaru.
La întâlnire au participat, pe lângă reprezentanții municipiului Brașov, primarii din localitățile Râșnov, Ghimbav, Bod, Cristian, Hărman, Sânpetru, Tărlungeni, vicepreședintele Consiliului Județean, Șerban Todorică, arhitectul șef al județului, Adrian Ibănescu, arhitectul șef al municipiului Săcele, reprezentanți ai Primăriei Hălchiu și ai autorităților centrale în teritoriu și ai deținătorilor de rețele: Direcția Regională de Drumuri și Poduri, Inspectoratul Județean în Construcții, Agenția pentru Protecția Mediului, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, Sistemul de Gospodărire a Apelor, RATBV, Regionala CFR, Transelectrica, Transgaz.

Brașovul se sufocă / În maximum trei luni trebuie să avem PUG integrat cu localitățile din jur

Cei prezenți au susținut poziția primarului Brașovului privind necesitatea armonizării PUG-urilor și a includerii în planurile de dezvoltare ale localităților a facilităților complementare, educaționale, sanitare, sportive și de agrement, dar și comerciale, astfel încât locuitorii să beneficieze de aceste servicii chiar în localitățile de domiciliu.
Primarul comunei Bod, Sergiu Arsene, a precizat că în câțiva ani „Brașovul va fi sufocat dacă nu facem fiecare dintre noi ceva în localitățile noastre, pentru ca oamenii să nu mai fie nevoiți să vină în Brașov” și a prezentat ca soluție proiectul campusului comunitar de la Bod.
În următoarele zile, fiecare primărie și Consiliul Județean își vor nominaliza un reprezentant în echipa de lucru, astfel încât echipa de elaborare a PUG să poată beneficia de toate informațiile necesare în cel mai scurt timp, pentru a face modificările necesare, dar și recomandările pentru echipele care lucrează la planurile urbanistice generale ale localităților din vecinătatea Brașovului și a face posibilă corelarea acestor planuri. Totodată, echipa de elaborare va trebui să clarifice și toate neconcordanțele sesizate până acum, astfel încât, la sfârșitul lunii martie, acest document să aibă o formă care să răspundă atât nevoilor de dezvoltare ale orașului, cât și așteptărilor brașovenilor.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
4 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Român
6 ore în urmă

Oaaaa!!!! Ați ajuns și voi la concluzia asta,cu câțiva ani întârziere!!!!
Asta demonstrează ce incompetenți hoți sunteți!
Hai marș!

Mihai O.
Răspunde la  Român
5 ore în urmă

Du te du i gogoși lui Coliban

Român
Răspunde la  Mihai O.
5 ore în urmă

Replici de genul ăsta sunt chiar idioate, specifice votanților PNL PSD.Sa nu vezi ce mizerii a făcut Scripcaru, trebuie sa fi de a dreptul tâmpit. Ce vroiai, pnlistule,să facă Coliban,sa dărâme gunoaiele de cartiere ale moldoveanului??? Și ca să înțelegi… Citeşte mai mult »

Willy
3 ore în urmă

Si noi ne sufocam, nu mai putem respira de la haznaua aia de rampa de gunoi. Zilnic dupa ora 17 PUTE! A scarbosenie. Nu a gaze de masina, a levigat din ala, a ou clocit, a hoit!

Back to top button