Ce șanse sunt să fie anulat primul tur al alegerilor prezidențiale
Ce șanse sunt să fie anulat primul tur al alegerilor prezidențiale.
Două cereri de anulare a alegerilor din primul tur al prezidențialelor au fost depuse la Curtea Constituțională de către Cristian Terheș și de Sebastian Popescu, așa cum a informat G4Media.
Ambii candidați au avut scoruri sub 1%.
CCR urmează să judece joi, de la ora 11.00, cererile celor doi candidați.
Ce șanse sunt să fie anulat primul tur al alegerilor prezidențiale
Așa cum a relatat știripesurse.ro, potrivit informațiilor vehiculate de surse politice, Călin Georgescu este acuzat că a utilizat platforme digitale, în special TikTok, pentru a răspândi mesaje dezinformatoare și propagandă extremistă. Conținutul distribuit ar fi fost amplificat artificial prin algoritmi și coordonarea unor conturi, generând o percepție falsă de popularitate.
De asemenea, Georgescu nu ar fi declarat cheltuieli pentru campania sa, deși a desfășurat o activitate electorală semnificativă, ceea ce ridică suspiciuni cu privire la proveniența fondurilor.
Sursele politice citate au menționat că o cerere de anulare a alegerilor ar putea argumenta că toate materialele de propagandă trebuie să fie marcate cu un cod unic de identificare emis de Autoritatea Electorală Permanentă, cerință pe care candidatul Georgescu a încălcat-o în mod sistematic.
Un alt argument al unei cereri de anulare ar putea viza acuzația că Georgescu, prin discursurile sale, a pus sub semnul întrebării principiile fundamentale ale democrației. Afirmațiile pro-ruse, negarea valorilor europene și ale statului de drept, glorificarea ideologiilor extremiste și promovarea unor viziuni izolaționiste ar putea fi prezentate drept pericole pentru stabilitatea instituțională a statului.
Ce șanse sunt să fie anulat primul tur al alegerilor prezidențiale
Condiția primordială ca asemenea cereri să fie luate în considerare este să se demonstreze că toate acuzațiile care i se aduc lui Călin Georgescu pot fi echivalate cu o fraudă electorală. Aceasta este definită ca orice acțiune care denaturează voința alegătorilor, de la manipularea informațiilor până la utilizarea resurselor ilicite. Frauda electorală subminează integritatea procesului democratic și afectează încrederea cetățenilor în instituțiile statului, ceea ce ar susține faptul că anularea alegerilor este necesară pentru a proteja valorile democratice și pentru a transmite un mesaj clar că astfel de practici nu sunt tolerate.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.